Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasal düzenlemede çek mağdurları da yer aldı. Karşılıksız çeklerden dolayı hapis cezasının kaldırılmasına hem iktidar partisinden hem de muhalefetten destek geldi. 

"ANAYASA'NIN TEMEL KURALINA AYKIRIDIR"

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması ise CHP tarafından yasa teklifi ile TBMM gündemine getirildi. Hamzaçebi, AK Partililerin “Düzenleme zorunlu oldu” dediği bu konudaki yasa tekliflerini şöyle dile getirmişti: “Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezası uygulanıyor. Bunun süresinde ödenmemesi durumunda ise hapis cezasına dönüşüyor. Çekte yazılı rakam her neyse, bu özel hukuk ilişkisinden doğan bir alacak veya borçtur. Özel hukuk ilişkisinden doğan bir tutarın ödenmesi için hapis cezası getirilmesi doğru değildir. Bu, sözleşmeden doğan bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle hapis cezası verilmesi anlamına gelir. Anayasa’nın temel kuralına aykırıdır. Kriz nedeniyle esnaf hapis tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Son iki yıl içerisinde karşılıksız çek sayısında adeta patlama yaşanıyor.”

Karşılıksız çekte hapis cezası kalkıyor

‘’Karşılıksız çek’’ verme suçundan dolayı hapiste olan ya da hapse girmek üzere olanlarla ilgili önemli bir gelişme var.

Adalet Bakanlığı karşılıksız çek düzenlemeyi suç olmaktan çıkaran ve hapis cezasını kaldıran yasa tasarısı hazırladı.

Yeni Düzenlemenin Getirdikleri

Hazırlanan tasarıda ‘’ekonomik suça ekonomik yaptırım’’ ilkesi göz önüne alınarak, karşılıksız çek suç olmaktan çıkartılıyor… ‘’Peki… Karşılıksız çek düzenlemenin hiç mi yaptırımı olmayacak?’’ diye merak edenler içinde açıklayalım.

Bu fiilin yaptırımı olarak, hapis cezası söz konusu olmayacak, mevcut sistemde de zaten var olan ‘’çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı’’ uygulanacak. Bu yaptırım 10 yıl süreli ile geçerli olacak.

Tasarıya göre,  idari yaptırım süreci şu şekilde işleyecek:

1.Çekle ilgili olarak ‘’karşılıksızdır’’ işlemi yapılması üzerine, aldığı çek karşılıksız olan kişi, Cumhuriyet Savcısı’ndan, ‘’çek  düzenleme ve çek hesabı açma yasağına’’ karar verilmesini talep edecek.

2.Cumhuriyet Savcısı, bu yasağa karar verecek. Başka bir anlatımla, olay hakime intikal etmeden savcı karar vermiş olacak.

3.Verilen karar ilgili kişiye tebliğ edilecek.

4.Hakkında yasak uygulanan kişi, bu yasağa itiraz edebilecek.

5.İtiraz başvurusunun kabulü halinde, yasak kaldırılacak ve TC Merkez Bankası’na bildirilecek.

Yukarıdaki yaptırımlar tüzel kişiler hakkında da uygulanabilecek.

Dolar yeniden 32 TL'nin üstünde Dolar yeniden 32 TL'nin üstünde

Ne Zaman Çıkacak?

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısı tamamlandı. Buradan sonraki aşaması, süre yönünden Meclis’in gündemine alınmasına bağlı.

Olayın önemi de göz önüne alındığında, Aralık ayı içinde komisyonda görüşülüp, Meclis Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor.

Yasa kabul edildiğinde, hapiste olanları da kapsayacağı için onlar da tahliye olacaklar.

Editör: TE Bilişim