ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Sahil Projesi ihalesine ilişkin, "Kriminal vakaların adresi haline gelmiş Konyaaltı Sahilinin işletmesini takdir edersiniz ki cebine parasını koyup gelen ve trilyonları bastıran herkese emanet edemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Türel, Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Toplantısında, CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol'un Konyaaltı Sahil Projesi ihalesiyle ilgili eleştirilerine yanıt verdi.

Konyaaltı Sahilinin bir turizm işletmesi gibi yönetilmesi gerektiğini düşünerek ihalenin hazırlandığını belirten Türel, Konyaaltı'nın yalnızca Antalya'nın veya Türkiye'nin değil, dünyanın göz bebeği olduğunu kaydetti.

Bu nedenle adeta bir kuyumcu hassasiyetiyle konuyla ilgili adımları attıklarını, projenin Antalya Mimarlar Odası ile yapılan bir yarışma neticesinde elde edildiğini ve projenin aynen uygulandığını dile getiren Türel, daha önce yap-işlet-devret modeliyle ihale yapıldığını ancak katılımcı çıkmaması üzerine projeyi belediye olarak üstlendiklerini hatırlattı.

Türel, Konyaaltı Sahilinin taşıdığı öneme ve önceki yıllarda geldiği duruma işaret ederek, şunları ifade etti:

"Kriminal vakaların adresi haline gelmiş Konyaaltı Sahilinin işletmesini takdir edersiniz ki cebine parasını koyup gelen ve trilyonları bastıran herkese emanet edemezsiniz. Aksi takdirde Konyaaltı'nı kaybedersiniz. Konyaaltı hem Antalyalıların hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin fevkalade itibar ettiği bir sahil. O yüzden burasının bir turizm mantığıyla işletilmesi gerektiği kaçınılmaz. O yüzden burada da Tünektepe'de olduğu gibi bin 500 yatak konaklama mecburiyeti var. Burada özellikle bin 500 yatak en az olmak kaydıyla, 5 yıldızlı, bakanlıktan turistik yatak kapasitesi olma şartı ve beraberinde A grubu seyahat acentesi sahibi olma şartını aradık. Bunların iki ayrı ortak tarafından değil bir firmanın nezdinde olması gerektiğini, o bir firmanın da ortak gelecekse yüzde 51'ine sahip olması gerektiğini koyduk. Neden geçmişte maalesef bu acı tecrübeleri yaşadık. Oralardan da ders alarak bütün bunları düşündük."

İhaleye tek firma girdiği için ihalenin gerçekleşmeyeceğine dair bir hüküm bulunmadığını, geçmişte Muratpaşa ve Konyaaltı belediyelerinde de bu tür ihalelerin yapıldığını ve onaylandığına işaret eden Türel, "2012'de Konyaaltı Belediyesine yıllık ödenen 62 bin liraya kira bedeli bizim yaptığımız ihale ile 8,5 milyon liraya çıkmıştır." dedi.

Türel, proje kapsamında sahilin yüzde 94'ünün halka açık olduğuna da dikkati çekerek, halkın sahilden istediği şekilde yararlanacağını, istediği yerde denize girebileceğini de dile getirdi.

Editör: TE Bilişim