Buna göre pazarlarda sadece gıda ürünlerinin satılması, pazarcıların maskeli ve eldivenli olarak görev yapması ve pazarların kurulmadan önce dezenfekte edilmesi tavsiye edildi. Bu reçte doğalgaz ve su kesintisi yapılmayacağını da dile getiren İmamoğlu, daha önce borcu nedeniyle suyu kesilen evlere de su verilmeye başlandığını söyledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı yayın ile İstanbul’da corona virüs salgınına karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı.

İmamoğlu, 39 ilçe belediye başkanı ile irtibat kurarak İstanbul için çok kritik bir konu olan semt pazarları hakkında görüştüklerini söyledi.

Bir komisyon kurduklarını anlatan İmamoğlu, şunları söyledi;

*Pazarcıların temsilcileri, odası ve aramızdaki yetkili arkadaşlarımızla İstanbul’da 462 semt pazarında nasıl çalışma yapacağımızı konuştuk.

*Özellikle gıda ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan semt pazarlarımız ilgili şunu söyleyeyim. Hallerde hijyen önlemlerini İBB olarak aldık. Ancak ‘semt pazarları açılmalı mı açılmamalı mı’ sorusunu uzun uzun tartıştık.

*İstanbul’un gıda ihtiyacını karşılayacak olan semt pazarlarımızla ilgili yetkili olan ilçe belediyesi ve bazı yetkili kurumlara dair bir tavsiye kararı aldık.

PAZARLARDA SADECE GIDA ÜRÜNÜ SATILACAK

İmamoğlu tavsiye kararlarını şöyle sıraladı:

*Sadece gıda ürünlerini satışının yapılacağı pazarlar kurulması konusunda tavsiye kararı aldık. Bu pazarlarda çalışacak esnafın mutlaka maske ve eldiven kullanması ve diğer koruyucu tedbirleri alarak hizmet etmesi konusunda tavsiye kararı oluşturduk.

*İlçe belediyesi ve İBB tarafından denetlenecek. Pazar kurulmadan önce dezenfekte edilecek, virüsün insanlara bulaşması engellenecek.

*462 pazarımızda şunu tavsiye ettik, pazarların giriş ve çıkış noktalarında dezenfekte kutuları ile hizmet verilecek.

“KENDİ FİLENİZİ GÖTÜRÜN”

İmamoğlu pazara gidecek vatandaşlara da kendi hijyen tedbirlerini almalarını mümkün olduğu kadar kendi torbalarını ve filelerini kullanmalarını önerdi.

“İNSANLARIN SUSUZ KALMASINI İSTEMİYORUZ”

İSKİ ve İGDAŞ’ın bu süreçte su ve doğalgaz kesintisi yapmayacağını belirten İmamoğlu geçmiş dönemde borç nedeniyle suyu kesilen konutlara da su vermeye başladıklarını duyurdu. Konunun on binlerce aboneyi ilgilendirdiğini belirten İmamoğlu “İnsanların susuz kalmasını bu süreçte istemiyoruz” dedi.

İZİNLER KALDIRILDI

İmamoğlu, İBB’nin sahada görev yapan itfaiye zabıta, temizlik ve destek hizmetleri personelinin sağlık durumları hariç en üst seviyede izinlerinin kaldırıldığını da açıkladı.

İBB’nin çağrı merkezlerindeki kapasitenin arttırıldığını söyleyen İmamoğlu “Sayımızı arttırdık. Bazı arkadaşlarımız kendi evlerinden sürece dahil olup çalışmalarını sağlıyor olacağız” dedi. İhaleler hariç encümen toplantıları gibi bir çok toplantının video konferans ile yapılacağını kaydetti. Ayrıca İBB binalarında yemekhanelerde toplu sıcak yemek servisinin kaldırıldığını belirtti.

GIDA ÜRÜNLERİ ALINDI

İBB’nin sıklıkla alım yaptığını dile getiren İmamoğlu “İstanbul’a dezenfeksiyon konusunda yoğun bir hizmet sunuyoruz. Olası bir takım kriz anlarına dair tedbirler alıyoruz. Gıda ve bunun gibi bir çok ürünü kendi bünyemizde bulundurarak yarın hizmet vermemiz gereken noktada hazırlıklı olmak için özel bir çaba gösteriyoruz. Yeterli her ürünü temin eden bir kurumunuz olduğunu sizinle paylaşmayı görev biliyorum” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÜCRETSİZ ULAŞIM

Bu süreçte fedakarca görev yapan sağlık emekçilerine ulaşımı ücretsiz yapma konusunda hazırlık içinde olduklarını açıklayan İmamoğlu, konunun nisan ayı meclis oturumunda gündeme getirileceğini söyledi.

İmamoğlu konuşmasını şöyle tamamladı; “Her an görevde bir kriz ekibimiz var. Bugünleri dayanışma ile atlatacağız. Devletin tüm kurumları ile dayanışma içindeyiz. Bu krizi en az hasarla aşan bir şehir olmak istiyoruz. Evde duranlara bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Desteğimiz devam edecek. Burslar yatmaya devam edecek.”