Hafta sonu yaşanan olayda, İspanyol savaş gemisi, Cebelitarık’taki İngiliz limanlarında bulunan ticari gemilere bölgeyi terk etme emri verdi. Cebelitarık yönetimi tarafından yapılan açıklamada ise, İspanyol savaş gemisinin terk etme emrine karşılık İngiliz donanmasının da karşılık vermesi ile İspanyol savaş gemisinin bölgeden ayrıldığı kaydedildi.

Cebelitarık açıklamasında, "Cebelitarık sularında İngiliz egemenliğini kabul etmeyenler tarafından oynanan aptalca oyunlar" ifadesine ver verildi.Birleşmiş Milletler’in "özerk olmayan ülke" listesindeki Cebelitarık, 1713’te imzalanan Utrecht Antlaşması ile İspanya tarafından İngiltere’ye devredilmişti.

300 YILLIK ANLAŞMAZLIK

Kuzey Afrika sahillerinden yalnızca 18 kilometre uzaklıkta olan, stratejik öneme sahip Cebelitarık İngiltere'ye bağlı. Ancak İspanya'nın da özel statülü bölgede egemenlik iddiası var.

2002'de bölgenin kendi kaderini tayin hakkı için yapılan referanduma katılanların yüzde 99'u egemenliğin İngiltere ve İspanya arasında paylaşılması önerisine karşı çıktı ve İngiliz yönetimini tercih eti.

İSPANYA'NIN BÖLGEDE HALA HAK İDDİASI VAR

İngiltere'nin AB'den ayrılma referandumunda (Brexit) ise Cebelitarıklıların yüzde 96'sı birlikte kalma yönünde oy kullandı. Bu sonuç üzerine İspanya Cebelitarık'ın egemenliğine İspanya'nın da ortak olmasını, bu yolla bölge halkının AB üyeliğinin bazı yönlerinden yararlanmasını önermişti.