ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Çin'in başkenti Pekin'de geçen yıl düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası'nda dünya birincisi olan Antalyalı öğrenciler, yoğun bir şekilde yeni "buluş"lar için çalışıyor.

Pekin'de düzenlenen ve çok sayıda ülkeden katılımın olduğu yarışmada yazılım ve donanımlarını kendilerinin geliştirdiği robotlarla birinci, ikinci ve dördüncü olan robot takımı, çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya'daki Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Okulu'ndaki, Bilim Teknolojileri Öğretmeni Hatice Küpeli'nin gözetiminde, Eren Ekrem Kallıkçı (17), Efe İnan (13) ve Buket Naz Zeren (16) yeni yazılımlar geliştiriyor.

"Robot takımı", özellikle engelli insanların zihin gücüyle evindeki klimayı, televizyonu, lambaları yakmasını sağlayan, eli, ayağı olmayan kişilerin tekerlekli sandalyeyi kullanmasını ve engelli öğrencilerin akıllı eldivenle sınıflardaki eğitimlerini kolaylaştıran "buluş"lar yaptı.

Kodlamanın yanında donanımlar da yapan öğrenciler, yaptıkları "buluş"lar ile insan hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Takımdaki çocuklardan Kallıkçı, AA muhabirine, Çin'de robot yarışmasında elde ettikleri başarıdan sonra yeni projeler üzerine çalıştıklarını söyledi.

Kafalarına taktıkları başlıkla zihin kontrolüyle evdeki eşyaları kontrol edebildiklerini ifade eden Kallıkçı, "Bilim ve robotik alanında Türkiye'yi daha yükseklere taşımaya çalışıyoruz. Hedefimiz bilimde öncü olabilmek." dedi.

Buket Naz Zeren ise engellilerin birisine bağlı kalmadan özgürce yaşamalarını sağlamak için yeni yazılım ve donamlar geliştirmeye çalıştıklarını aktardı.

"Dünya birincisi olduk, başka yarışmalara hazırlanıyoruz. Türkiye'yi bilim alanında yükseklere taşımak, çığır açmak istiyoruz. Kodlama, mekatron Türkiye'de çok duyulmamış alanlar. Bunların biraz daha yaygınlaştırılmasına yardımcı oluyoruz." diyen Zeren, yeni robotlar geliştirmeye devam ettiklerini aktardı.

Efe İnan, geçen yıl Çin'de elde ettikleri birincilikten sonra daha fazla çalıştıklarını, artık evlerin zihin gücüyle kontrol edilebilen akıllı evler olması gerektiğini dile getirdi. Makamında kabul ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilimi ileriye taşımak için söz verdiklerini hatırlatan İnan, "Hedefimiz bilimde çığır açmak. Bunun için çok çalışıyoruz, bence bilimde yaşın bir önemi yok. Herkes yeni şeyler geliştirebilir." ifadesini kullandı.

- "Bilimde sesimizi duyurmak istiyoruz"

Geleceğin bilim insanlarının öğretmeni Hatice Küpeli ise geliştirdikleri projelerde hem donanımsal aksamı kendilerinin tasarladığını hem de yazılımları oluşturduklarını anlattı.

Çocuklara yazılım ve donanımı birlikte verdiklerini belirten Küpeli, "Donanım olmadan yazılımın önemi yok. Bilim alanında elimizden geldiğince ülkemizin yararına güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bilimde sesimizi duyurmak istiyoruz. Artık Türkiye de bilimde söz sahibi olsun istiyoruz." dedi.

Antalya BİLSEM Müdürü Arif Aydeniz, iki yıl önce Ar-Ge ve laboratuvar merkezini kurduklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İnovasyon, teknoloji ve sanayi 4.0 konusunda atılımlar yapmamız gerekiyor" cümlelerini ilham kaynağı olarak çalışmalara başladıklarını anlattı.

Robot alanında öğrencilerden takım kurduklarını bildiren Aydeniz, öğrencilerin Çin'deki başarısından sonra durmadığını, üreten ve büyük Türkiye'nin temellerini atmaya çalıştıklarını vurguladı. Aydeniz, "Küçük yaşlarda çocukların yetenekleri keşfedip, onlara imkanlar sağlayarak kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Güzel işler yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.