Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, canlı yayında katıldığı programda koronavirüsle mücadele ve 17 Mayıs'ta sona erecek olan tam kapanma sürecine ilişkin sorulara yanıt verdi.

"GÜNDEMİMİZDE YOK"

Oktay, tam kapanmanın 19 Mayıs'ın çarşamba gününe denk gelmesi nedeni ile uzatılabilme ihtimali hakkında ise şunları söyledi: "Şu anda gündemimizde yok. Kabine'de değerlendirilir, sonrasında nihai karar verilir. Kamu ile de paylaşılır bu. Şu anda böyle bir uzatma gündemimizde yok."

"YOĞUN BİR DÖNEM YAŞADIK"

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yerinde dönüşüme 35 bin 395 başvuru Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yerinde dönüşüme 35 bin 395 başvuru

"Kapanma süreci net ve şeffaf yürüttüğümüz bir süreç." diyen Oktay, şu ifadelerle devam etti: "Sağlık Bakanlığımız günlük verileri sürekli paylaşıyor. Salgın dönemini tam kapanmaya girmeden yönetmeye çalıştık. Ekonomik ve sosyal boyutu olduğu için tüm çarkları yürütmeye çalıştık. Ramazan'dan önce pik yaşadık. Yoğun bir dönem yaşadık. Bir ilk yarı kapanma ile bazı tedbirler almıştık. Azaltmayı gerçekleştirebilirsek yaz sezonuna girersek çok daha avantajlı şekilde girelim diye tedbirlere başvurmuştuk. Tam kapanmanın gerekli olduğunu gösterdi veriler.

"SANAYİNİN ÇARKLARINI HİÇ DURDURMADIK"

Biz bu dönemde sanayinin çarklarını hiç durdurmadık. Üretim devam etti Türkiye'de. Sanayide çalışanların istihdamı da devam etti. Hizmetler sektörü etkilendi. Sanayi sektöründe Türkiye tarihinin en başarılı yılını kapatacağız. Burada hem toplumumuzun sağlığını korumak diğer yandan da bir yılı aşan kısıtlamalar döneminde hizmet sektöründeki esnafımızın biraz daha canlanmayı sağlarsak salgın yönetiminde daha ileri bir aşamaya gelmiş oluruz.

"SOKAĞA GİDİN, CUMHURBAŞKANI'NA GÜVENEN BİR TOPLUM GÖRÜRSÜNÜZ"

Muhalefet bir şey üretmek üzerine kurgulanmamış. Yalanlar üzerine kurulu bir politika üretiyorlar. Niye biz çok iyi yönettik? Çok güçlü bir sağlık altyapısı ile girdik. Vatandaşlarımızı aldık Türkiye'ye getirdik. 30 yıl öncesinin Türkiyesinin bunu yapması mümkün müydü? Toplumun güvendiği bir lider olduğu zaman da muhalefet ne derse desin gidin sokağa, cumhurbaşkanına güvenen bir toplum görürsünüz. Önceki gün bir iftarımız vardı. Farklı dini cemaatlerin, Diyanet İşleri Başkanımızın da olduğu bir iftardaydı. Oradaki birisi aynen şunu dedi: ''Biz öyle bir şey yaşıyoruz ki sadece Türkiye'de bulunan birisi olarak söylemiyorum, dışarıda bulunan diğer dini gruplarla da görüşüyoruz. Allah Kovid'den korusun, yakalanacak da Türkiye'de yakalanalım, ya da Türkiye'ye ulaşmayı nasip etsin'.

"18 AŞI ÇALIŞMAMIZ VAR"

Aşı çalışmalarını bir ekosistem olarak düşünürsek içinde kimler varsa tamamını içine alan süreci sıkı bir takip altına aldık. Toplam 18 aşı çalışması var. Bunlardan yedisi başvuru aşamasına gelmişti. Yani insan deneyi aşamasına gelen. Bunları yakın takibe aldık. Yedi firmadan dördü klinik test onayını aldı. Bir tanesi de biraz daha önde, Kayseri'deki."

Editör: TE Bilişim