Kahramanmaraş’ta yaptığı gaflar ve bazı uygulamalarla çok sert eleştirilerin hedefi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, bundan tam bir yıl önce görevi devraldı.

Fatih Mehmet Erkoç’tan bayrağı devraldıktan sonra arkasında bir yıllık hizmet karnesi bırakan Güngör, görev süresi boyunca kimilerince eleştirilirken, kimi vatandaşlar tarafından da başarılı görülüyor.

Türkiye ve Kahramanmaraş’ta, siyasi parti başkan adayları olarak değil, ittifak partilerin başkan adaylarının yarıştığı 31 Mart 2019 yerel seçimin üzerinden tam bir yıl geçti.

İKİ YİĞİT ÇIKTI MEYDANA

Kahramanmaraş’ta da, AK Parti-MHP (Cumhur İttifakı) adına Hayrettin Güngör, CHP- İYİ Parti (Millet İttifakı) adına da Ali Öztunç seçime girdi.

Seçim zamanı, Millet İttifakı adayı CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ile Cumhur İttifakı adayı Hayrettin Güngör arasında kıran kırana geçen bir kampanya dönemi yaşandı. Ancak bu çekişme sanıldığı gibi seçimlere yansımadı, Cumhur İttifakı adayı Hayrettin Güngör yüzde 67,60 gibi ezici üstünlükle sandıktan galip çıktı. Ali Öztunç matematiksel olarak mağlup olsa da gönüllere girmeyi başardı. CHP Kahramanmaraş tarihinde uzun yıllar görmediği yüzde 27,28’lik oy oranını Öztunç sayesinde yakaladı.

1 NİSAN SABAHI HERKES YOLUNA

1 Nisan sabahı Öztunç Türkiye Büyük Millet Meclisinin yolunu tutarken, Hayrettin Güngör ise 10 Nisan 2019 tarihinde Fatih Mehmet Erkoç’tan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını devraldı.

TAM BİR YIL OLDU, BAŞKAN GÜNGÖR’ÜN KARNESİ SİZCE NASIL?

Güngör için büyük bir devir teslim töreni düzenlendi. Seçimin üzerinde 1 yıl geçti... Peki, hayrettin Güngör ne yaptı? Başarılı oldu mu? Söz verdiği projeleri yerine getire bildi mi? Bu gibi sorulan takdiri siz değerli maraspusula.com okuyucularının gönlünde cevap bulacaktır.

Güngör devir teslim töreninde herkesin belediye başkanı olacağını söylemişti. Güngör ayrıca Fatih Mehmet Erkoç için de ; “Biz Fatih Mehmet Erkoç kardeşimle bir davanın neferleriyiz. Bizde ayrılık olmaz. Şu an sorumluluklarımız farklı da olsa, biz aynı davanın neferleri olarak şehrimiz için hizmet etmeye devam edeceğiz.” demişti.

HEP ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİNDE OLDU

Aradan geçen bir yılda Hayrettin Güngör, gafları, yaptığı bazı uygulamalar nedeniyle çok sert eleştirilerin hedefi oldu. Bunlar arasında, kurum içi yaptığı atamalar, KASKİ’nin koronavirüs günlerinde suya önce zam yapıp sonra Nisan ayı sonuna ertelemesi, Başkan Güngör’ün Trabzonlu kadınla arasında geçen diyalogda yaptığı gaf gibi bir çok konu bulunuyor.

İŞTE GÜNGÖR’ÜN SÖZ VERDİĞİ PROJELERİ

Başkanlık yarışındaki adaylık sürecinde Hayrettin Güngör, 2 Mart 2019 tarihinde 10 ana başlık altında bir çok proje açıklamıştı.

“PROJELERİMİZ 10 BAŞLIKTA AÇIKLIYORUZ”

Projelerimiz 10 başlıkta açıklıyoruz. Çevre ve şehircilik, kentsel dönüşüm, su ve kanalizasyon, kültür-sata-turizm ve tanıtım, tarihi ve kültürel varlıklar, yerel kalkınma, gençlik ve spor, sosyal hizmetler, meslek ve iş edindirme başlıkları altında açıklıyoruz.

“KİŞİ ODAKLI İMAR PLANI YAPMAYACAĞIZ”

Son derece önemli. Öncelikle şehrimizin planlarını gözden geçireceğiz. Revize ve ıslah ihtiyacı varsa bunların planlamalarını yapacağız. Uzun vadeli planlar yapacağız. Çevreye ve doğaya hasa olacağız, yatay mimariyi özendireceğiz. Kişi odaklı imar planı yapmayacağız. Parsel bazında değişikliğe son derece karşı olacağız. Hemşerilerimizin vicdanın rahatsız eden hiçbir imar değişikliği içerisine girmeyeceğiz.

“EXPO FUAR ALANINI YENİDEN ELE ALACAĞIZ”

Kılavuzlu bölgesinde EXPO fuar alanını yolların genişlemesiyle bütüncül olarak tekrar ele alacağız.

“İLÇEMİZDE MİLLET BAHÇELERİ VE MİLLET KONAKLARI KURACAĞIZ”

Her ilçemizde millet bahçeleri ve millet konakları kuracağız. Buraların içerisinde çok amaçlı salonlar yer alacak. Park ve konakları iç içe yapacağız.

Aliya İzzetbegoviç parkı kazandırılmış. Onun hemen bitişiğinde 200 bin metrekarelik alan var. Biz burayı da temalı bir park oluşturmayı düşünüyoruz.

“KÖPRÜ PROJESİ İLE YENİ ŞEHİR İNŞA EDİLECEK”

Şehrimizin önsen tarafında ulaşım kolaylaştırmak amacıyla mimarisi güzel bir köprü projesi düşünüyoruz. Bu sayede bölgeye ulaşım 10 kilometre kısalmış olacak. Köprüyle birlikte şehrimizin güney yakasında yatay ve yerel mimariye uygun mahalle kültürüyle barışık yeni bir şehir inşa edeceğiz. Buda şehrin yeni gelişim alanı olacak.

“GÜNEY ÇEVRE YOLU FALİYETE GEÇECEK”

Güney çevre yolunda organize sanayi bölgesinden kapıçama kadar olan güney çevre yolunu faaliyete geçerceğiz.

“DULAKDİROĞLUNA 2 ALT GEÇİT”

Akışına engel teşkil eden unsurları ortadan kaldırarak akıllı sistemle trafik desteklenecek. Tüketici davranışları dikkate alınarak otopark ve trafik akışı yeniden ele alınacak. Dulakdiroğlu bölgesinde 2 alt geçit projesi var. Teyfik Kadıoğlu ve Vezir Hoca kavşağına yapılacak.

“KAYSERİ-GAZİANTEP YOLUNDA KESİNTİSİZ ULAŞIM”

Kayseri-Gaziantep yolunda kesintisiz ulaşım sağlamak amacıyla yeni kavşaklar yapılacak. Toplu taşımada ulaşım mastır planı yaptıktan sonra hangi toplu taşıma aracı uygun ise o yapılacak. Coğrafi yapı ve nüfus kapasitesini dikkate alarak planlamada hangisi öncelikli ise ona göre hafi raylı yada metrobüs sistemi düşünülebilir.

“MERKEZİ ULAŞIM İSTASYONU”

Önümüzdeki süreçte hava alnı tren garı ve otobüs terminalinden oluşan merkezi ulaşım istasyonu oluşturacağız.

“AKSU-ERKENEZ ÇAYI ISLAH EDİLECEK”

Aksu-Erkenez çayı ıslah projesi ilgili kurumların desteği ile kirlilikten kurtarılacak.

Şehrimizde iyi bir turizm güzergahı oluşturarak tarihi ve turistik değerlerimizi ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtacağız.

“MARAŞ KÜLTÜR KÖYÜ KURACAĞIZ”

Maraş Kültür Köyü kuracağız. Geniş bir alana Kahramanmaraş’ın tarihini kültürünü yansıtan, 11 ilçemiz temsil eden temalı bir park kuracağız.

“YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ STANDARTLARI YÜKSELTİLECEK”

Yedikuyular Kayak Merkezi son derce önemli bir hizmet. Buranın standartları yükselterek yaz ve kış turizmine hizmet için sosyal donatı alanlarını geliştirmeyi düşünüyoruz.

“ILICAYA TESİS YATIRMI”

Ilıca termal merkezinde bölgenin yatak kapasitesini artırarak, Kongre ve spor tesisleri ile bölgeyi cazibe merkezine dönüştüreceğiz.

“SANAT SOKAĞI OLUŞTURACAĞIZ”

Sanat sokağı oluşturacağız. Bu sokak eski mahallelerimizden birinde kurulacak.

“UNESCO’YA TESCİL ETTİRECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ı UNESCO’ya Dünya Edebiyat Şehri olarak tescil edilmesini sağlayacağız.

“GERMENICIA ANTİK KENTİNDE HIZLI İLERLEME SAĞLANACAK”

Germenıcıa kültürel mirasının korunması 140 bin metre karelik antik kent alanında Kültür ve turizm bakanlığımız ile ortak proje yürüterek sondaj ve mozaik çalışmaların hızla tamamlayacağız. Hemşerilerimizin o bölgedeki kısıtlamalarını kaldıracağız.

Hem ilçe belediyelerimiz hem hükümetimizle, hem de şehrimizin aktörleriyle en üst düzeyde koordinasyonla çalışacağız.