Ramazan ayının sonlarına gelinen bir dönemde gerçekleşen tam kapanmada, yaklaşan bayram için alışverişler de büyük ölçüde internet üzerinde yoğunlaşmış durumda. Uygulanan zorunlu kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasaklarıyla bayram alışverişleri ve yakınlarına bayramlık hediye vermek isteyenler için tek çözüm olan online mağazalarda büyük bir yoğunluk gözleniyor.
E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO'su Bilgisayar Mühendisi Yüksel Eminoğlu, e ticaretin tek seçenek olduğu bayram alışverişlerinde güvenli işlemler için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

İstanbul - 08 Mayıs 2021

4 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 14 kişi yakalandı 4 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 14 kişi yakalandı

E ticaret salgın ortamında güvenli alışveriş sunuyor, peki yapılacak alışverişler güvenli mi?

Pandemi kısıtları nedeniyle pek çok işletmenin bugünlerde müşterilerine sadece online mağazalar üzerinden ulaşabildiğini hatırlatan Bilgisayar Mühendisi Yüksel Eminoğlu, bu durumun da e-ticarette işlem yoğunluğu ve satışların katlanarak artmasına yol açtığını söyledi. E-ticaretin, yaşanan pandemi ortamında tüketicileri mağaza ve çarşılarda gezip salgın riskine maruz kalmaktan uzak tuttuğunu dile getiren Yüksel Eminoğlu, “Tüketiciler evlerinde, bilgisayar veya telefonlarıyla tüm Türkiye genelinden tekstilden gıdaya bayram için almak istedikleri ürünleri satın alabiliyor ve ürünler kargo ile kapılarına kadar teslim ediliyor. Ancak bu süreçte güvenli alışveriş de çok önemli” diyerek onbinlerce online mağaza arasında güvenli bayram alışverişi için uyarı ve önerilerini şöyle paylaştı.

Güvenli bayram alışverişi için tüketicilere öneriler:

“İlk dikkat edilmesi gereken nokta alışveriş yapılacak sitenin Kredi Kartı Güvenliğini nasıl sağladığı. E-ticaret sitelerinde hackerlar en çok müşteri kredi kartı bilgilerini almaya yönelik işlemler gerçekleştiriyorlar ve tüketiciler de PCI DSS Level 1 güvenlik sertifikası ile korunan e-ticaret sitelerini seçmeliler. E-ticaret siteleri, güvenlik sertifikalarını gösteren link/logoları site altında paylaşırlar. Tüketiciler bu linklere tıklayıp ilgili sertifikayı görebilirler.

“Dikkat edilmesi gereken ikinci önemli nokta ise alıveriş yapacakları siteden daha önce alışveriş yapmış kişilerin bu site için görüşleri. Tüketicilerin çeşitli platformları kullanarak söz konusu site ile ilgili yorumları okumaları ve oradaki paylaşımları dikkate alarak alışveriş yapmaları çok önemli.”

“Üçüncü önemli nokta ise sitenin önerdiği iade ve iptal politikası. Sonuçta müşteriler ürün satın alırken görmeden, sitede anlatılan özelliklere ve gösterilen resme göre ürün satın alıyorlar. Buna istinaden de satın alınan ürün her zaman görünen ürün gibi gelmeyebilir. Bu durumda iade etmek gerekir. Firmanın sunduğu iade politikası ne kadar şeffaf ve kolay ise bu her zaman bir tercih sebebidir.”

Dördüncü önemli husus ise firmanın e-ticaret sitesinde kendisi hakkında verdiği detaydır. Burada önemli olan açık adresinin görülmesi, firma unvanı, telefon numarası ve varsa şube bilgileri gibi bilgilerin hepsinin açık olarak sitede olması gerekiyorsa da tüketilerin bunu Google gibi arama motorlarından da teyid etmeleri yerinde olacaktır. Online alışveriş platformunda firma bilgilerini paylaşmayan e-ticaret sitelerinden alışveriş etmemek gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim