Geleceğimizin teminatı sevgili öğrencilerimizin beden ve ruh sağlığını korumak, geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek, öğrencilerimizin hijyenik bir ortamda eğitim-öğretimini sürdürmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımız arasında imzalanan protokol çerçevesinde BEYAZ BAYRAK projesi il genelinde uygulanmaya başlanmıştır.

2006 yılında uygulamaya koyulan Beyaz Bayrak İşbirliği Protokolü ile İlimizde 10 yıllık süreçte 182 okula, 2017 yılında ise 169 okulumuz belirtilen kriterlere haiz olduğundan beyaz bayrak almayı hak etmiş ve toplamda 351 okulumuz Beyaz Bayrak sahibi olmuşlardır.

 Temizlik ve hijyen konusunda  Beyaz Bayrak alma kriterlerine haiz olan okullarımıza Projemizin ikinci fazı olan BESLENME DOSTU OKUL olma yönünde siz değerli katılımcıların çabası sayesinde ilimiz genelinde önemli bir noktaya gelmiştir. Yeterli midir? tabi ki değil. Kurumlarımız olarak ilimiz genelinde tüm okullarımızın hem BEYAZ BAYRAK almasını sağlamak hem de tüm okullarımızın SAĞLIKLI BESLENME DOSTU bir okul olmasını sağlamamız gereklidir. 2018 yılında hedefimiz bu olmalıdır.

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının ‘Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme, Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığın Kazandırılması’ başlığı kapsamında ‘Beslenme  Dostu Okul Projesi’ ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir.

"Beslenme Dostu Okul Projesi"   Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde okulların, belirlenen kriterler doğrultusunda 100 puan üzerinden 90 ve üzeri puan alan okulların "Beslenme Dostu Okul" sertifikası ile ödüllendirilmesi aşamalarını içermektedir.

Bakanlığımız nezdinde bu projelere destek olması ve fikir vermesi açısından yapılan araştırmalardan bahsetmek istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın ortaklaşa yaptıkları “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” verilerine biraz değineceğim.

Ana sloganı SAĞLIKLI OKULLAR SAĞLIKLI NESİLLER olan, Türkiye Çocukluk Çağı şişmanlık  Araştırması, Dünya Sağlık Örgütünce 2007-2008 yılında başlatılıp her 3 yılda bir 6-9 yaş grubundaki öğrencilere yönelik yapılmaktadır. 

Ülkemizin 3.turda dahil olduğu 2013 araştırması DSÖ’nün belirlediği kriterler ve protokol çerçevesinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) işbirliğinde yürütülmüştür. 2016' yılında ilkokul 2. sınıf öğrencilerine yönelik 12 bölgede, 585 okulda, 11.732 öğrenci örneklemiyle gerçekleşmiştir.

Araştırmayla bu yaş grubundaki öğrencilerin, büyüme ve gelişmelerinin, besin tüketim alışkanlıklarının, fiziksel aktivite durumlarının ve okullardaki beslenme ve fiziksel aktivite uygulamalarının düzeyinin ölçülmesi ile; sağlıklı yaşam programlarının kanıta dayalı uygulamaları ve geliştirilmesinin yanı sıra çok sektörlü çalışmalarımıza da önemli katkı sağlamıştır. . 

Araştırmada en dikkat çeken veri çocuklardaki obezite oranını arttığı ve 2013'te yüzde 8,3 iken maalesef 2016’ da 9,9'a yükselmiştir.

Yani yaklaşık olarak her 10 çocuktan biri obezdir.

Fazla kilolu oranı ise 2013'te yüzde 14,2 iken, 2016'da yüzde 14,6 çıkmıştır.

Obezite ile mücadele kapsamında çocukların bir yandan oburluktan ve obezlikten bir yandan da yetersiz beslenme tehlikesinden korunması gerekmektedir. Şekerli bar, çikolatalar, bisküvi, kek, kurabiye tüketim sıklığı istenilen düzeyin üzerindedir. Araştırma aynı zamanda çocukların fiziksel aktivite düzeyi ve imkanlarının da artması gerektiğini ortaya koymuş olup,

Her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapmaları gerekirken çocuklarımızın yüzde 9,5'i hiç dışarı çıkıp oynamamaktadır.

Çocukların %36’sı hafta içi televizyon seyretme ya da bilgisayarla günde 2 saatten fazla vakit geçirirken bu yüzde hafta sonu %70’a çıkmaktadır.

Yine yapılan araştırmaya göre Okulların %99’unda öğrencilerin oynayabileceği açık alan mevcuttur. Kötü hava koşullarında okulların çoğunda öğrencilerin açık havada oyun oynamalarına izin verilmediği görülmektedir. Okulların %83,4’ünde kapalı spor salonu yoktur.

Okul çağı çocuklarında sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazandırırsak, sağlıklı nesillerin olduğu bir toplumun temelini atmış olur ve bu oranların artışını durdurup geriletebiliriz. Tüm bu verilere baktığımızda okul sağlığını geliştirmeye yönelik uygulanan beslenme dostu ve beyaz bayrak programlarının önemi daha da artmaktadır.

Bu programda da ilimizde; 2010 – 2016 yılları arasında 6 yıllık süreçte 25 okul Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında yer alırken Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Sağlık Müdürlüğümüzün teşvik edici bilgilendirme çalışmaları ile 2017 yılında 65 okul gerekli şartları yerine getirmiş ve toplamda 90 okulumuz beslenme dostu okul programına katılmıştır.

2016 yılında okullarımızı fiziksel aktiviteye teşvik için beslenme dostu okulu olan okullarımıza bisikletler verildi. Bu yılda ilimizde uyguladığımız bir proje ile okullarımızda tüm çocuklarımızın kullanması için takım formları, basketbol, voleybol topu, atlama ipi, klasör ve bilgilendirme panoları dağıtılmaktadır.

Beklentimiz 1.aşaması Beyaz Bayrak olan projeye dahil olan 351 okulumuzun geriye kalan 261’ninde Beslenme Dostu Programına katılması bizlerin ve milli eğitim müdürlüğümüzün yoğun çabaları ile 2018 yıl sonuna kadar programlara katılması ve beyaz bayrak okul sayımızın artmasıdır.

Toplantıya katılım ve desteklerinden dolayı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğümüzün çalışanlarına ve bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.