Raporu değerlendiren Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, “Gün gelecek bir yumurta bir gümüş tabağa denk gelecek. Gıda fiyatları astronomik oranda artacak. Bu bağlamda üreten her zaman değerli olacaktır.”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan Gıda Fiyat Endeksi'ne göre gıda fiyatlarında 10 yılın rekoru kırıldı. Raporda gıda fiyatlarının 2020 Nisan ayından bu yana yükselişini sürdürdüğü belirtildi.

Küresel gıda fiyatları bundan 10 yıl önce Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan Arap Baharı olaylarıyla zirveye çıkmıştı. 2020 yılı başında baş gösteren koronavirüs salgınından bu yana ise gıda fiyatları ikinci kez zirve yaptı. 2021 Mayıs ayında Gıda Fiyat Endeksi son 10 yılın rekorunu kırdı. Küresel Gıda Fiyat Endeksi 2011 yılında 130,4 iken 2021 yılı Ağustos ayında 127,4 olarak gerçekleşti.  2020 yılının Ağustos ayında 95,8 iken 2021 yılının Mayıs ayında 127,8 olarak açıklanmıştı.

Tavukçuoğlu: Enflasyon devamlı piyasaların gündeminde olacak

Artan gıda fiyatlarını değerlendiren Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, gıda fiyatlarındaki artışın artarak devam edeceğini ifade etti.

Tavukçuoğlu şunları söyledi:

“İklim değişikliği çok sayıda gıda ürününü etkileyecektir. Hatta şimdiden hissetmeye başladık. Bu süreç tüketiciye fiyat artışı olarak yansıyacak ve katlanarak devam edecek. İlerleyen yıllarda ise bazı ürünlere erişim zorlaşacak ve enflasyon devamlı piyasaların gündeminde olacak. Gün gelecek bir yumurta bir gümüş tabağa denk gelecek. Bu gıda fiyatlarının astronomik oranda yükseleceği anlamına geliyor. Bunun yanında bilinçli olarak arz sıkıntısı algısı yapacaklar. Sadece gıda da değil her konuda. Bu bağlamda üreten her zaman değerli olacaktır.”

Kahramanmaraş ile Uşak Arası Kaç Km, Kaç Saat Sürer? Kahramanmaraş ile Uşak Arası Kaç Km, Kaç Saat Sürer?

Editör: TE Bilişim