Geçen haftanın neredeyse tamamında piyasaya sadece gecelik vadede fonlama sağlayan TCMB cuma günü bir aylık vadeli geleneksel yöntemle repo ihalesi açarak fonlama komposizyonunu değiştirdi ve ağırlıklı fonlama maliyetini daha da yükseltti.

Bankaların ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü %11.2’den %11.32’ye yükselirken, bankacılar TCMB’nin gecelik faizleri %11.75 ile %13.25 arasına taşıyacağını ve ortalama fonlama maliyetinin de bu seviyelere yaklaşacağını düşünüyorlar.

Bir bankanın ALM işlemcisi, “TCMB Cuma günü itibarıyla sıkılaştırma adımlarını kuvvetlendirdi. Bankalararası piyasada %11.75 seviyesinde oluşan gecelik faizler %12’nin üzerine çıktı. Bankanın Cuma günü itibarıyla faizleri gecelik faizlerin üzerinde oluşturacağını anlıyoruz.

Gecelik faiz için yeni alan faiz koridorunun üst bandı ile GLP arasında olacağını anlıyoruz. Ortalama fonlama maliyeti de zamanla gecelik faizlere yakınsayacaktır” dedi.

TRUMP’TAN GELECEK HABERLER ÖNEMLİ

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın günün ilerleyen saatlerinde hastaneden çıkarılabileceği umutlarıyla yükseldi. Trump’ın hastaneden çıkarılabileceği umutları cuma günü küresel borsalarda volatilite yaratan siyasi belirsizliğin bir kısmını yatıştırdı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.63 yükseldi.

Avustralya borsası yüzde 2.73 yükselerek yaklaşık 2 haftanın en büyük günlük kazanımını kaydetti. Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 1.39 artış kaydetti. Çin piyasaları bugün tatil dolayısıyla kapalı olacak.

Yatırımcılar corona virüsü testi pozitif çıkan ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık durumunun netlik kazanmasını beklerken, Trump’ın hastaneye kaldırılmasıyla değer kazanan dolar başlıca para birimleri karşısında dar aralıkta seyretti.

NORMALLEŞME VE SIKILAŞMA ADIMLARI ÖNE ÇIKIYOR

Dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki iyimserlikle, gördüğü 7.8555 seviyesindeki tarihi zirvenin altında seyrediyor.

Deniz Yatırım’ın yayımladığı raporda, “Dolar/TL işlemlerinde TL likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görüyoruz” görüşüne yer verilmişti.

Piyasalarda TCMB faiz artışı ile başlayan ve BDDK ile devam eden ve Yeni Ekonomi Programı ile belirginleşen normalleşme ve sıkılaştırma adımları dolar/TL’deki yükselişi sınırlayan etkenler olarak öne çıkıyor.

NORMALLEŞME ADIMLARI YETERLİ Mİ?

Uzmanlara göre ise alınan kararlara normalleşme demek için erken. Ekonomi yönetiminde çok fazla yanlış adım atıldığını belirten uzmanlar, son bir haftada atılan bu adımların olumlu olduğunu ancak devamının gelmesi gerektiğini belirtiyor.

Merkez Bankası'nın salgın öncesinden başlayarak çok önemli hatalar yaptığını belirten Prof. Dr. Ümit Özlale sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Bunun maliyetini Merkez Bankası’nın eriyen döviz rezervleri, kamu bankalarının artan döviz açık pozisyonu ve yükselen döviz kuru ile ödemekteyiz. Merkez Bankası’nın son günlerde attığı adımları geçmişte yaptığı hataların sadece bir kısmından geri dönmek olarak yorumlayabiliriz. Bu açıdan alınan son kararlara “normalleşme” demek erken.” açıklamasında bulundu.

Son dönemde alınan kararların doğru ancak yeterli kararlar olmadığını söyleyen Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Evren Bolgün ise, “Normalleşme diyemeyiz bekli ama sadeleşmeye dönüş denebilir. Kararlar doğru ancak yeterli değil. Daha yolumuz var, devam etmesi lazım. Bu kararlar kısa vadede bir rahatlama sağlayabilir.” açıklamasında bulundu.