Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki İrfan Kiremit adlı vatandaş, kurduğu atölyede kullanma ömrünü tamamlayan konveyör bantları ve otomobil tekerleklerini ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırıyor.

Yaklaşık 25 yıl Afşin-Elbistan Linyitleri kömür işletmesinde işçi olarak çalışan İrfan Kiremit, çalıştığı dönemlerde termik santralle kömür naklinde kullanılan konveyör bantların kullanılamaz hale geldikten sonra çöpe atıldığını fark etti. Kiremit, emekli olduktan sonra bu bantları ekonomiye kazandırmak için yaptığı araştırma sonucunda kendi tasarladığı makineleri yaptırarak işe koyuldu.

2017 yılında makinelere start veren Kiremit, ihale ile satın aldığı ömrünü tamamlamış konveyör bantları ve şehirdeki lastikçilerden temin ettiği araç lastiklerini işleyerek çelik tel ve öğütülmüş lastik olarak ayrıştırıp ekonomiye kazandırmaya başladı.

Şuan altı makinesi bulunan atölyede 25 kişi istihdam ediliyor.

İşçiler zor şartlarda çalışmalarına rağmen, ekmek parası için katlanmak zorunda olduklarını söylediler.

Çift vardiya halinde yapılan üretimde, lastikler makinelerden geçirilip ayrıştırılıyor. Çelik teller bir yana alınırken, büyük parçalar da değirmende öğütülüyor.

Girişimci İrfan Kiremit, çalıştığı dönemlerde bantların çöpe atılmasına gönlünün razı olmadığını belirterek, yaptığı araştırma sonucunda üretim için gerekli izin belgelerini de alarak üretime geçtiklerini söyledi.

Elde edilen çelik teller işlenmek üzere İskenderun Demir Çelik Fabrikasına, lastikler ise yumuşak zemin parke üretimi için çeşitli fabrikalara satılıyor.

Editör: TE Bilişim