İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede 1 Temmuz itibarıyla ticarî araç sürücülerinin psikoteknik test raporunun zorunlu olacağı bildirildi. Uygulama bugün başladı.

Psikoteknik raporu temin etmeyen sürücülerin araç kullanmalarına izin verilmeyecek. Peki, Psikoteknik belgesi zorunlu mu? Psikoteknik belgesi cezası ne kadar? Psikoteknik belgesi nasıl alınır? Psikoteknik belgesi başvuru süresi uzatılacak mı?

İşte Psikoteknik belgesi almak için yapmanız gerekenler...

PSİKOTEKNİK CEZASI NE KADAR?

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 30 Hazirandan itibaren ticarî araç sürücülerinin psikoteknik belgesinin olması mecburi hale getirildi. 1 Temmuz 2021, yani bugün itibariyle psikoteknik test raporu olmayan sürücülere bin 1181 lira cezaî işlem uygulanacak. Ayrıca araç kullanmalarına da izin verilmeyecek.

PSİKOTEKNİK BAŞVURU TARİHİ UZATILACAK MI, SON TARİH NE ZAMAN?

İnsan unsurundan kaynaklı trafik kazalarını asgariye düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan psikoteknik testi, 1 Temmuz'dan itibaren ticarî araç sürücülerine mecburi hâle geldi. Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 96'sının sürücü hatasından kaynaklı olması, psikoteknik testinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözleri önüne getirdi."Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu" için sürücüler ilgili merkezlerde 12 testten geçiriliyor. Dikkat ve refleksleri ile hız ve mesafe tahmini becerileri inceleniyor.Psikoteknik testinden kalan sürücü 1 ay içinde il sağlık müdürlüklerine itiraz edebiliyor. Psikoteknik test uygulamasıyla daha güvenli bir trafik amaçlanıyor.

Psikoteknik belgesiyle ilgili olarak, başvuru süreci ve belgenin ibrazı konusunda bir süre uzatılmasına ilişkin açıklama yapılmadı.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NEDİR?

İl Sağlık Müdürlüklerince yetki verilen merkezlerde sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeyleri; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülüyor. Ölçüm sonucunda yeterli görülen sürücülere psikoteknik test belgesi veliyor.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Psikoteknik test belgesi almak isteyenlerin, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetkilendirilen merkezlerde 1 saat süren ve bir dizi testten oluşan psikoteknik testine girmeleri gerekiyor. Sürücüler test sonrası alınan psikoteknik raporu ile birlikte bir psikiyatri uzmanına muayene oluyorlar. Sonrasında alınan raporlar İl yada İlçe Sağlık Müdürlüklerince onaylanıyor.

PSİKOTEKNİK TESTİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Sürücülere uygulanacak psikoteknik değerlendirmenin asgari süresi 1 saat.

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRMEDE SÜRÜCÜ ÖZELLİKLERİ

Psikoteknik değerlendirmede sürücü özelliklerinden aşağıda belirtilen yetenekler bu amaçla geliştirilmiş bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülür;

1) Zihinsel Yetenek ve Beceriler-Dikkat-Anlama ve Değerlendirme (Muhakeme) Yeteneği-Hız ve Mesafe Algılama-Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme-Şekil Algılamada Görsel Süreklilik

2) Psikomotor Yetenek ve Beceriler-Tepki Hızı-Koordinasyon Düzeyi