Iğdır Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Kriptografi Mühendisliği’ konulu seminere yoğun katılım sağlandı.

Karaağaç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Rektör Prof. Dr. Hakkı Alma, Ağrılı akademisyen ve İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda açılış konuşması yapan Rektör Alma, kendilerini kırmayıp Iğdır’a gelerek öğrencilere seminer veren Ağrılı akademisyen Koç’a teşekkür etti.

Iğdır’da öğrencilere seminer verme imkânını kendisine sağlayan Prof. Dr. Koç, Rektör Alma’ya teşekkür ederek konuşmasına başladı. Dünyada en çok Nobel matematik ödülü alan şehirlerarasında Paris’in olduğunu söyleyen Ağrılı akademisyen Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, ikinci büyük ödülün de Iğdır’ın sahip olmasını istedi.

Kriptoloji alanında önemli araştırmalar yapan ve e-imza, siber güvenlik ve kriptografik donanımları hakkında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, kriptolojinin (şifreleme) günümüzdeki kullanım alanları hakkında bilgiler verdi. Kriptolojinin tarihine de değinen Koç, “İnsanların eski Roma döneminden bu yana geçmişten süregelen güvenli haberleşme problemlerinin farkında olduğunu, iletişim kanallarında alternatifler kullandığını, dolayısıyla eski zamanlarda bile şifrelemeler vardı” dedi.

Uzun yıllardır kriptografi alanında çalıştığını ifade eden Koç, “1988 yılından bu yana kriptografi alanında çalışıyorum. Geliştirdiğim kriptoloji algoritmaları, yazılım ve donanımların dijital kamera, elektronik posta (pgp), secure routing, secure http ve 4.5 milyon cihaz üzerinde kullanılıyor. Bunların yanı sıra şifre kırma, frekans analizi, haberleşme kanalı, kriptografi işlemci tasarımı, ssl boxes, konuları hakkında da çalışmalarımız devam ediyor.

Seminer, Rektör Alma’nın Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’a plaket takdimiyle sona erdi.