Ankara Valiliğince, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün ilgili birimlerinden oluşturulan komisyon, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki (AŞTİ) güvenlik açıklarını tespit ederek, rapor hazırladı. Bu kapsamda, AŞTİ'nin güvenlik sistemlerinde yapılan yeniliklerle koruma düzeyi, havalimanı seviyesine çıkartıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ankara Valiliğince, Ankara Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü koordinesinde, TEM, İstihbarat, KOM, Asayiş, Özel Harekat, Bomba İmha, Yenimahalle İlçe ve Yabancılar Şube Müdürlüğü yetkililerinden kurulan komisyon, AŞTİ'nin güvenlik konularını değerlendirerek bir rapor hazırladı.

Komisyon çalışmaları sonrası oluşturulan risk analiz raporu ile AŞTİ içeresindeki güvenlik açıkları tespit edilerek yeni önlemler alındı.

Güvenlik görevlisi sayısı artırıldı, yeni güvenlik noktaları kuruldu

Bu kapsamda, AŞTİ'deki 27 giriş ve çıkış kapısından güvenlik zafiyeti olduğu belirlenen 10'u kapatıldı. Ayrıca AŞTİ'de çalışan personel için hazırlanan personel tanıtım kartları ile giriş yapılacak personel girişi oluşturuldu. Aynı çalışma kapsamında, terminal içerisinde görev yapan güvenlik görevlilerin sayısı üç katına çıkarılarak, önemli noktalarda ikişer kişilik devriyeler oluşturuldu. Ayrıca AŞTİ çevresinde bulunan duvarlar yükseltilerek, dikenli ve jiletli teller yerleştirildi.

Giden yolcu katında bulunan transit yolda indirme ve bindirme işlemlerinin kontrolsüz olduğunu ve araçların bu alana kontrol edilmeden alındığını belirleyen komisyon, bu alana ve otoparklara geçiş yapacak araçların Plaka Takip Sistemi, araç altı kontrol sistemi ve güvenlik görevlilerince bagaj kontrollerinin yapılması için çalışma başlatarak, yeni sistemlerin kurulumuna başlandı.

Yabancı yolculara seyahat belgesi zorunluluğu

Terminalde faaliyet gösteren 203 otobüs firmasına imzalatılan tebliğ ile bilet alan yolcuların kimlik bilgilerinin, kimlik numaraları ile doğru şekilde kaydedilmesi ve yabancı uyruklu şahıslara, Ankara Valiliği Göç İdaresi İl Müdürlüğünce verilen "seyahat belgesi" olmadan bilet satışı yapılmaması zorunlu kılındı.

Bu konuda zafiyet gösterecek firmalara ağır idari ve adli cezalar verileceği bildirildi.

Gelen yolcu araması sıklaştırılacak

Ankara'dan diğer illere seyahat eden yolcular, AŞTİ girişinde aranarak terminale alınırken, komisyon raporu sonrası terminal alanında oluşturulan güvenlik noktaları ile Ankara'ya dışarıdan gelen otobüslerden inen yolcular ve bavulları da kurulan x-ray cihazları ile aranmaya başlandı.

Yolcuların AŞTİ içine girmeden güvenlik aramasından geçirilmesi için Ankaray ile AŞTİ arasında bulunan bağlantı tüp geçidinin, alınan kararla güvenlik kontrol alanı haline dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca AŞTİ içerisinde bulunan emanet dolaplarına alınan emanetlerin herhangi bir kontrolden geçirilmeden teslim alındığı belirlendi. Bu noktaya kurulan x- ray cihazı ile artık alınan emanetlerin hepsi güvenlik kontrolünde geçirilerek teslim alınacak. Ayrıca alana kurulan güvenlik kameraları ile şifreli olan emanet dolapları ve dolapları kullanan yolcular izlemeye alınacak.

Kamera sistemleri yenilendi PTS'ler kuruldu

Komisyon çalışmaları ile AŞTİ içeresinde bulunan güvenlik kameralarının sayısı artırılarak, çözünürlükleri yüksek yeni kamera sistemleriyle değiştirildi. Ayrıca araç giriş ve çıkışlarına yeni Plaka Takip Sistemleri (PTS) kuruldu.

Yine terminalin alt kısmında bulunan otobüs bakım ve tamirhaneleri istasyonlarına kurulacak kamera ve aydınlatma sistemleri ile alan sürekli izlenecek, ayrıca giriş ve çıkışlara kurulacak PTS'ler ile alana giren ve çıkan araçlar kontrol altında tutulacak.

Rapor kapsamında verilen talimatla AŞTİ'deki firma ve işletmelere gelen ikram malzemesi gibi her türlü mal kabulünün yapıldığı kapıda da aynı güvenlik sistemleri kurularak, kontrollü mal alımı sağlanacak.

Editör: TE Bilişim