23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre’de kurulan Uluslararası Standard Organizasyonu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde pazara sunulacak bazı ürünler için dikkat edilmesi gereken kurallar topluluğuna verilen isimdir. Bunun gibi dünyanın farklı yerlerinde bölgesel olarak çıkartılan organizasyonlar bulunmaktadır. Bunlardan biri de EAC uyumluluk sertifikasıdır. Bu sertifika, Türkiye’de üretim yaparak Rusya ve yakın bölgelerine ihracat yapan firmaları ilgilendiren bir kurallar topluluğudur. “ghost r belgesi” olarak da bilinen bu belge, 1993 yılında Rusya’da kabul edilerek vatandaşları korumayı amaçlayan bir belge olarak sunulmuştur. Gıda, petrol ve türevleri, gaz, inşaat malzemeleri, elektrikli ve elektronik ürünler, tekstil, kozmetik ve oyuncaklar gibi birçok ürünlerin Rusya ve yakın ülkelerine ihraç edilebilmesi için gerekli olan EAC belgesi tamamen vatandaşları korumaya yönelik çıkartılan bir uygulamadır. Bu uygulama, Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Bulgaristan başta olmak üzere Avrasya Gümrük Birliği üyesi olan tüm ülkelerde geçerli olan bir belgedir. Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan ekonomik savaşların artmasıyla birlikte, ülkelerin başka ülkelere getirdiği şartların üzerinde daha bir hassasiyetle durulmaktadır. Yani üretimlerinizi ihraç edebilmek ve daha fazla kazanabilmek için kesinlikle sahip olmanız gereken bir belge türü olduğunu söyleyebiliriz.

Daha rahat ihracat yapmak için belge alın

Gelişen üretim alanı, ülkemizde son yıllarda kendini daha fazla göstermeye başladı. Eski dönemlere nazaran daha bir artan üreticilik, ülke ekonomisini büyütmek ve istihdamı arttırmak adına son derece önemli noktalara geldi. Daha önceleri dış ülkelerin Türkiye’ye uyguladıkları politikalar yüzünden ihracatın çok az olduğu ve ithalatın daha fazla olduğu bir gerçektir. Ancak günümüzde yapılan çalışmalar, ülkemizin ileri adımlar atması gibi durumların söz konusu olması, yabancı ülkelerin Türkiye’ye bakışını bir anda değiştirmeye yetti ve artık şartlar daha da esnekleştirilerek ihracata izin verilmeye başlandı. Ancak ihracat her ne kadar eski dönemlere nazaran daha kolay olsa da yine de bazı kurallar sadece ülkemiz için değil, diğer ülkelerden yapılan ihracatlar için de geçerliğini korumaya devam ediyor. Avrasya Gümrük Birliği üyesi olan Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Bulgaristan gibi Rusya’ya yakın olan ülkelere ihracat yapmak isteyen üretimcilerin sahip olması gereken belge EAC belgesi, eskisine göre daha bir dikkatle üzerinde durulmaya başlayan bir sertifika türü haline getirildi. Bu sertifikaya sahip olmayan üreticiler, ne kadar kaliteli üretim yaparlarsa yapsınlar uluslararası pazarlardan kendilerine düşen payı alamamaktadır. Yani ilerleme de bu oranda daha az olmakta ve istihdam ihtiyacı da yine düşmektedir.

Belge için ne yapmak gerek?

Türkiye’de aktif olarak uzun yıllardan beridir hizmet veren firmamız, alanında gösterdiği başarılı çalışmaları sayesinde ihracat yapan firmaların ihtiyacını en iyi şekilde karşılamaktadır. Eğitim ve sertifika alanında göstermiş olduğumuz hizmetlerimiz arasında yer alan EAC belgesi hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara sitemizden ulaşabileceğiniz gibi sertifika almak için iletişim bilgilerinden firmamıza ulaşarak detaylı bilgi alabilir, sertifika almak için gerekli işlemleri başlatabilirsiniz.

Kaynak: https://www.szutest.com.tr/eac/