Türkiye, geçmişte de farklı afetlerle mücadele etti. Ancak bu afet sırasında geçmiştekilerden farklı bir görüntü zaman zaman kameralara takılıyor ya da görgü tanıklarınca dillendiriliyor.

Ormanların "Ateşin Çocukları" adlı bir örgüt tarafından yakıldığı iddialarının ardından özellikle bazı köylerde vatandaşların silahlı bir vaziyette devriyeye çıkıp suçlu aradığı, yol kesip, kimlik kontrolü yaptığı görüldü.

Bu olaylar çok olmamakla birlikte özellikle Antalya ve Muğla civarlarında bazı görüntülere rastlandı.

Örneğin 30 Temmuz 2021 Cuma günü Büyük Alanya gazetesinde Ersoy Çakır imzalı bir haberde yer verilen fotoğrafta pompalı tüfekli bir sivil vatandaş, durdurduğu bir araç şoförünün kimliğini kontrol ederken görüntülendi.

Köylüler devriye atıp, kimlik kontrolü yaptılar

Haberde şu ifadelere de yer verildi:

"Gazipaşa Küçüklü Mahallesi girişinde halk tarafından yol kontrol altına alınmış. Dağlık bölgeye giden herkesin kimliği kontrol ediliyor, kuş uçurtulmuyor. Gece giderken 15 kişilik grup vardı, ancak yangın dönüşü nöbet değişimi olduğundan 5 kişi var. Ormanın her bölgesinde köylüler parsel parsel dağılmış, devriye atıyorlar. Mahalle halkı ayakta, gece boyu yangın olmayan bölgeleri de kontrol altında tutuyorlar. Küçüklü Mahallesi girişinde nöbet tutan mahalleliye yarım saat dil döktüm, ancak girebildim. Ben basınım dememe rağmen 'Ben basın masın dinlemem, buraya kimse giremez' diyorlar."

Belediye Başkanı Twitter'dan uyardı: Yol kesip, havaya ateş açanlar süreci zorlaştırıyor

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de bölgesinde yaşanan benzer olaylar nedeniyle 31 Temmuz 2021 Cumartesi günü Twitter hesabından provokatörlere dikkat çekerek, şu uyarıda bulundu:

Bu şahıslar 'kundakçı, şüpheli' yakalama teşebbüsüyle asılsız ihbarlardan yola çıkarak, sokaklarda kimlik kontrolü, yol kesme ve masum vatandaşları korkutacak derecede havaya ateş etme gibi eylemler gerçekleştirerek yaşadığımız bu süreci daha da zorlaştırmaktadır. Toplumsal birlikteliğimizi sergilememiz gereken bu zorlu dönemde, hepimizin duygularımıza sahip çıkıp, kontrollü olmamız gerekmektedir.

Jandarma görevlisinin sağduyulu açıklaması takdir topladı

Yine Antalya'da çekildiği belirtilen bir başka görüntüde ise bir jandarma görevlisinin çevresine topladığı köylülere hitaben uyarıda bulunarak "Burada terörist yok, sırt çantası ölçü değil, bilmediğin plaka hakkında fikir yürütme, şiddetten uzak dur, yol kesme; sonra pişman olursun" dediği görüldü.

Bodrum Gölköy'de 2 kişi linçten zor kurtuldu

Yine Bodrum merkezli Kent TV'nin 2 Ağustos 2021 tarihli haberine göre, Gölköy Mahallesi'ne bağlı ormanlık alanda nöbet tutarak kundakçı arayan vatandaşların şüphelenerek yakaladıkları iki kişi linçten zor kurtuldu.

Sivil gençler aracımı durdurup kontrol yaptılar"

Yetkililerden gelen uyarıların ardından bu tarz girişimler azalıyor gibi görünse bile tümden bitmiş değil.

Örneğin Muğla bölgesindeki yangınları da takip eden serbest fotoğrafçı Serdar Çalık, Twitter hesabından 4 Ağustos 2021 Çarşamba sabahında attığı bir mesajında "Az önce Mumcular (Bodrum'a bağlı) yolunda sivil gençler aracımı durdurup kontrol yaptı. Yangın bölgesinden geldiğime inanınca bıraktılar. Resmen insan avına döndü bu iş" iddiasında bulundu.