Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Sakatlanma durumu oldukça kolay olan omuzun tanı ve tedavisinde ‘omuz artroskopisi’ ile kişi aynı gün içinde taburcu edilme imkanı bulmaktadır" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ağrı Merkezi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı "Omuz artroskopisi" konusunda bilgiler verdi. Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Omuz artroskopisini anlatmadan önce öncelikle omuz nedir sorusuna yanıt verelim. Omuz; boynun iki tarafında bulunan, kolu göğüsle birleştiren kısımdır. Omuz iskeleti üç kısımdan meydana gelmiştir. Kol kemiğiyle kürek kemiğini birleştiren eklem, hareket kabiliyeti bakımından vücudun en oynak eklemidir. Omuz eklemi, insan vücudunda en geniş hareketleri yapan eklemdir. Hemen her yöne hareketi mümkündür. Vücutta çıkıkların en kolay ve sık meydana geldiği yerlerden biri de omuzdur” diye konuştu. 

Başarılı tedavi yöntemi

Dr. Avcı şu bilgileri verdi: “Bu görüşle; insan vücudunda omuz kısmı en hareketli olan bölgeler içinde yer aldığından sakatlanma durumu da oldukça kolaydır. Meydana gelen sakatlanmalarda ve sağlık problemlerinde kullanılan olan en güzel tanı ve tedavi yöntemi de omuz artroskopisidir. Omuz artroskopisi, omuz eklem rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uygulanan cerrahi bir yöntemdir. ‘Eklemin içine bakmak ve görmek’ anlamına gelen bu yöntem dizden sonra en sık olarak omuz eklemine yönelik uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntem ile kişi ayakta tedavi edilmesi sonrası yine kişinin aynı gün içinde evine taburcu edilme olanağı bulunan bir işlemdir. Omuzda sakatlanma, sıkışma, yırtıklar ve donuk omuz dediğimiz sağlık sorunlarının tedavisinde bu işlemin en önemli avantajları; daha küçük kesi, daha az doku hasarı, daha erken işe dönüş ve yüksek hasta memnuniyeti olarak sayabiliriz."

Editör: TE Bilişim