Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi Nasuh Tımarcıoğlu, ‘’Son yıllarda adı Kentsel Dönüşüm olup ta bir çok yerde bazı çıkar ilişkilerine hizmet etmesi adına adının Rantsal Dönüşüm olması şahsımı ciddi derecede endişelendirmektedir’’ dedi. 

Meclis üyesi Nasuh Timarcıoğlu, son dönemde kendini iyice hissettiren depremlerin ardından, kentsel dönüşümle ilgili açılamalarda bulundu. 
 
2020 yılı başlangıcından bu yana ilk olarak Elazığ’da, Malatya ve Adıyaman’da ardından çevre illerde hissedilen depremlerin ardından, ülke genelinde ciddi büyüklükte sarsıntıların meydana geldiğini belirten Milliyetçi Hareket Partisi Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi Nasuh Tımarcıoğlu, ‘’Bunlardan en önemlileri ise acı kayıplar verdiğimiz ve şehrimizi de bir hayli etkileyen 6.8 büyüklüğünde gerçekleşen Elazığ depremi ve ardından gelen 5.8 büyüklüğündeki Manisa depremidir’’ dedi. 

Bir İnşaat Mühendisi olarak ülkemizin ve bil hassa da şehrimizin Deprem konusunda ne derece sağlam ve dayanıklı binalara sahip olduğunun ve bu konuda ne kadar bilgili olup olmadığımızın sorusunu her bir yetkili makamın kendisine sorması gerektiğini düşünmekteyim diyen Tımarcıoğlu, şunları kaydetti;

‘’Bizler ülkemiz genelinde kullanılan mevcut deprem yönetmeliğine göre tasarımlarını gerçekleştirdiğimiz binaların maksimum 7.5 - 8.0 şiddetinde bir depreme  dayanabileceğini öngörebiliyoruz. Ancak bu durum malesef ki adı DEPREM olan net bir gerçeğin ortadan kalkmasına, şehrimizin Doğu Anadolu Fay Hattı gibi birinci derece bir fay hattı üzerinde kurulu olması gerçeğine ve 1795 Kara Maraş Depreminin sonuçları gibi acı sonuçların gerçekleşmesine engel olamamaktadır.’’ 

‘’KENTSEL Mİ? RANTSAL MI DÖNÜŞÜM?

Şehrimizin son yıllarda adı Kentsel Dönüşüm olup ta bir çok yerde bazı çıkar ilişkilerine hizmet etmesi adına adının Rantsal Dönüşüm olması şahsımı ciddi derecede endişelendirmektedir diyen Tımarcıoğlu, ‘’Bu konuyu biraz daha açmak gerekirse; özellikle Dulkadiroğlu ilçemizde nerede bir köşe, nerede bir cadde kenarı, nerede bir yoğunluğu artırılmış mevcut yapı var ise orada bir kentsel dönüşüm projesi yürütülmektedir. Ancak ilçemiz sınırları içerisinde bulunan ve bana göre gerek belediyemiz kanalı ile gerekse de daha başka çözüm ortakları ile kentsel dönüşüm adına ivedi bir şekilde çözüm üretilmesi gereken yerlerin başında Kara Maraş Depreminin acı sonuçlarının gerçekleştiği mahalleler olan Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Yavuz Selim mahalleleri gelmektedir. Bu mahallelerimizde yapımı yıllar öncesinde gerçekleşmiş ve dolayısıyla mevcut deprem yönetmeliklerine uygun olmayan eğitim binaları, okullar, polis lojmanları, bir takım kamu binaları ve çarpık kentleşmenin de gerçekleştiği özel mülkler yer almaktadır. Deprem bilimcilerinin ve AFAD'ın da öngörüleri Türkoğlu-Narlı istikametinden Dulkadiroğlu ilçemize uzanan Doğu Anadolu Fay Hattında yüksek miktarda bir enerji birikiminin olması ve ülkemiz genelinde son günlerde sıkça gerçekleşen sarsıntıların bu fay hattını da harekete geçirme ihtimalinin olduğu ilgili makamların açıklamalarında yer almaktadır. Şu unutulmamalıdır ki; biz bir Deprem Ülkesiyiz ve Deprem Şehriyiz. Dolayısıyla olası bir depreme her zaman hazırlıklı olmak, depremle yaşamayı öğrenmek ve tedbirlerimizi ona göre almak zorundayız. Bu sebeple buradan bu konu hakkında bütün yetkilileri göreve davet ediyor, son günlerde gerçekleşen depremlerde vefat eden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.