Tatlıyı en çok çayla severiz ama tatlı yedikten sonra yapmamız gereken şeyler de var.

Baklava, künefe, katmer ya da tulumba tatlısı... Adı değişse de lezzetlerin iyiliği değişmeyen tatlıları günün her saatinde tüketebiliriz. Özellikle bayramlarda daha sık tüketilen tatlılar en çok da çayla iyi gidiyor.

Fakat tatlı yerken yapmamız gereken ufak bir şey var; su içmek...

Bir yetişkin için ortalama su içme hesabı genelde yaklaşık 2 litredir. Bu hesaba göre eğer günde; 2 dilim baklava yersek en az yarım litre su içmek gerekiyor.

Baklava, içerisinde yüksek oranda yağ, şeker, un olduğundan kalorisi yüksek bir tatlıdır. Kilo kontrolü yapanlar ve şeker hastaları sık tüketmemelidir. Baklavanın kullanılan malzemeye göre kalori miktarı değişir. Yaklaşık olarak  90 gr. 1 dilim fıstıklı baklava 296,2 kaloridir.

Baklavanın besin değeri:

  • 100 gr. baklava, 46 gr. karbonhidrat içerir.

  • 100 gr. baklava, 3 gr. protein içerir.

  • 100 gr. baklava, 14 gr. yağ içerir.

Baklava kilo yapar mı?

Formunu korumak isteyenlerin uzak durmaları germektedir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, şeker bayramında ikram edilen tatlılar kilo alımını etkilemektedir. Kilolu olan kişilerin aldığı her kilonun kendilerinin sağlığına zararlı olacağı belirtilmiştir. Kansere yakalanma riskini arttırmada önemli etkenlerden birisi de fazla kilolardır. Tüketilen tatlıların kiloya dönüşmesini önlemenin iyi olacağını ve özel günlerde, bayramda bu tür ürünlere meyil edilmemeli imkan oldukça az tüketmeleri konusunda uzmanlar uyarmaktadır.

Faydaları ve Zararları?

Vücuda tek faydasının enerji vermesidir. Normalde uzmanların yaptığı bir çok açıklamalara göre, baklavanın insan vücudu herhangi bir yararı yoktur. Kan şekerinin artmasına ve ani düşüşlere neden olur. Bu da ruhsal dengesizliklere, baş ağrısına, tatlı ve acıkma krizlerine yol açabilir. Diyabet, kalp hastalıkları ve kanser riskini artmaktadır. Bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilir. İnsanlar üzerinde kan ve şeker araştırması yapanlara az rastlanılırsa da gerçekleştirilen deneyler şekerin bağışıklık sistemine baskıladığını göstermektedir. Fazla tatlı yemek insan vücudunun erken yaşlanmasına neden olmaktadır. Anti- aging çabalarına rağmen şeker içeren ürünlerin tüketilmesi insan bedenine tahribatı görmezden gelmeyecek kadar önem arz etmektedir. Kan şekerindeki meydana gelen yükselişten dolayı  insülin seviyelerinin artmasına bağlı olarak da yaşlanmayı hızlandırıyor.