Altunelma Mahallesinde halkla bir araya gelen CHP Afşin İlçe Başkanı Hüseyin Sıgınır ile teşkilat üyeleri, bölgenin acil ihtiyacının Termik Santrali olmadığını, tarımsal kalkınma olduğunu dile getirdi. Bölgenin 85 bin olan nüfusunun yazları 120 bine çıktığını, ayrıca büyük Kentlerden memleketlerine yani köylerine kalıcı olarak dönenlerinde çokluğuna dikkat çeken CHP’li Başkan Hüseyin Sıgınır, Afşin ve Altunelma’nın arazisi tarıma elverişli toprağa sahip, tarım arazisi olarak kullanılmasını istiyoruz. İnsan sağlığı açısından sorunsuz bir bölgeye sahip olursak gurbette olan ve memleketine özlem duyanların ancak, bölgedeki sağlıksız ortamdan dolayı gelemeyenlerin daha fazla gelmelerini ve yerleşmeleri sağlanmış olur.

Sıgınır, şunları söyledi:

“Bölgemizde, Afşin-Elbistan Termik Santrali var. Kömürlü termik santral olarak faaliyetini yürütüyor. Böyleye verdiği zararın büyüklüğünü bütün dünya bildiği halde, şimdi de 3’ncü bir termik santrali ile gündeme geliyor. Hâlbuki buranın asıl ihtiyacı Santral yerine halkımızın geçimini sağlayacağı bir tarımsal kalkınma. Kömürlü termik santralin bölgeye verdiği zararları sürekli anlattık, anlatıyoruz da. Santralin bacasından çıkan küller bölgeyi adeta zehir alanına dönüşüyor, tarımsal alanlar ölüyor, verim olmuyor.Bu santralin yapılmaması için demokratik haklarımızı kullanıyoruz. Ancak bölgemizin asıl ihtiyacı tarımsaldır. Uzun yıllardır faaliyetini yürüten Afşin-Elbistan Termik Santrali, bölgede yaşayanların sağlık sistemini bozdu, yüzlerce insanımız kansere yakalandı ve yaşamlarını yitirdiler. A ve B ünitesi olarak faaliyetini yürüten iki santral varken, üçüncüsüne gerek yoktur. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını düşünüyoruz ve bu nedenle Altunelma’ya yapılması düşünülen Termik Santralin iptali için hukuki mücadelemizi veriyoruz.18 arkadaşımız ile birlikte noter tasdikli dava(ihtiraz) dilekçemizi mahkemeye sunduk.

CHP’Lİ SIGINIR: ‘BÖLGE DAHA ÇOK ZEHİRLENECEK’

Altunelma’ya yapılması planlanan Termik Santralin, yapılmaması için dava açtıklarını vurgu yapan CHP Afşin İlçe Başkanı Hüseyin Sıgınır, “Altunelma Ovası’na termik santralde neden ısrar ediliyor” dedi. Sıgınır şunları ifade etti:

“Afşin’in sesini Türkiye’ye duyurmaya çalışıyoruz. Bölgemizde Afşin-Elbistan Termik Santrali varken, neden Altunelma Ovası seçildi, yeni bir santral kurulması için. Altunelma Ovası tarımsal bir alan. Altunelma Ovası ne ekersen yüz veren oldukça verimli tarım arazisine sahip. Neden termik santral kurmaya kalkıyorlar. Tüm gelişmiş ülkeler kömürlü termik santralleri kapatıyor, vazgeçiyor. Çünkü insana doğaya, havaya zehir saçan santralleri gelecekleri ve çocukları için geri dönülmesi zor zararlar açacağı için kapatıyorlar. Hükümet neden ısrar ediyor. Önce bunu cevaplasınlar. Enerji fazlamız olduğu söyleniyor. Neden kömürlü termik santral için halk bu şekilde perişan ediliyor. Termik santraller hep verimli tarım arazileri üzerine kuruluyor. Kredi alabilmek için verimli topraklara ihtiyaç var. Bu iktidar bu santrali kurduğunda vatandaşın kanser hastalığının artacağını bilmiyor mu? Havanın toprağın zehirleneceğini bilmiyor mu? Bence hepimizden daha iyi biliyorlar.”MARAŞ PUSULA- HABER-SELAHATTİN KARAKOÇ