Kahramanmaraş Valiliğinde gerçekleştirilen İl Koordinasyon toplantısında Çağlayancerit Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Saygaz, Karayolları yetkililerinin sunumu sonrasında, yolun durumunu sordu.

TEK GÜNDEM BU YOL

Çağlayancerit'te tek gündem maddesi var oda bizim yol konumuz diyen Çağlayancerit Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Saygaz, ''Yolumuz gerçekten çok kötü. Normalde 2018'de bitmesi gerekiyordu ancak istimlaklardan dolayı uzadı. Bölge müdürüne de biz bunu bu şekilde sorduk. Oda bize, bu sene başlanacağını ancak mevcut müteahhitte sorun olduğunu, onu tasfiye ederek çalışmaların devam edeceğini ve en kısa sürede bitireceklerini söyledi'' dedi.

UZUN SÜREDİR BEKLENİYOR

Çağlayancerit yolu hemen hemen her seçimde gündeme geliyor. İlçede ki vatandaşların öncelikli konuştuğu tek konu olan bu yolun bir an önce bitirilmesi bekleniyor. Vatandaşlar her gelişmeyi merakla takip ediyor. İlçe halkı bu yolun yapılmasını, ilçenin gelişimine bir adım olarak görüyor. Bu yüzden de her fırsatta dile getiriliyor. İl Koordinasyon toplantısında, Saygaz'ın karayolları yetkililerine sorduğu sorularda da yine tatmin edici cevaplar verilemedi.

2020 SONU BEKLENİYOR

Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine özel toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Saygaz, ''Bütün milletvekillerimiz, valimiz bu konuda sözlerini verdiler. 2020 sonunda biteceğine inanıyoruz. Bu sene yolun çok yeri yapılır ancak tamamen bitmez diye düşünüyorum. Çağlayancerit'in şu an beklediği esas yol Doğukent'ten gelen yol. Normal şartlarda onunda müjdesi verildi. Vekillerimiz, tek tüp tünel şeklinde yapılacağının gündem maddesi olduğunu seçimde söylediler. O yol ile ilgili şu anda proje çalışmaları var. O proje çalışmaları devam ederken de mevcut yolumuzun en kısa zamanda bitirilmesini bekliyoruz. Çağlayancerit'in şu an için kurtuluşu yol olacak. Yol yapılırsa, ilçemiz göç vermez. Çeşitli şekilde ilçemize artıları olacaktır. Yayla turizmine katkısı olur. Bizim orada soğuk sulara, serin gölgelere vatandaşlar gelir. En kısa sürede bitirilmesini bekliyoruz'' dedi.

Çağlayancerit'i, Doğukent üzerinden Kahramanmaraş'a bağlayacak olan alternatif yolun projesi onlarca yıldır dillendiriliyor. Çağlayancerit, Nurhak ve 40'a yakın Bertiz köyünün kaderini değiştirecek bu yol için Karayolları tarafından birçok kez yapılan açıklamada, yatırım teklifi yapıldığı, ihale aşamasında olduğu belirtildi; ancak aradan geçen süre zarfında karınca kadar bile yol alınmadı.

ESKİ MİLLETVEKİLİ REYHANLIOĞLU’NUN “3 HAFTAYA BAŞLAYACAK” DEMİŞTİ

2016 yılında Kahramanmaraş'ta yapılan Ulaştırma Çalıştayı öncesi dönemin Karayolları 5. Bölge Müdür Yardımcısı Bülent Hacak, “Çağlayancerit’in alternatif yolunun da masaya yatırılması bekleniyor” demişti. 5 Temmuz 2017'de ise AK Parti 26. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, Karayolları Şube Şefliğini ziyareti sonrasında, Kahramanmaraş – Çağlayancerit arasında ki 63 kilometrelik yolun yapımına 3 haftaya kadar başlanacağını yönünde sosyal medya hesabından paylaşım yapmıştı.

MİLLETVEKİLİ KILIÇ “PROJESİ TAMAMLANDI” DEMİŞTİ

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, 8 Eylül 2017 tarihinde yaptığı bir açıklamada “Bu yolumuzun projesi tamamladı ve ihale aşamasındadır. Özellikle ilk 20 kilometresi olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir konumdadır. Kahramanmaraş Havaalanı kavşağından Doğukent’e oradan da Ayvalı Barajı’na kadar olan bölüm için bir projemiz var. Bu yolun çift gidiş geliş şeklinde yapılması, ilimiz açısından ve şehrimizin doğusunun gelişimi açısından çok önemlidir. Bu yol daha sonra Çağlayancerit'e bağlanacaktır” demişti.

Çağlayancerit’i Doğukent üzerinden Kahramanmaraş’a bağlayacak olan alternatif yol; Nurhak, Çağlayancerit, 40’a yakın Bertiz nüfusu ve yüzde 80’i kuzey bölgelerinden gelen yüzbinlerce Dulkadiroğlu nüfusunu yakından ilgilendiriyor. Artık yılan hikayesine dönen ve her seçim dönemi siyasilerin gündeme gelen Çağlayancerit yolu noktasında artık vatandaşlar bir an önce somut bir adım atılmasını istiyor.

Haziran 2018'in son haftasında ise Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ile Çağlayancerit İlçeleri arasına yapılması planlanan kara yolu noktasında TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekiplerini kente davet ederek, çalışmaların hızlandırılması, kamulaştırma ve diğer sorunların çözümü noktasında nasıl bir yol izleneceği konusunda toplantı organize etti. Bu kapsamda Kahramanmaraş’a gelen Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Hakan Şengüler ve ekibinin katılımıyla toplantı düzenlendi. TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, en önemli amaçlarının Dulkadiroğlu-Çağlayancerit arasındaki güzergâhta oturan tüm mahalle sakinlerinin standardı yüksek bir yola kavuşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Güvenç, “Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Hakan Şengüler ve Karayolları ekibi Kahramanmaraş’ımızda. Ağırlıklı gündem maddemiz, Dulkadiroğlu-Çağlayancerit arasındaki mevcut yolun iyileştirilmesi ve bu güzergâhta oturan tüm mahallelerimizin sakinlerinin standardı yüksek bir yola kavuşmasını sağlamak. Kamuoyunun bildiği üzere bu konuda uzun süredir çalışıyoruz, şehrimizde yaptığımız Ulaştırma Çalıştayları’nda da belediye başkanlarımız gerek bakanımıza, gerek genel müdürümüze konuyu iletmişlerdi. Açıkçası son seçim çalışmalarında da bölge halkımız özellikle bu güzergâhın iyileştirilmesi konusunda bizden talepte bulundular. Bölge halkı bizim her şeyimiz, Kahramanmaraş’ın dinamosu olan, kadim şehrin en eski sakinleri. Dolayısıyla seçim biter bitmez Bölge Müdürümüzü aradım, bu konuda ne durumdayız, hangi noktaya geldik, bir değerlendirelim dedim. Sağ olsun, Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Hakan Şengüler, sabah erken saatlerde ekibiyle birlikte geldi. Güzergâh üzerinde çalışmaları yaptık. Toplam 51 kilometre olan yeni yol güzergâhıyla ilgili bilgiler aldık. Kamuoyuyla paylaşmamız gereken konu şu, Çağlayancerit ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanlarımızın mutabakatıyla MADO Kavşağı’ndan ilk 16 kilometrenin bir an önce imar sorunlarının, kamulaştırma problemlerinin çözülerek ihaleye hazır hale getirilmesine mutabakat sağladık Karayolları’mızla. Bizde bunun ihale edilmesi için Ankara’da milletvekili arkadaşlarımızla elimizden gelen çabayı göstereceğiz'' ifadelerine yer vermişti.

Güvenç, yeni yolun yapılmasıyla birlikte 16 mahallenin istifade edebileceğini belirterek, “Onun ötesinde, geriye kalan 40 küsur kilometrenin Boylu’dan geçerek Çağlayancerit’e ulaşması için de proje çalışmalarının devam ettiğini, hatta son aşamaya geldiğini sevinerek gördük. Ayrıca yeni bir öneri olarak belediye başkanlarımızın Beşenli’den Bozlar üzeri de ayrı bir bağlantıyla Kahramanmaraş’ın doğudan gelecek trafiğe açılması için bir mutabakat sağladık. Karayolları yetkililerimizde o konuda alternatif bir çalışma yapacaklar. Ben bu yolun hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum, erken saatlerde ilimize teşrif eden karayolları ekiplerimize de çok teşekkür ediyorum. Halkımızın sorunlarına son derece duyarlılık gösterip, gerek seçim çalışmalarında gerek ondan öncesinde gerekse de sonrasında bu sorunu bizlere taşıyan, ısrar eden halkımız adına Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Necati Okay’a, Çağlayancerit Belediye Başkanımız Üzeyir Kızılseki’ye çok teşekkür ediyorum. Bu yol bizim olmazsa olmazımızdır. Bütün ekip olarak, il teşkilatımızla, belediyelerimizle, milletvekillerimizle bunun peşinde olacağız, takipçisi olacağız ve İnşallah kısa sürede de ilk bölümün ihalesini yaptıracağız. Böylece bölgede direk bu işten istifade edecek Beşenli, İbolar Obası, Küçüknacar, Kuzucak, Bulanık, Peynirderesi, Yusufhacılı, Dereköy, Boylu, Başdervişli, Kemallı, Yenipınar, Hacı Eyüplü, Bahçeli ve Kılağlı Mahallerimizin rahatlayacağı, insanlarımızın oradan rahatlıkla günlük olarak Kahramanmaraş’a işlerini görmek üzere gelip gidebilecekleri bir yol standardı sağlamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Aynı toplantıda konuşan dönemin Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki ise 2014 yerel seçimlerinde bu yol bizim vatandaşlarımıza da vaadimizdi. Şuan da hedeflediğimiz noktaya çok yakınız ve başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Kızılseki yaptığı konuşmada, “Birinci güzergâhımız Narlı-Pazarcık ayrımından Çağlayancerit arasındaki şuanda inşaatı devam eden yolumuzdu ki, bölge müdürlüğümüzden değerli arkadaşlarımızdan bugün bilgileri aldık. Yapımı devam eden bu yolumuzla ilgili kamulaştırma çalışmalarımız hızla devam ediyor. En kısa zamanda da İnşallah, inşaatını tamamlayabileceğimizi ümit ediyorum. Bir diğer husus ise ortak hedefimiz olan Çağlayancerit-Dulkadiroğlu arasındaki sadece Çağlayancerit’i değil, bölgedeki tüm köyleri Çağlayancerit’i daha ileride kuzey ilçelerimizin Kahramanmaraş’a ulaşımını da ilgilendirecek güzergâhtı ki, 2014 yerel seçimlerinde bu yol bizim vatandaşlarımıza da vaadimizdi. Bugünkü toplantıdan önemli sonuçlar elde ettik, çok sevinçliyiz. İnşallah projesi hazır olan bu yolumuzun, 2019 yatırım programına alınması için tüm milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, bölge müdürlüğümüzle birlikte hızlı bir şekilde gayret göstereceğiz. Bu yolu da yatırım programına alıp, en kısa süre içerisinde inşaatına da başlayabileceğimizi ümit ediyorum. 2014 yılında şunu söylemiştik, Çağlayancerit halkına, Pazarcık güzergâhındaki yolumuzun inşaatını bitireceğiz, 2019’a kadar. 2019 öncesi de Çağlayancerit-Dulkadiroğlu arasındaki yolumuzu da İnşallah yapım işlerine başlayacağız demiştik. Şuan da hedeflediğimiz noktaya çok yakınız ve başaracağımıza inanıyorum. Şimdiden bu bölgede yapılacak yolun bölge halkına ve ilçemize şimdiden bu bölgede yapılacak yolun bölge halkına ve ilçeme hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. Halk ise merakla bekliyor. Gazetemizi arayarak şikayetlerini ileten vatandaşlar yıllardır bu yol ile ilgili benzer açıklamalar yapıldığını, sürekli proje, ihale, kamulaştırma ifadelerinin kullanıldığını ancak sahada bir çalışma göremediklerini belirterek, siyasilerden bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istediler. Doğukent ile Çağlayancerit arasındaki civar köylerde yaşayan vatandaşlarda merakla bu yolun yapımını bekliyor. Ulaşım süresinin daha da azalması köylülerin en büyük umudu'' ifadelerine yer vermişti.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim