Türkiye'nin en iri cevizi olarak tescillenen ve Kahramanmaraş'ta üretilen Sütyemez cevizi, Maraş 18 cevizleri ile ünlü olan Kahramanmaraş'ta hasat vakti geldi. Kahramanmaraş'ın köylerinde cevizler yavaş yavaş toplanmaya başladı.

Çiftçiler aylardır bakımlarını yaparak ağaçlarını suladı. Verimli ürün almak için çalışan çiftçiler şimdi ürünlerini almaya başladı. Teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ceviz toplamakta kolaylaştı. Eskiden cevizlerin dış kabukları elde kavlatılırken, şimdilerde ise kavlatma makineleri sayesinde kısa süre içerisinde yüzlerce cevizin kabuğu kavlatılabiliyor.

Ceviz kavlatma makineleri piyasada 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında satılırken, hasat makinesi de yine 2 bin lira civarında satılıyor.

Faydaları Saymakla Bitmez

Çocukların zeka gelişimine de fayda sağlayan ceviz, kalp atışını düzenliyor. Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyerek, erkeklerde meydana gelen prostat kanserini engelliyor. Omega 3 yağ oranı düşük çocuklarda oluşan hiperaktif ve davranış bozuklarını da düzenleyen ceviz, omega 3 bakımından oldukça zengin bir vitamine sahip. Ceviz, antioksidan özelliği ile sinir sistemine zarar veren Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatıyor.

Ceviz Tüketmek Kötü Kolesterolü Düşürüyor

Bilimsel araştırmalara göre de; düzenli olarak tüketilen ceviz, kötü kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur. Ceviz, damarların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde devam etmesini sağlar. Böylece tansiyonun yükselmesini önler. Ancak uzmanlar her gün 3-4 tane ceviz ve haftada 3-4 yemek kaşığı ceviz yağı tüketilmesini öneriyor.

Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli ölçüde düşürüyor.

Cevizin damarlar üzerindeki olumlu etkisi, Tip 2 diyabet hastalarında damar tıkanıklığı riskini düşürüyor. Buna bağlı kalp hastalıkları görülme olasığı da azalıyor.

Ceviz Kanseri Önlüyor

Ceviz, antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Vücutta serbest radikallerin artmasına bağlı olarak oluşan, kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten kronik oksidatif stresi düzenli ceviz tüketimi ile dengelenebilir. Cevizin kanseri önleme etkisi hakkında çeşitli araştırmalar vardır. Cevizin genellikle prostat ve meme kanseri üzerine faydası olduğu söylense de uzmanlar her tür kansere karşı vücudu güçlendirmek için ceviz tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

İşte Cevizin Diğer Faydaları

İçerisindeki yağ profili ve magnezyum sayesinde zihinsel fonksiyonların işlevselliğini artıran ceviz, egzama hastalığından Alzheimer'a kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor.

● Ceviz, kanda bulunan zararlı kolestrolün birikmesini önlemektedir. Kanı temizlemektedir.

● Şeker hastalığı olan hastaların tedavi sürecinde kullanılmaktadır.

● Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyerek, erkeklerde meydana gelen prostat kanserini engelliyor.

● Midede ve bağırsakta biriken gazın atılmasında etkilidir.

● Çocukların zeka gelişimine de fayda sağlayan ceviz, kalp atışını düzenliyor.

● Grip ve nezleye iyi geldiği bilinir.

● Sindirim sistemindeki bozukluğun giderilmesinde aktif olarak rol oynar.

● Ceviz, beyin için gerekli olan gümüş iyonuna sahiptir. Bu nedenle yediden yetmişe herkes için gereklidir.

● Ceviz, antioksidan özelliği ile sinir sistemine zarar veren Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatıyor.

● İçinde bulunan fitosteroller ve magnezyum sayesinde safra taşı oluşumuna engeldir.

● Yorgunluğu ve bitkinliği gidermektedir.

● Damar tıkanıklığı tedavisinde etkilidir.

● Vücudu zinde tutar ve kuvvet verir.

CEVİZ KABUĞUNUN FAYDASI VAR MI?

Ceviz ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen, ağaçta yetişen kabuklu bir meyvedir. Tatlılarımızda, pastalarımızda, çerez olarak tükettiğimiz, ilaç sanayisinde, plastik ve kauçuk endüstrisinde, parfüm sanayisinde ve daha bir çok yerde kullandığımız cevizin faydaları saymakla bitmez. İçerisinde protein, lif, Omega 3, Omega 6 yağ asitlerini barındırırken kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor, bakır, selenyum, manganez minerallerini ve A, B1, B2, B6, C vitaminlerini bulundurmasından dolayı insan yaşamındaki önemi büyüktür. Peki bu kadar çok faydası olan mevyenin kabuğunun hiç faydası olmaz mı? Ceviz ve kabuğu da çok eski zamanlardan bugünlere kadar çeşitli hastalıklarında tedavileri için ilaç yapımında kullanılmıştır. Ceviz kabuğu hem bazı hastalıkların tedavisinde ilaç gibi kullanılırken saç, tırnak ve cilt bakımı için tam bir kozmetik üründür.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN