Sivas'ta yaşayan Enver Balta, son 20 yıldır şehir şehir gezerek, ormanlarda yetişen ağaçların bakım ve aşılamasını yapıyor.

Evli ve 5 çocuk babası 68 yaşındaki emekli Enver Balta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanlara ilgisinin 20 yıl önce başladığını, nisan ayı gelince aşılamada kullandığı aletlerinin bulunduğu çantayı sırtına alıp, ormanları dolaştığını söyledi.

Sadece Sivas'ta değil, İstanbul, Sakarya ve Kocaeli gibi birçok şehrin ormanlarını dolaştığını ifade eden Balta, gittiği yerlerde binlerce ağacı aşıladığını ve bakımını yaptığını dile getirdi.

Huzuru ormanda bulduğunu belirten Balta, "Gittiğim birçok şehirde orman görünce orayı gezmeden, ağaç aşılamadan rahat edemiyorum. Bugüne kadar elma, armut, dut gibi birçok meyve ağacını aşıladım. Allah bana ömür verdikçe de bu devam edecek." dedi.

"Ormanlar bizim hayat kaynağımız"

Balta, ormanları evi gibi gördüğünü, ağaçları da evladı gibi sevdiğini dile getirdi.

Aşıladığı ağaçları sonraki yıllarda yeniden kontrol ettiğini ve birçoğunun meyve verdiğini görünce mutlu olduğunu ifade eden Balta, şunları kaydetti:

"Aşılama yaparken onlarla konuşurum, sohbet ederim. Arkadaşlarım beni soy ismimden dolayı değil. Lakabım da 'Balta' olduğu için öyle çağırır. Sert ve keskin mizaçlı olduğum için 'Balta' diye çağırır ama ormanlar benden korkmaz. Ormanlardaki ağaçlar, beni kesen değil, can veren balta olarak bilir. Onlar benim canım ciğerim. Ağaç aşıladığım şehirlerde beni görünce insanlar, 'Bizim ağaçları da aşılasan olmaz mı? Hep ormanlardaki ağaçları aşılıyorsun.' diyor. Ben sadece ormanlarda ağaçları aşılamıyorum. Aynı zamanda gittiğim yerlerde ağaçlar nasıl korunur, nasıl aşılama yapılır, ormanların güzelliklerini de orada bulunan insanlara anlatıyorum. Çünkü ormanlar bizim canımız, hayat kaynağımız."

Orman yangınlarında gözyaşlarını tutamıyor

Enver Balta, özellikle yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarının haberlerini televizyonlarda izlerken gözyaşlarını tutamadığını söyledi.

"Hepimiz yeşil alanlarda mangal yakıp piknik yaparız ama sonrasında ateşi öylece bırakıp gitmek, insanlara yapılan en büyük ihanettir." diyen Enver Balta, orman yangınlarında sadece ağaçların değil, milyonlarca canlının da yok olduğuna işaret etti.

Vatandaşların bu konuda biraz daha dikkatli olmalarını isteyen Balta, "Ben ağaç dikim dönemlerinde cebimdeki paranın son kuruşuna kadar, gerekirse aç kalacağımı bilsem dahi fidan alırım ve götürüp onu dikerim." dedi.