Elbistan Ovası’ndaki hasat  buğday ile devam ediyor.

Türkye’nin dördüncü büyüğü olan Elbistan Ovası’nda yaklaşık 600 bin dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Arpa hasadı tamamlanan bölgede, biçerdöverler şimdi de harıl harıl buğday için çalışıyor. Bölgedeki buğday hasadının başlaması ile birlikte nisan yağmuru almayan  kıraç tarım alanlarındaki mahsulün verimsiz olduğu ortaya çıktı.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut 10 kırsal mahalledeki tarım alanlarının bahar kuraklığından etkilendiğini belirterek, bu bölgelerde kuraklık raporu tutulduğunu söyledi. Bulut yaptığı değerlendirmede; “ Yağışların az olmasından dolayı on köyümüzde ki hasat verimli geçmiyor. Bu bölgelerde kuraklık raporu tutturduk. Bu sayede üründen gelir elde edemeyen çiftçilerimizin Banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecek. Sulu tarım alanlarında ve geç çimlenen, yağış alan bölgelerdeki ürünlerde sorun yoktur. Ürün verimi oldukça yüksek çıkıyor. Kıraç alanlardaki ürünlerin protein değeri düşük çıkabiliyor. Değeri düşük çıkan buğdaylar hayvan yemi olarak kullanılmak üzere alınmak isteniyor ama bu durum çiftçiyi daha da zor hale sokuyor.  TMO alımları bu şekilde yaptığı için üretici tercihini serbest piyasadan yana kullanıyor.” Diye konuştu.

Üreticiler ise tarımdaki girdi fiyatlarının yüksek olmasına rağmen ürün alım fiyatlarının yerinde saydığını söylediler. Üreticiler,  Elbistan Ovası’nda sulu tarıma geçilmesi için başta Ceyhan nehri olmak üzere bütün kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini söylediler.

Editör: TE Bilişim