Bu tarihe damgasını vuran önemli uğraklardan biri de 1908 yılında New York’ta 15 bin kadının katıldığı büyük grevdir. Grevin talepleri arasında daha kısa çalışma saatleri, ücretlerin arttırılması gibi ekonomik taleplerin yanı sıra genel oy hakkı talebi de vardır. Grev boyunca kadınların sloganlarından biri de ‘’Ekmek ve gül’’ olmuştur. Ekmek daha iyi çalışma koşullarını, gül ise daha güzel bir dünyayı simgeliyordu. Bu grevin anısına şair James Oppenheimer’ın 1911 yılında yazdığı ‘’Ekmek ve Güller’’ şiiri emekçi kadınların mücadelesinden ilham almış, aynı zamanda emekçi kadınların mücadelesine de ilham veriştir.

Öyleki 1912 yılında ABD’nin başka bir eyaleti Massahucettes’de büyük yün merkezi Lawrence’de, 20.000 işçinin katıldığı grevlerde işçi kadınlar "Ekmek istiyoruz, gül de’’ pankartı ve sloganları ile alanları doldurmuştu. Oppenheimer’in yazdığı şiir grevci kadınlara büyük ilham vermiş, ‘’ekmek ve gül’’ sloganı Lawrence grevine damgasını vurmuş, grev “Ekmek ve Güller” grevi olarak tarihe geçmiştir.

Emekçi kadınların sınıfsız, sömürüsüz ve yaşanası bir dünya için mücadelesi devam ediyor. Kadınlar bugünde "Ekmek istiyoruz, gül de’’ diyerek alanları dolduruyor.

İlerici Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan ve sanatçı dostlarımızın katkılarıyla uyarlanan "Ekmek ve Güller" şarkısını, tüm emekçi kadınlara armağan ediyoruz...