Black Friday, ABD’de başlayan ve dünyaya yayılan bir alışveriş çılgınlığı olarak tanımlanıyor. ABD’de Şükran Günü’nü izleyen ilk Cuma günü tüm mağazalar büyük kampanyalarla tüketicilere ulaşmaya çalışıyor. Bu büyük indirimler nedeniyle süpermarket otoparklarında büyük kalabalıklar oluşurken, mağazalarda insanlar ezilme tehlikesi geçiriyor. Hal böyle olunca yılın bu özel Cuma günü “Black Friday” yani “Kara Cuma” olarak adlandırılıyor.

Black Friday Ne Zaman?

Black Friday yılda sadece bir kere düzenleniyor. Her yıl Kasım ayının son Cuma gününe denk gelen bu gün, Amerika'da 1960'lı yıllarda meşhur olmaya başladı. Mağazaların ve markaların yılın en önemli alışveriş günü olarak gördükleri Black Friday indirimleri, alışveriş tutkunları tarafından merakla bekleniyor. Modadan elektroniğe, yeme içmeden hobi ürünlerine, otomobilden apartman dairesine her türlü üründe kampanyaların uygulandığı Black Friday Türkiye’de Muhteşem Cuma, Şahane Cuma, Efsane Cuma gibi şekillerde isimlendiriliyor.

Muhteşem Cuma, bu yıl farklı bir güne ertelenebilir

Online pazaryerleri, sanal mağazalar, markalar ve firmalar, Black Friday indirimlerini daha erken tarihte başlatıyor. Ayrıca bir çok mağaza, tek güne değil, Muhteşem Cuma gününün bulunduğu haftanın tamamına indirimleri yayabiliyor. Bu yıl ise alışverişin yanı sıra pandemiyle ilgili uyarılarının da dikkate alınarak, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekiyor. Koronavirüs salgını nedeniyle çeşitli ülkelerde yürürlüğe giren sokağa çıkma yasakları ve mağazaların kapalı olmasından dolayı bu sene Black Friday indirimleri ertelenebilir. Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın başı çektiği pek çok Avrupa ülkesi mağazaların bu yüksek yoğunluk ve bulaş riski olan günde açık olup olmaması gerektiğini tartışıyor. Bu da Muhteşem Cuma’nın farklı bir güne ertelenebilmesi anlamına geliyor. Covid-19’un getirdiği sosyal mesafe kuralı ve Black Friday’in aşırı yoğunluklara neden olma potansiyeli nedeniyle de mağazalara gidilmesi yerine online alışverişin tercih edilmesi öneriliyor. Uzmanlar kalabalıktan kaçınmak isteyenler için Cimri.com gibi fiyat karşılaştırma motorları, İndirimkodu.com gibi kupon sitelerini ve Avantajix.com gibi alışveriş fırsatı sunan siteleri öneriyor.

İlk Black Friday kararı Fransa’dan bekleniyor

Pandeminin etkisini yavaşlatmak üzere 30 Ekim itibarıyla alınan sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Fransa’da, başbakan Jean Castex’in sadece yaşamsal ürünlerin, yani yiyecek içeceklerin satışına izin verildiğini ve bunun dışındaki tüm mağazaların bir süre daha kapalı kalacağına dair açıklama yaptı.

Fransa'da şuan şehirlerdeki her türlü kitap, giyim-kuşam, elektronik ve diğer ürünleri satan mağazalar ile tüm restoran kafeterya ve barlar kapalı. Sadece fırınlar ve pastaneler ile yiyecek içecek satan dükkanlar açık. Bunun dışında süpermarketler de sadece yiyecek içecek satabiliyor ve marketlerin diğer bölümlerine geçmek yasaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Macron’un Salı günü Türkiye saatiyle 22:00’de yapacağı halka hitap konuşmasında, yasakları hafifletilmesi bekleniyor. Black Friday ile ilgili açıklama yapacağı da öngörülürken, indirim günleriyle ilgili bir ya da iki hafta erteleme kararı alınabileceği belirtiliyor.

Perakendeciler Cuma’ya alternatif arıyor

Salgın Avrupa'da hızlı ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak Danimarka ve Avusturya’nın sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Avrupa’da, İngiltere de mağazalar kapanmış durumda. 2 Aralık tarihine kadar mağazaların kapalı kalacağı kararı alınmışken, İngiltere’de mağazaların Black Friday için ne tür etkinlikler düzenleyeceği bilinmiyor. Rekor satışların yapıldığı bu özel günün, İngiltere'de farklı bir güne kaydırılması planlanıyor. Tüm dünyadaki perakendeciler ise satış rekorları kırılan Black Friday’e, tüketicileri de koruyabilecekleri alternatif tarihler arıyor.