İnsanların zorunlu ihtiyaçları arasında en yüksek sıralarda yer alan barınma ihtiyacının bir sonucu olan konutlar ve bu ihtiyacı gidermenin yanında modern zamanlarda senelerce çalışılarak edinilen birikimlerin değerlendirildiği bir yatırım aracı olan gayrimenkul sektörü ve piyasası bu nedenlerden ötürü ekonominin pek çok alt dalındaki fiyat seviyelerini de etkilemektedir.

Pek çok insan senelerce çalışarak edindiği birikimlerini bu piyasada değerlendirir ve satın aldıkları gayrimenkullerden elde edecekleri kira getirileri ile hayatlarının geri kalanlarını idame ettirmeye çalışırlar. Bu nedenle, insanlar gayrimenkul satın alırken pek çok faktörü göz önünde bulundururlar. Ancak, bunların belki de en önemlisi en çok karı yani kira getirisini getirecek en değerli gayrimenkulü bulabilmektir.

Bu nedenlerle yapılan fiyat araştırmalarının neredeyse tamamına yakını artık internet üzerindeki emlak ilan platformlarına kaymıştır. Artık hiç kimse eskiden olduğu gibi sokaklarda gezerek satılık veya kiralık daire araması yapmıyor. İnternetin ve özellikle mobil teknolojilerin son dönemde bu denli gelişmesi ile birlikte artık neredeyse her türlü ihtiyacımız için kullandığımız mobil teknolojiyi gayrimenkul fiyatları için de kullanmaya başladık.

Ancak, bu ilan platformlarının sayısı özellikle son dönemlerde oldukça fazlalaştı ve bu ilan platformlarının neredeyse her birinde farklı farklı ilanlar yer almaktadır. Bu ilanların her birini birbiriyle karşılaştırmak ve bütçeye en uygun ve en çok getiri sağlayacak ilanı bulmak da ev satın alacak kişiler için zorlu bir sürece dönüşmeye başlamaktadır.

Ev satın alacak kişilerin en azından en doğru ilanı daha kolay bir şekilde bulmasına yardımcı olmak için bir platform kuruldu: Flatfy . Flatfy ile artık ev satın almak çok daha kolay bir hal aldı.

Flatfy bir emlak arama motorudur. Arama motoru işlevine sahip olduğu için en kolay ve kestirme şekilde aranılan sonuca erişebilmeyi sağlamak Flatfy’ın en temel amacıdır. Flatfy ile istediğiniz yerde istediğiniz gayrimenkul ile ilgili emlak ilanı sonuçlarına tek tıkla tek bir sayfa üzerinden erişebilirsiniz. Bu tek sayfada yer alan ilanların tamamı popüler emlak ilan platformlarında yer alan ilanlardır. İlanların üzerine tıkladığınızda ilgili sitedeki orijinal ilana yönlendirilirsiniz. Yani; Flatfy, size sadece ilanları derleyip toplayarak kolay bir arama deneyimi sunar. Bu sayede, ilgili kategoride aradığınız tüm emlak ilanlarını derli toplu bir şekilde tek bir sayfada görme şansına erişmiş olursunuz.

Flatfy tarafından sunulan hizmetlerden bir diğeri de tüm emlak ilan platformlarındaki ilan bilgilerini veri tabanında içermesinden dolayı ülkemizin ortalama emlak fiyatları hakkındaki raporlardır. Bu raporlar, her ay düzenli olarak yayınlanmaktadır. Flatfy tarafından yayınlanan ve ülkemizin en büyük 10 şehrine ilişkin verilerin yer aldığı raporların sonuncusu olan Aralık ayı ortalama satılık daire fiyatlarına ilişkin rapor geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Şimdi, dilerseniz haberimize de konu olan bu raporda yer alan bilgilere hep birlikte göz gezdirelim.

· Aralık ayı daire büyüklüklerine göre ortalama satılık daire fiyatları raporu

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ilki yukarıda yer alan daire büyüklüklerine göre bilgilerin yer aldığı ortalama satılık daire fiyatlarına ilişkin rapordur. Yukarıda yer alan raporda belirtilen ilgili sütunun karşısında yer alan fiyat o büyükşehre ilişkin ilgili büyüklükteki dairenin ortalama satılık fiyatıdır. Raporda; ülkemizin farklı bölgelerindeki en büyük 10 şehrindeki dairelere ilişkin ortalama satış fiyatları bilgileri yer almaktadır. Rapordaki diğer bilgilere bir göz gezdirdiğimizde;

  • 1 room 1+1 daireyi,
  • 2 rooms 2+1 daireyi,
  • 3 rooms 3+1 daireyi ve
  • 4 rooms ise 4+1 daireyi

belirtmektedir.

Rapora hızlıca göz attığımızda; 1+1 ortalama satılık daire fiyatlarında 10 büyükşehir içinde en ortalama fiyata sahip olan büyükşehrin Bursa, 2+1 dairelerde 10 büyükşehir arasındaki ortalama büyükşehrin Mersin, 3+1 satılık dairelerde 10 şehir arasındaki en ortalama fiyata sahip şehrin yine Bursa ve 4+1 satılık dairelerde de en ortalama fiyata sahip büyükşehrin ise Antalya şehri olduğunu görebiliyoruz. Bu noktada daire büyüklükleri baz alındığında bu 4 büyükşehirdeki daire fiyatlarını hesaplarken en pahalı ve en ucuz fiyata sahip şehrin fiyatlarının ortalamasına en yakın olan rakama sahip şehir belirlenmiştir.

Bu doğrultuda; çok pahalı veya çok ucuz daire almak istemeyip ortalama bir fiyata sahip bir yerden ortalama bir kira getirisi elde etmek isteyen birikim sahibi kişilerin daire büyüklüklerine göre yatırım yapacakları şehirlerin yukarıdaki şehirler olduğu söylenebilir. Özellikle, son dönemdeki gelişmesi de göz önünde bulundurulduğunda bu noktada bizim hesaplamamıza göre de Bursa şehrinin ön plana çıktığını görebiliyoruz. Ülkemizin en büyük ve en pahalı daire fiyatlarına sahip olan büyükşehri İstanbul’a olan yakınlığı ve yine İstanbul’a olan alternatif ve kolay ulaşım imkanları sayesinde Bursa şehri son dönemde gerek yaşama ve gerekse de yatırım yapma anlamında ülkemizin önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelmeyi başarmıştır.

Yine de İstanbul şehrinden bahsetmeden geçmenin de doğru olmayacağı kanaatindeyiz. İstanbul, ülkemizin en büyük ve en gelişmiş şehri olarak konut fiyatlarında da 1+1, 2+1 ve 3+1 ortalama satılık daire fiyatlarında en pahalı büyükşehir olarak ön plana çıkmaktadır. Tabi ki buradaki hesaplamanın tüm şehrin ortalama fiyatları olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Daha çok çalışan kesimin oturduğu Bağcılar veya ilanlarının buradaki ortalama fiyatların genel olarak altında olduğu da bir gerçektir.

· Aralık ayı karşılaştırmalı satılık daire fiyatları raporu

Flatfy tarafından yayınlanan ortalama satılık daire fiyatlarına ilişkin raporların ikincisi ise yukarıda yer alan ve en son verilerin toplandığı ay olan Aralık ayı ile bir önceki ay olan Kasım ayına ilişkin verilerin karşılaştırıldığı yukarıda yer alan rapordur. Yukarıda yer alan rapordaki turuncu sütunlar, Aralık ayı fiyatlarını diğer sütunlar ise bir önceki ay olan Kasım ayı fiyatlarını göstermektedir. İlgili şehre ilişkin her sütun o büyükşehrin Aralık ve Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatlarını karşılaştırmalı olarak göstermektedir.

Raporda yer alan verilere baktığımızda ülkemizin en büyük 10 şehrinin tamamında Kasım ayından Aralık ayına geçilirken fiyat artışlarının yaşandığı görülmektedir. Fiyat artışının en çok yaşandığı büyükşehir Bursa olarak karşımıza çıkarken, en az yaşandığı büyükşehir ise Mersin olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüm büyükşehirlerimizdeki ortalama satılık daire fiyatlarının 200.000 TL’nin üzerinde olduğunu gördüğümüz raporda; 250.000 TL sınırının üzerinde 5 büyükşehrimiz yer almaktadır. Ancak, Gaziantep ve Mersin şehirlerimizin de bu sınıra çok yakın olduğu varsayılırsa bir sonraki ay olan Ocak ayında 250.000 TL sınırını bu 3 büyükşehrin geçeceğini varsaymak çok yanlış olmayacaktır. Bu durumla birlikte, 250.000 TL sınırını geçemeyen büyükşehirlerimiz ise raporda yer alan 3 İç Anadolu şehrimiz olacaktır. Bu şehirlerimiz Ankara, Konya ve Kayseri şehirleridir.

· Flatfy nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere; Flatfy bir emlak ilanı arama motorudur. Flatfy, emlak arama motorunu kullanarak emlak ilanı araması yapmak oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Flatfy emlak arama motorunun en önemli özelliği kullanıcı odaklı olmasıdır. Bu sayede yapılan aramanın diğer ilan sitelerindeki gibi farklı farklı pek çok kriteri seçerek yapmanın önüne geçilebilmektedir.

Örneğin; fiyatları hakkında bir ilan araması yapmak istiyorsunuz. Flatfy arama motorunu kullanarak bu aramaya ilişkin tüm ilan sonuçlarına tek bir sayfa üzerinden kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Tek yapmanız gereken aramanıza ilişkin gayrimenkul tipinin satılık daire olduğunu belirtmek ve arama yapmak istediğiniz bölgenin Güngören olduğunu belirtmek. Bu iki kriteri girdikten sonra farklı sitelerde bulunan tüm ilanlar tek bir sayfada tarafınıza gösterilecektir. Daha sonrasında aramanızı detaylandırmak istediğinizde yukarıda yer alan arama çubuğuna örneğin; aradığınız dairenin asansörlü olduğunu veya büyüklüğünü girerek kolay bir şekilde arama kriterlerinizi belirleyerek arama sonuçlarınıza ilişkin daha dar bir çerçeve çizme şansına sahip olabilirsiniz.

Flatfy ile ev aramak artık çok daha kolay.