Hangi yaşta hangi besinler sizin için daha önemli?

Sevgili okuyucular, gazeteciliğim, köşe yazarlığımın yanısıra halkla ilişkiler uzmanıyım ama affınıza sığınarak bu yazımda diyetisyenlerin alanına girdim: Hepimizi yakından ilgilendiren bir konu bu. Farklı yaş aralıklarında ne yemeli, ne yemekten kaçınmalı? İşte beslenme uzmanlarının hangi yaşta hangi besinleri tüketmemiz konusundaki önerileri Bilim insanları, hangi yaşta ne yiyerek daha dengeli bir yaşam sürebileceğimizi keşfetti.

New York'taki Binghamton Üniversitesi'nden araştırmacılar, 18-29 yaşları arasındaki genç yetişkinlerin günlük besin alışkanlıklarını ve egzersiz düzeylerini, 30 yaş ve üstünde olanlarınkiyle karşılaştırdı. Çalışmaya katılanlar, günlük beslenmelerini, yaşam biçimlerini ve zihinsel sağlıklarını değerlendiren çevrimiçi bir anket formunu doldurdular.  

Nutritional Neuroscience dergisinde yayınlanan bu sonuçlara göre, 18-29 yaş aralığındaki insanların düzenli olarak et tüketmeleri ve egzersiz yapmaları durumunda beyindeki nörotransmitter (sinir iletimi) aktivitelerinin hızlandığı ortaya çıktı.  

Haftada üç defa et tüketmeyen ve spor yapmayan insanların önemli ölçüde akıl sağlıklarının zayıfladığı belirtiliyor. 

30 yaş ve sonrası yetişkinler içinse meyve ve sebze gibi antioksidan bakımından zengin besinleri tüketmek, kafeinli ve şekerli yiyecek ve içeceklerdense uzaklaşmak mühim. Bu tür yiyecekler kalp atış hızının artmasına, kan basıncının yükselmesine ve terlemeye neden olabilir. Araştırmayı yürüten profesörlerden Begdache, yaşlanmayla birlikte, serbest radikal  oluşumunda (oksidanlar) bir artış olduğunu, bu nedenle de antioksidanlara olan ihtiyacın arttığının altını çiziyor. Serbest radikaller, beyinde bozulmalara sebebiyet verek akıl sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden,  stresle başa çıkma yetisini zayıflatacak kahve ve çok fazla karbonhidrat içeren ürünleri, ilerleyen yaşlarda mümkün olduğunca az tüketmemiz gerekiyor.

Benden söylemesi…