Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, İlçe sağlık müdürlüğü tarafından yapılan etkinlik ile yürüyüş düzenlendi. Pulmoner Rehabilitasyon, “Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına uygulanmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü sayfasından yapılan açıklamada, ''Pulmoner rehabilitasyon her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir" ifadelerine yer verildi. 12- 18 Mart 2017 arası Pulmoner Rehabilitasyon haftası olarak kutlanmakta ve Bu nedenle ülke çapında hasta ve hasta yakınlarına yönelik pek çok toplantı ve aktivite düzenlenmektedir.

Pulmoner rehabilitasyon nedir? Faydaları nelerdir?

Pulmoner rehabilitasyon (PR) programları müzmin (kronik) solunum hastalığı olan kişilerde, ilaç tedavileri ile birlikte uygulanması gereken eğitim, egzersiz, beslenme ve psikolojik danışmanlık, destek tedavisini içerir. Programlar, her hastanın ihtiyaçlarına göre bireysel olarak düzenlenir. Pulmoner rehabilitasyonun amacı, kronik solunum hastalarının fiziksel, duygusal durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı geliştirici kalıcı davranışları sağlamaktır.

Pulmoner Rehabilitasyonu Hangi Hastalıklar İçindir?

İnternette yer alan bilgilere göre, Pulmoner Rehabilitasyonu, ''KOAH, Astım, İnterstisyel hastalıkları (Bağ dokusu hastalıkları, idiyopatik interstisyel akciğer hastalığı, sarkoidoz), Bronşektazi, Kistik fibrozis, Göğüs duvarı hastalıkları, Nörolojik ve Kas hastalıkları, Ventilatöre bağımlı hastalar, Cerrahi öncesi ve sonrası, Akciğer nakli önce ve sonrası, Volüm azaltıcı cerrahi, Akciğer kanser hastaları'' için uygulanmaktadır. 
Ayrıca, ''Pulmoner Rehabilitasyon ile Egzersiz kapasitesiniz artar. Daha az nefes darlığı hisseder, daha uzun mesafeler yürüyebilirsiniz.Yaşam kalitesiniz yükselir.Hastanede yatış, acile başvuru sayısınız azalır.Anksiyete ve depresyonunuz azalır.Kol kaslarına yönelik egzersiz ile kol kas fonksiyonlarınız iyileşir.Sağkalımınız uzar.Hastaneye yatış gerektiren atak sonrasında iyileşme hızlanır. Kullanmanız gereken ilaçlara uyumunuz artar'' ifadeleri yer almaktadır. 

HABER-DERLEYEN: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim