Op. Dr. Güncel Öztürk denetimindeki saç ekim merkezi uzmanları saç ekiminde kullanılan modern teknikler, cihaz ve aletler sayesinde iyileşme sürecinin artık daha az zahmetli olduğunu belirtiyor.

Saç ekimi operasyonundan sonra ilk birkaç gün boyunca çok hafif his kaybı ve uyuşukluk olabilirken birçok hasta normal yaşantısına ara vermeksizin devam edebiliyor. Donör bölgeden alınan saç köklerinin olduğu alanlarda çok hafif kızarıklıklar oluşsa da uzun saç ekimi teknikleri sayesinde var olan saçlar tarafından gizlendiği için fark edilemez olurlar. Oluşan bu hafif kızarıklıklar da yaklaşık 1 ya da 2 hafta içinde tamamen iyileşmiş olurlar. Kabuklanma ve dökülme süreci de 15 gün içinde tamamlanmış olur.

Alınan saç foliküllerinin transfer edildiği kel ve seyrek alanlarda, ilk günlerde çok hafif kırmızılık oluşabilir. Genellikle, oluşan bu kızarıklıklar saç ekiminden sonraki 2 ya da 3 hafta içinde iyileşmiş olur. Kullanılan saç ekim tekniğine göre bu süre birkaç ay sürebilir. Bu nedenle saç ekimi operasyonunun alanında uzman saç ekipleri tarafından, modern tekniklerle ve her türlü hijyen şartlarına sahip olan klinik ortamda yapılması gerekir. Donör alanında kızarıklıklar bu kadar belli olmaz, çünkü bu bölgedeki var olan uzun saç telleri kızarıklıkların gizlenmesine yardımcı olur.

Kabuklanma süreci

Saç ekiminden sonra hem verici hem de alıcı bölgedeki ekim noktalarında kabuklanmalar olması operasyonun doğal bir sürecidir. Oluşan nokta şeklindeki bu küçük kabuklar yaklaşık 10 gün içinde kendiliğinden dökülür. Bu aşama süresince fiziksel olarak zorlama yapılmaması yani elle ya da havlu ile ovuşturulmaması gerekir. Kafa derisinde kaşıntı olması durumunda bile ekim alanlarına temas edilmemesi çok önemlidir. Çünkü saç greftlerinin zarar görmesine neden olunabilir. Oluşan kabuklar tamamen döküldükten sonra büyümeye başlayan saç tellerinin çıkmasını kolaylaştırmak için ovalanması fayda sağlayabilir. Kullanılan tekniği göre bu aşama ile ilgili saç ekim cerrahınız size gerekli bilgileri verecektir. Verilen talimatlara tam olarak uyum sağlamak çok önemlidir.

Şok dökülme süreci

Transfer edilen saç greftlerinin içerisinde bulunan saç tellerinin ekim işleminden sonraki üç hafta içinde dökülmeye başlamasına şok dökülme evresi denir. Bu olması gereken doğal bir aşamadır. Şok dökülmenin ardından, üçüncü ya da dördüncü aydan sonra, saç greftlerinden yeni saç telleri büyümeye başlar. Dördüncü aydan sonra,  büyüme oranı yüzde 30 civarında, altında ayda ise yüzde 60 oranında tamamlanmış olur. Büyüyen yeni saçlar tam olarak saç ekim işleminden on iki ay sonra ortaya çıkar.

Saç yıkama aşamaları

Saç ekimi operasyonundan sonra 10 gün boyunca saç yıkamada size verilen talimatlara çok dikkat etmelisiniz. Verici ve alıcı alanlar özel bir şampuanla yıkanır. Saç yıkama işlemi parmak ucu kullanılarak, asla basınç uygulanmadan ve nazik bir şekilde yapılmalıdır. Yıkadıktan sonra saçlar bir kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Yaklaşık 7 ila 10 gün sonra, kafa derinizde kabuk almamalıdır.

Aktiviteler ve yaşam şekli

Saç ekim işleminden sonraki üç hafta boyunca ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır. Yüzme havuzu, hamam ve sauna gibi ortamlardan da 3 hafta boyunca kaçınılmalıdır. Suyun içindeki klor, tuz ya da sıcak saç köklerinize zarar verebilir. Güneş ışıklarına doğrudan maruz kalmak ya da solaryuma gitmekten de sakınmalısınız.

Sigara ve alkol iyileşme sürecine büyük zarar verir. Ekim işleminden önce ve sonra en az iki hafta kullanmamaya özen gösterilmeli ve sağlıklı beslenip, düzenli uyunmalıdır.

#GüncelÖztürk #SaçEkimi #SaçEktirme