Kurban Bayramı'na bir aylık bir süre kala vatandaşlar, bu yıl için fiyatların hangi aralıklarda olacağını merak ediyor. Öbür tarafta ise besiciler; artan döviz kurundan dolayı maliyetleri yükseltmesi nedeniyle bu durumun fiyatlara nasıl yansıyacağını bekliyor. Talep ile fiyat dengesi arasında gidip gelen besiciler, zam oranını yeteri kadar fiyatlara yansıtılmamasından şikayetçi. Bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarının enflasyona paralel olarak yüzde 10 civarında zamlanacağı beklentisi dillendiriliyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği ve Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan; Türkiye'de son 10 yılda ortalama 800 bin büyükbaş, 2,5 milyonda küçükbaş hayvan kesildiğini ifade etti. Bu yılki Kurban Bayramı'nda da kesilmese beklenen hayvan sayısının bu civarda olacağını belirten Ahmet Yücesan, ihtiyaç duyulması halinde Et ve Süt Kurumu'nun tedbir olarak 100 bin ithal kurbanlık hayvan hazırlığı yaptığı bilgisini paylaştı.

Fiyat aralığının nasıl olacağını sormamız üzerine Yücesan, "Canlı büyükbaş hayvanın kilogram fiyatının 25-26 lira, küçükbaşın ise; 28-29 lira olacağını düşünüyoruz" dedi.

Geçen seneden bu seneye üreticinin maliyetlerine yüzde 35'lik bir artış yansıdı" ifadelerini kullandı. Üreticinin yüzde 35'lik maliyetinin yalnızca yüzde 10'nunu fiyatlara yansıttığını savunan ETBİR Başkanı Yücesan, "Çünkü fiyat baskısı var, tüketicinin alım gücü ve piyasa koşulları bir araya geldiği zaman fiyatlar yukarı çıkamıyor" değerlendirmesinde bulundu. Fiyatların son gün düşeceği beklentisinin de yanlış olduğunu ifade eden Yücesan, "Son güne bırakmak riskli. Bazen hayvan kalmıyor bazen de vatandaş yüzde 30 daha pahalı almak zorunda kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.