Deprem İstanbul ve Bursa'da da dahil olmak üzere Ege ve Marmara bölgesinde hissedildi. Depremin 16,54 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. Deprem sonrası kent genelinde çok sayıda binada hasar oluştu. Kentte Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yüksek katlı bazı binalar yıkıldı. Enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar yürütülüyor. İzmir depremi sonrasında yaşanabilecek büyük depremler gündeme geldi. Gerçekleşebilecek başka büyük bir depremde enkaz altında kalma ihtimaline karşı akıllı telefonlarınızda bazı özellikleri ve uygulamaları kullanabilirsiniz.

Depremin ardından vatandaşlar "Telefon araması dışında hangi uygulamalarla iletişim sağlayabiliriz?" sorusunun cevabını aradı. Telefon aramaları dışında internet erişimine sahipken ya da değilken iletişim sağlayan uygulamalar var.

Böyle durumlarda kullanılacak en iyi mobil uygulamalar şu şekilde sıralandı:

WHISTLE

Bu uygulama yüksek sesli siren sesi çıkartıyor ve flaşı açıp kapatmaya başlıyor. Bu sayede göçük altında fark edilmenizi ve birilerinin sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.

BRIDGEFY

Bridgefy uygulaması ise WiFi veya şebeke sinyali olmadan yakındaki kişilerle Bluetooth üstünden iletişim kurmayı sağlıyor.

AKUT GÜVENDEYİM

Güvendeyim uygulaması sayesinde tek tuşla şebekeleri ve aramaları meşgul etmeden, ailenize ve tanıdığınız kişilere güvende olduğunuzun mesajını atabiliyorsunuz.

FIRECHAT

Bluetooth ve WiFi ile yüklü olan telefonlar arasında iletişim kurmayı sağlıyor.

MESHTALK

Oppo markasının geliştirdiği bir teknoloji. WiFi ya da şebeke olmadan 3 km'lik alan içerisinde fotoğraf, video ve metin göndermenizi sağlıyor.

VOXER

WiFi yani internet bağlantısı üzerinden telefonunuzu telsize çevirir ve etrafınızdaki insanlarla iletişim kurmanızı sağlar.

TELEFONUNUZU ULTRA GÜÇ TASARRUF MODUNA ALIN

Enkaz altında ne kadar kalacağınızı bilmediğiniz için, bütün gereksiz uygulamaları kapatın. Bunun üzerine bir de telefonunuzu ultra güç tasarruf moduna alın. Eğer ultra güç tasarruf moduna alamıyorsanız, böyle bir seçenek yoksa, yeni iOS ve Android güncellemeriyle gelen gece modunu aktif edin ve ekranın ışığını tamamen kısın. Telefonunuzun ekranı OLED ya da AMOLED ise gece modu sayesinde şarj ömrü gözle görülür bir seviyede yükselecektir.

FLAŞI FENER OLARAK KULLANABİLİRSİNİZ

Kamerası olan bütün telefonların flaşı da bulunuyor. Bu sebeple telefonunuzun flaşını fener olarak kullanıp önünüzü görebilirsiniz.

Bazı akıllı telefon modellerinde flaşında modları bulunuyor. Bunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Yani yanıp sönen mod ve ışığın parlaklığını ayarlayabildiğiniz telefon modelleri çok daha kullanışlı bir hale gelebilir. İlk olarak flaşın parlaklığını düşürürseniz, telefonunuzun şarjı daha yavaş bitecektir.

Flaşı yanıp söner şekilde kullanmak da, etrafınızda birileri sizi kurtarmak için geldiyse, onlara yerinizi belirtmek için flaşla sinyal verebilirsiniz.

GEREKLİ OLMADIKÇA KİMSEYİ ARAMAYIN

Bu madde biraz kişisel farkındalık içeriyor. Doğal afet sırasında herkes birbirini arayıp nasıl olduğunu merak ettiği için şebekeler çöküyor. Bu nedenle bir süre sonra kimseye ulaşamaz hale geliyoruz. Bu yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada bu şekilde. Hiç bir telekomünikasyon şirketi o kadar büyük maliyete girmiyor ve bu sebeple afet sırasında hatlar kitleniyor.

Siz gerekmedikçe kimseyi aramadığınız takdirde, hem şarjınız uzun süre dayanır, hem de sizin bulunduğunuz durumdan daha kötü halde olan kişiler varsa onların yardım bulma ihtimali güçlenir. Yani boş yere telefonla konuşup hatları kitlememek gerekiyor.