GENEL

İşte düzenli olarak tükettiğin 16 ölümcül yiyecek

Abone Ol

1. Margarin Margarin yerine tereyağı, zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı kullan. Hidrojene sebze yağlarıyla trans yağlar açısından zengin olan margarin, kardiyovasküler hastalıklarla kanser riskini arttırabilir.

2. Gazlı içecekler Gazlı içecekler kilo aldıran boş kalorilerle doludur, bu yüzden de kanser, kemik erimesi, diyabet ve kalp hastalıkları riskini arttırır. Sırf şekersiz gazlı içecek içtiğin için bu konuda endişelenmen gerekmediğini mi sanıyorsun? O halde yanılıyorsun. Şekersiz gazlı içeceklerde kalori olmasa da, yine de sağlığa zararlıdırlar.

3. Hazır etler Öğle yemeğinde hazır kesilmiş sucuk ve kaşarlı sandviçler yemeyi seviyorsan, en iyisi başka bir şeyler yemeye başla. Yapılan birkaç araştırmaya göre hazır et tüketimi ile kanser (özellikle de kolorektal kanser) arasında bir bağ var.

4. Şekerli mısır gevrekleri Çoğu insan kahvaltıda şekerli mısır gevreği yemeyi çok sever. Bu da hiç şaşırtıcı bir şey değil, sonuçta bu mısır gevrekleri rafine şeker dolu. Şekerli mısır gevreklerinin bu kadar popüler olmasıysa büyük bir sorun çünkü bu tür mısır gevreklerini en çok küçük çocuklar yiyor.

5. Cips Tadı kadar trans yağ, tuz ve kalori açısından da yoğun olan cipsler, özellikle yüksek kolesterol olmak üzere pek çok hastalık için risk içeriyor.

6. Hazır hamur işleri Tatlıya düşkün müsün? Sağlıklı ve ev yapımı hamur işlerini seç, hazır tatlılardan uzak dur. Hazır hamur işleri trans yağ ve rafine şeker doludur.

7. “Diyet” yiyecekler Alacağın yiyeceğin aslını değil de “diyet” versiyonunu seçtiğin için akıllıca bir karar vermiş oluyor musun? Ne yazık ki aslında öyle değil. Bu diyet yiyecekler de genellikle fazlasıyla şeker, yapay tatlandırıcı ve yüksek früktozlu mısır şurubu içeriyor.

8. Patates kızartması Çok leziz olsa da, patates kızartması çok sağlıksızdır. Patatesi kızartınca kalori, tuz ve yağ dolu olur. Patates kızartmasını çok seviyorsan, yine de komple bırakmak zorunda değilsin. Fırında pişirip birazcık yağ ve tuz eklesen de olur.

9. Dondurma Hava çok sıcak olunca canın buz gibi bir atıştırmalık mı çekti? Dondurma yerine donmuş yoğurt yemeyi seç. Yağ ve şeker değeri yüksek olan dondurmalar, kolesterol ve diyabet açısından büyük risk demek.

10. Peynir Peynir de yüksek oranda yağ içerdiği için bu listeye eklenmeyi hak etti. Peynir tüketirken bunu göz önünde bulundurun, fazlasıyla işlem görmüş peynir türlerinden ve düşük kaliteli peynirlerden uzak durun.

11. Kırmızı et Sağlıklı kalmak ve uzun yaşamak istiyorsan, olabildiğince az kırmızı et tüketmelisin. Domuz, sığır, kuzu gibi hayvanların etlerinin tüketiminin pek çok kanserle bağlantılı olduğu keşfedildi.

12. Fast food ve kızarmış yiyecekler Aşırı fast food veya kızarmış yiyecek tüketimi hem obeziteye, hem de kardiyovasküler hastalıklara yol açıyor. Bu tür yiyecekleri her gün, hatta her ay bile yememek lazım.

13. Beyaz ekmek Beyaz ekmek hiç de doğal değil. Fazlasıyla işlem gören beyaz ekmeklerin hiç temel besin ögesi kalmamıştır. Ayrıca diyabet gibi pek çok sağlık sorununun gelişmesine de sebep oluyor.

14. Mikrodalgada patlamış mısır Evde sinema keyfi mi yapacaksın? Patlamış mısırını kendin patlat. Mikrodalgada patlatılanlarda diyasetil isminde bir kimyasal var, bu da beyindeki hücreleri yok etmesiyle biliniyor.

15. Meyve suyu Şaşırtıcı olsa da doğru. Meyve suyu, hiç de sağlıklı bir seçenek sayılmaz. Hiç lif olmayan bu meyve sularında normal meyvelerden daha fazla şeker bulunur, hatta bir çok şirket daha da fazla şeker ekler.

16. Enerji içecekleri Enerjin tükenirse enerji içeceği içme. Onun yerine bir kupa yeşil çay iç çünkü enerji içeceklerinin aksine çayda bolca sakaroz, fruktoz, kimyasal madde ve çok aşırı fazla kafein yoktur.

Depolama ve hasat sırasındaki hatalardan dolayı solanin miktarının artabildiği vurgusunu da yapan Diyetisyen Köse, tüketicilerin merak ettiği filizlenmiş patates yenir mi sorusunu da yanıtladı… Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler veya filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır.