TABA-AmCham 33 yıldır, Amerika ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için çalışmaktadır. Geçmişten bugüne baktığımızda, stratejik ortaklığımız ve dostluğumuz doğrultusunda birçok iş birliği içinde bulunmakla birlikte, Amerika ile ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmek adına çok önemli adımlar atma yolunda ilerlemekteyiz.

Geçtiğimiz yıl 20 milyar ABD Doları civarında seyreden ticaret hacminin, önümüzdeki yıl 25-26 milyar ABD Dolarına ulaşmasını beklemekteyiz. Bu rakamların 2020-2021 yıllarında iki misli olacağını öngörmekteyiz. Bu öngörülerimizin temelini ise Amerika ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin, iki ülke tarafından da hedeflenen 100 milyar ABD Dolarına ulaşacak olmasına dayandırmaktayız.

Küresel ekonomide söz sahibi olan ülkelere bakıldığında bir taraf küreselleşmeyi savunurken diğer taraf ona ticaret savaşı açabiliyor. Kimi ülkeler askeri ve ekonomik gücüyle tekrar uluslararası arenada oyun kurucu pozisyonuna yerleşiyor. Örneğin eskiden sömürge ülkesi olan Hindistan bugün dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi durumundadır. Bu karmaşa içerisinde Türkiye, hem batı hem de doğu uygarlıklarının vazgeçilmez bir parçası olması sebebiyle çok önemli bir konumda bulunuyor. Uluslararası konjonktürün etkisiyle Türkiye’de yükselen piyasa ateşi, ortaya konan ekonomi programlarıyla bir miktar dengelenme yolundadır. Sahip olduğumuz önemi göz önünde bulundurarak atacağımız adımlar da ihracat hacmimizde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya dönüktür.

ABD ile NATO müttefiki ve önemli bir stratejik ve ticari ortak olan Türkiye ile arasındaki ilişkideki son bozulma çok endişe verici. ABD-Türkiye ilişkisi yıllar boyunca değerini kanıtlamıştır ve her iki ülke için de yararlarını korumak için her türlü çaba gösterilmelidir. Cumhurbaşkanı Trump’ın, Türkiye hükümeti ile üst düzey görüşmeler yapmak üzere Başkan Yardımcısı Pence, Sekreter Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien’i Ankara’ya göndermesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz. Amerikan hükümetinin açıkladığı kademeli yaptırımlar, bu önemli görüşme için bir nevi masa hazırlamak için duyurulmuştu ve bu bağlamda durumu sakinleştirmek için her iki devlete zaman ve destek tanımak gerekiyordu.

Nitekim beklenildiği şekilde bir anlaşmaya varıldı ve yaptırımlar geri çekilecektir.”