Z kuşağının sosyal ağlarda geçirdikleri süre artıyor. Özellikle influencer’ların gençler üzerindeki etkisi ciddi boyutlara ulaşıyor. Milyonlarca takipçisi olan Yusuf Güney sosyal medyadaki tecrübeleri ışığında fenomenlerin toplum üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yusuf Güney, “Takipçilerimiz, kullandığımız ürünleri kullanmak, gittiğimiz yerlere gitmek istiyorlar. Bu açıdan bakıldığında, özellikle gençler üzerinde önemli bir etkisi olan sosyal medya fenomenleri topluma örnek olmalıdır.” dedi. Güney, fenomenlerin ayrıca, hayvan hakları ile ilgili farkındalık oluşturacak projelere imza atmaları gerektiğini vurguladı.

“Dizi takip eder gibi fenomenler takip ediliyor”

Genç influencer Güney, internetin yaygınlaşmasına paralel olarak her geçen gün popülerliği artan sosyal medya platformlarının özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde evlerine kapanan toplum için en gözde mecralar haline geldiğini vurguladı. Bu sebeple zaten çok ilgi gören sosyal medya fenomenlerinin ve influencerların daha fazla dikkat çektiğine işaret eden Güney, “İnsanlar, fenomenlerin günlük hayatlarını merak eder hale geldi. Bir dizi takip eder gibi fenomenlerin yaptıklarını, yediklerini, içtiklerini, gezmelerini ve alışverişlerini takip ediyorlar. Özellikle gençler arasında popüler olan fenomenler, toplum üzerinde etkiler bırakıyor.” sözlerini kaydetti.

“Fenomenler doğru algı oluşturmalı”

Sosyal medya paylaşımları vesilesi ile birçok insanla tanıştığını ve takipçileri ile mesajlaştığını vurgulayan genç influencer, özellikle gençlerin kendisi gibi fenomenleri “rol model” olarak gördüğüne işaret ederek, şunları kaydetti; “Davranışlarımız, yaşam tarzımız, kıyafetlerimiz hatta dünya görüşümüz insanları etkiliyor. Bizi rol model olarak görüyorlar. Fenomenler olarak bu algıyı sorgulamalıyız! Paylaşımlarımız binlerce etkileşim alabilir; ama acaba bu paylaşımlar kimlerin hayatlarını, nasıl etkiliyor? Hayranlarımızın hayatlarına nasıl dokunabiliriz? Onların kendilerini iyi hissetmelerini nasıl sağlayabiliriz? Bu ve benzeri soruları kendimize sormak zorundayız. Fenomenler her zaman doğru bir imaj vermeye odaklanmalı; doğru algı oluşturmalıdır. Bu açıdan bakıldığında, özellikle gençler üzerinde önemli bir etkisi olan sosyal medya fenomenleri topluma örnek olmalıdır”

“Hayvan hakları ile ilgili farkındalık oluşturmalılar”

Öte yandan, hayvanseverliği ile tanınan Güney, son günlerde tekrar gündeme gelen Hayvan Hakları Yasası’nı heyecanla beklediklerini belirtti: “Hayvanlar, bizim dostlarımız. Onların acı ve eziyet çekmelerine artık tahammül edemiyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturmak için köpeğimle paylaşımlar yapıyorum. Sosyal medyada aktif olan fenomenler bu farkındalığa hizmet etmelidir. Bu konuda hayata geçirilen projelere destek vermeliler.” dedi. Ayrıca, “Evcil ya da sokak hayvanlarının karşılaştığı her türlü mağduriyetin önlenmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizden bu yasayı bir an önce çıkarmalarını bekliyoruz. Hayvanlara işkence eden insanlar cezasız kalmamalı. Sonuçta onlar da can taşıyor; her can değerlidir!”