Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde kadınların ilmek ilmek dokuduğu Anadolu motifli organik halılar, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin ardından şimdi de Japonya'ya gönderiliyor.

Çağlayancerit'te birçok kadın, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce 16 yıl önce açılan halıcılık kursu sayesinde meslek sahibi oldu.

Kurslarda kadınlar, başta Anadolu motifleri olmak üzere çeşitli örneklerin yanı sıra hayal dünyalarını dokudukları halıya yansıtıyor. Kök boyasıyla renklendirilen yün iplikler, günlerce ilmek ilmek dokunarak halı haline getiriliyor. 

Kimi zaman çocuklarıyla gelerek halı tezgahlarının başına geçen kadınlar, bir metrekare halı için 11 bin düğüm atıp, her bir düğüm için de 28 kuruş kazanıyor.

İlçede, yılda yaklaşık bin metrekare organik halı üretiliyor.

- "Japonya'dan ciddi talep geldi" 

Kaymakam Oğuz Cem Murat,yaptığı açıklamada, ilçede üretilen halıların yüzyıllara dayanan bir geçmişinin bulunduğunu dile getirdi.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü vasıtasıyla, özellikle kadın kursiyerlerin ellerinde ciddi emeklerle üretilen halıları hem iç hem de dış piyasaya sunabilmek amacıyla çalışma başlatıldığını anlatan Murat, hazırlanan halıların firmalar aracılığıyla ihraç edildiğini söyledi.

Kursiyerlerin kullandığı ürünlerin tamamının organik olduğunu, bunların kök boyalarla renklendirildiğini dile getiren Murat, "Bu halılarımızla iç ve dış piyasada iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. Halılarımızı daha önce Avrupa ülkelerine ve ABD'nin çeşitli yerlerine gönderiyorduk. Bu yıl da ilçemizdeki organik halılarımıza Japonya'dan ciddi talep geldi. Bu yıl halılarımızı Japonya'ya da gönderiyoruz." dedi.

Gelişen Türkiye'de kadının istihdamdaki payını devlet olarak çok önemsediklerini vurgulayan Murat, ilçedeki 8 kursta 60 kadının bu imkandan faydalandığını bildirdi.

- "Büyük emek istiyor"

Usta öğretici Türkan Yalçın ise kursiyerlerle unutulmaya yüz tutmuş halıları canlandırmak için mücadele verdiklerini belirtti.

Bu şekilde kadınların hem meslek sahibi olduğuna hem de ev ekonomilerine destek sağladığına dikkati çeken Yalçın, "Halıları yün ipliklerden yapıyoruz. Tamamının da boyası doğal. Sağlık açısından hiçbir zararı yok." dedi.

Yaklaşık 15 yıldır halı üretimi yapan Ülviye Bakay ise ev ekonomisine destek sağlamak için bu işe girdiğini anlatarak, "Bu eserlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Çok zor yapılıyor. Büyük emek istiyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim