Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki Ceyhan nehrinin kaynağı olan Kaynarca bölgesinde başlatılan çalışmalar ile 1.5 milyon metre kare alana sahip su havzası elde edilecek. Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz çalışmaların tamamlanmasıyla Pınarbaşı’nın Türkiye’nin ikinci Abant’ı olacağını söyledi.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Elbistan ilçesinden doğarak 509 kilometrelik yolculuğun ardından Akdeniz'e dökülen Ceyhan Nehri'nin kaynağı Pınarbaşı bölgesindeki Kaynarca Mevkiinde başlatılan kazı çalışmalarında önemli bir mesafe kat edildi.

Türkiye'nin en önemli su havzalarından biri olan ve Akdeniz yolculuğu sırasında geçtiği yerlerde toprağa can veren Ceyhan Nehri'nin doğduğu Pınarbaşı Kaynarca Mevkiinde bataklığa dönen alandaki hafriyat iş makineleri ile kaldırılıyor.

Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Pınarbaşı’nın bir buçuk milyon metrekarelik su havzası ile Türkiye’nin ikinci Abant’ı durumuna geleceğini söyledi.

Kazı çalışmalarıyla birlikte gözeneklerin açılıp su debisinin yükseldiğine dikkat çeken Gürbüz; “Kaynarcada yaklaşık 15 hektara yakın bir alan geniş bir gölet haline getiriliyor. Burası daha önce üzeri toprakla kapatılmış su kaynağı neredeyse söndürülmüştü. Biz bunu yeniden hayata kazandırdık ve su havzasının üzerindeki tüm toprak yığıntılarını kaldırdık.

Burası Ceyhan Nehri’ni besleyen en önemli kaynaklarından birisi. Biz ilk etap olarak kaynarca bölgesini açtık. Ardından sanat yapıları ve yolları kaldırarak Pınarbaşı’yla bütünleştireceğiz. Yaklaşık 15 ile 20 hektar arasında sadece su havzası elde etmiş olacağız. Pınarbaşı’nı geçtikten hemen sonra da 120 dönüm alana sahip bir vadimiz var. Orayı ağaçlandırma bölgesi ilan ettik. ağaçlandırmanın yanı sıra lavanta vadisine dönüştüreceğiz. Çalışmalar tamamlandığında yaklaşık bir buçuk milyon metrekarelik bir alan bir doğa koruma bölgesi haline gelecek.

Bu bölgede özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesiyle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Ben buradan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a ve bakanlık yetkililerine göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Milletvekillerimiz ve Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal beyin inanılmaz çabası ve katkısı var. Ona ayrıca teşekkür ediyorum.

Elbistan olarak daha sağlıklı yaşam alanları üretmek adına önemsediğimiz projelerimizden birisidir bu. İki adet kent parkı oluşturacağız, kent ormanı oluşturacağız. Büyük rekreasyon alanlarımız olacak ve 15 hektarlık sadece bir su havzası oluşturmuş olacağız. Elbistan’da yaşayan vatandaşlarımız adına bir turizm değeri, bir sosyal yaşam alanı ve su kaynaklarının korunduğu bir bölge haline gelmiş olacak. Bir buçuk milyon metrekarelik bir alan. Sosyal yaşam ihtiyaçları açısından ciddi bir çevresel yatırım olarak düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte daha yaşanabilir bir Elbistan elde edeceğimizi ve ülkemize çok güzel Abant büyüklüğünde bir alanı kavuşturacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.