Pandemiden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan inşaat sektörünün ilk üç çeyreği geçtiğimiz yıla göre daha durgun bir grafik çiziyor. Konut satışlarında yaşanan düşüş, faizlerin yüksek olması, kurlardaki ve malzeme fiyatlarındaki artış bu durumu tetikliyor. İnşaatçılar son çeyrekte yapılacak bir olası faiz indiriminin sektöre can suyu olacağını düşünüyorlar. Böylece 2022 yılı ile birlikte yeni projelere start verileceği öngörüsü hakim.   

Home Yapı Kurucu Ortağı Nevzat Ülküseven sektörün ilk çeyreğini şöyle değerlendirdi: “Geçtiğimiz yılın Mart ayından itibaren pandeminin en yoğun dönemlerinde, inşaat sektörü olarak büyük sıkıntılar çektik. Sonrasında alınan önlemler ve uygulanan faiz indirimi sektöre hareket getirdi ve yaz aylarından itibaren konut satışlarında önemli bir artış yaşandı. Bu da stoklarda ciddi bir erimeye yol açtı. Bunun neticesinde müteahhitler yeni projelere başladılar ve üretimi artırdılar, sektördeki canlanma 2021 Mart ayında politika faizindeki yükselişle yavaşlamaya başladı.   

Bu yıl aynı döneme baktığımızda piyasaların daha durgun olduğunu söyleyebiliriz. Bugün konut fiyatlarının geldiği nokta ve faizlerin yüksekliğinin bu durgunlukta etkisi büyük. Yılın son çeyreğinde yapılacak faiz indirimi 2022 için umut verici olacaktır.”

MHP Afşin İlçe Başkanlığına Süleyman Aycan yeniden seçildi MHP Afşin İlçe Başkanlığına Süleyman Aycan yeniden seçildi

Sanayi Projeleri Devam Ediyor

Özellikle sanayi projelerinin devam ettiğine vurgu yapan Home Yapı Kurucu Ortağı Hasan Aksel Yağcıoğlu da, “Maliyetlerin yükselmesinin yanında arsa fiyatlarındaki yüksekliğin de yeni konut projelerini olumsuz etkilediğini söylemeliyim. Müteahhitler yeni projeye başlayıp risk almak istemiyor. Yapılan yatırımın geri dönmesindeki belirsizlik bunun en büyük nedeni. Fabrika projeleri ve villa projelerimiz devam ediyor.

Home Yapı açısından baktığımızda sanayi projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. İhracat yapan sanayicinin kredi bulma kolaylığı bu alanda büyük rahatlık sağlıyor. Kılıç Otomat Fabrikası, Nehir Kağıtçılık Fabrikası devam eden projelerimiz. Villa projesi olarak da Dedemin Konakları ile Gümüşyaka Kurtsan Villaları devam ediyor.

2021 yılını dengede geçirirsek atılacak olumlu ekonomik adımlarla sektörün 2022’ye daha iyi başlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Editör: TE Bilişim