Çalışan ve İşvereni ilgilendiren yeni bir meslek olan arabuluculuk yürürlüğe girecek.

Hükümetin önceliklerinden biri de çalışma hayatına dair reformlar. Bu kapsamda; iş mahkemeleri kanun taslağı önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak.

Bu yeni taslakla, yargıda iş yükünün azaltılması amaçlanıyor. Sisteme göre çalışan ve işveren arasındaki kıdem tazminatı ve haksız fesih gibi uyuşmazlıklar, iş  mahkemelerinden önce arabulucu yöntemiyle çözülecek.

Sistemin 2017 yılı başında devreye girmesi planlanıyor.

Uyuşmazlıkların mahkemelerden önce arabulucuya götürülmesini öngören düzenleme 2017 yılı başından itibaren hayata geçirileceği planlanmaktadır..

Arabuluculuk konusunun hükümetin 6 aylık eylem planında bulunduğu, “İşe iade davaları dahil bireysel tüm uyuşmazlıklar öncelikle arabuluculuk sistemine girerek, önce arabuluculuk yöntemiyle çözülecektir. Çözülemezse mahkemelere intikal ettirilecektir.

Nasıl başvurulacak? 

İş uyuşmazlığı sorunu yaşayan çalışan ya da işveren, işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvuracak. Uzlaşmazlık yaşayan taraflar, komisyonlarda hazır bulunan listelerden bir arabulucu üzerinde anlaşacak.

Arabulucuya gitmeden açılan davaya ret. 

İşçi alacağı ve işe iade talebiyle açılacak davalarda, taraflar önce arabulucuya gitmek zorunda. Arabulucuya başvurmadan açılan davalar usulden reddedilecek. İş mahkemesinin dosya yükünü hafifletecek çalışma, işçi ve işverenin kısa sürede sonuca ulaşmasını sağlayacak.

En geç 3 haftada sonuçlandıracak. 

Tarafların herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşamamaları halinde, arabuluculuk bürosu kendiliğinden bir arabulucu görevlendirecek. Arabulucu, başvuruyu üç hafta içinde sonuçlandıracak. Arabuluculuk ücretini karşılamak için adli yardıma ihtiyaç duyan taraf, sulh hukuk hâkiminin kararıyla adli yardımdan yararlanabilecek.

7 bin kişi başvurdu.

Şu ana kadar Türkiye’de 6 bin arabulucu vardı. Yaklaşık 13 bin kişi Türkiye’de arabuluculuk yapacak. Bu yoğun ilgi de şunu gösteriyor; hukukçular arasında arabuluculuk bir meslek olarak görülmeye başlanmış durumda.”

Çalışma hayatına hayırlı olması temennisi ile...

                      

Yazarın www.maraspusula.com daki diğer yazıları.