Pîrî Reis! Büyük Türk denizcisi ve coğrafyacısı. Onu çok iyi tanımak zorundayız. Tanımak zorundayız çünkü onun ilmi ve irfanî derinliğini bilmek, Osmanlı Devletinin,  İmparatorluğa dönüşme sürecinin nasıl olduğunu anlamamızda, biz tarih meraklılarına yol gösterecektir. Çizdiği gizemlerle dolu dünya haritası Yavuz Sultan Selim ( 1512-1520 ) Han’a 1513’te Kahire de ve Yazdığı Kitab-ı Bahriye adlı dört ciltlik eseri de 1525 yılında Vezir-i Azam Pargalı İbrahim Paşa’nın aracılığıyla Sultan Süleyman Han’a takdim edildi.  Tarihi kaynakların izini sürdüğümüzde Pîrî Reis’in çizdiği dünya haritası ve yazdığı kitabın Osmanlı Devletinin Yavuz Sultan Selimden itibaren imparatorluğa dönüşme sürecinde kullanıldığını görmekteyiz. Çünkü devletin bakanlar kurulu demek olan Divan-ı Hümayun da tartışılan konularda karar verebilmek için (fetih, iskan ve savaş kararları)  onun haritası ve kitabına bakılıyordu. Sadece bunu bilmek bile Pîrî Reis’in çalışmalarının değerini ortaya koymaya yeterde artar bile.

Böylesine değerli bir asker ve ilim adamı olan Pîrî Reis’i maalesef yeterince tanımıyoruz. Hatta ona hain damgası vurarak bizlere tanıtmaya çalışan tarihçiler bile var. Ne yazık ki Çizdiği haritayı ve yazdığı kitabı, günümüzde ulaşılan bilimsel verilere uymuyor, artık bunların devri çoktan geçti diyerek, utanmadan sıkılmadan anlatan, bunu kendilerine görev edinen sözde bilim adamları mevcuttur.  Onu karalamak ta bazı amaçlar var. Ona iftiralar atanların belki de bir yerlere çalıştıklarını bile düşünebiliriz. Zira Pîrî Reis unutulursa hayatı ve kitapları araştırılmaz ise ulaşılacak bazı hedeflerin önüne set çekilmiş olur.  Alman ve ABD, derin devletlerinin içimizde ki uzantıları tarihçi ve bilim adamı kisvesine bürünerek çok yönlü olarak bir karalama kampanyası için yıllarca uğraştılar. Üzülecek bir haldir ki amaçlarına ulaştılar. Ülkemizde istisnaları saymazsak, doğru dürüst Pîrî Reis ile ilgili çalışma yapılmıyor. Türk ve Müslüman evladı olan,  Karamanlı Ahmed Muhyiddin ( Pîrî Reis ) sırf birilerinin çıkarlarını korumak adına unutturulup yok sayılıyor. Bir gün ona hak ettiği değeri verdiğimizde ise bizim ulaşacağımız hedefler var. Bunlar nelerdir derseniz maddeler halinde kısa kısa yazarak siz kıymetli okuyucularımla paylaşmak isterim.

1. Kristof Kolomb adlı Tapınak Şövalyesinin, insanların kafalarında oluşturulan hayali fiyakasını bir hayli bozmuş olacağız. Bu adamın aslında harita çizmekten anlamadığı,  edindiği bilgilerin ve yaptığı çalışmaların ise Rodrigo de Triana isimli Osmanlı İstihbarat subayının defterlerini kopya ederek yaptığı ortaya çıkacak. Sözde Yeni Dünya Düzenini kuranların ve Amerika’yı keşfedenlerin onlar olmadığı, birçok şeyi çalarak, kopya ederek, başarıya ulaştıkları gün yüzüne çıkacaktır. Takdir edersiniz ki ne ABD ne de Almanya derin devletleri böyle bir şeyin yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklardır.

2. Dünya’yı yönettiğini, Yeni Dünya Düzenini kurduğunu iddia eden güçler Pîrî Reis’in hazinelerine ulaşmamızı istemezler. Eğer ulaşırsak kudret sahibi olacağımızı bilirler. Çünkü saklanan hazinenin sadece altın mücevher olmadığı da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış durumdadır. Ortaya çıkmayan, bazı kitaplarının ve çalışmalarının da, bu saklı hazinenin içinde olabileceği düşünülmektedir. Çizdiği haritanın ve yazdığı Kitab-ı Bahriye’nin “saklı olanların” ortaya çıkarılması konusunda da araştırmacılara yol göstereceği bilinmektedir.

3. Pîrî Reis’in Çalışmaları üzerinde yeterince araştırma yapılırsa Osmanlı Devletinin Matematik fizik, kimya, Astronomi, Coğrafya ve Haritacılık alanlarında ileri düzeylere ulaştığı ve iddia edildiği gibi, şeker üretmekten bile aciz bir konumda olmadığı ortaya çıkacaktır. Ayrıca Newton’un bulduğunu söylediği kütlesel yer çekim kanununun ve Albert Einstein formüle ettiğini söylediği E=mc2 nin patentlerinin onlara ait olmadığını aleme göğsümüzü gere gere haykırabileceğiz. Genelde Türk İslam Bilginlerinin ve tabi ki özelde Pîrî Reis’in Kitab-ı Bahriyesinde bu ve bunun gibi birçok bilimsel gerçeğin işlendiği ortaya dökülecek ve eğer biraz utanma varsa birilerinin yüzleri kızaracaktır.  Sözde şeker bile üretemeyen bir devlet mi? yoksa E=mc2 gibi günümüzde popüler olan formülleri bile aslında bildiği ortada olan bir devlet mi? Karar siz kıymetli okurlarımın.

Ancak artık aşağılanmanın sürekli yok sayılmanın vakti geçti ve saklı olanları gün yüzüne çıkarmanın da zamanı geldi hatta geçiyor.  Bizim için tatlı, başkaları için acı olan hakikatleri sahtekarların yüzüne tokat gibi çarpmak gerektiği kanaatindeyim. Böylece artık kendimizle gurur duyabilecek ülke ve millet olarak gökyüzünün kapılarını yer kürenin derinliklerini zorlayabilecek akıl ve irfanın zaten genetik kodlarımıza işlenmiş olduğunu fark edebileceğiz ve bu inançla Mazlumların çaresizlerin acılarını dindirip sıkıntılarını giderip onların da önlerine düşebiliriz.  

Üst Aklın asla istemeyeceği bir şekilde yeniden YENİDÜNYA DÜZENİNİ Amerika Birleşik Devletlerine, Avrupa Birliğine rağmen kurabiliriz muhtaç olduğumuz tek şey tarihin tozlu ve artık işe yaramaz zannettiğimiz sayfalarına yeniden dönüp bakabilecek cesareti kendimizde bulabilmektir. Pîrî Reis, Amerika’nın ve Yeni Dünya Düzenini 1492 de ilan ettiklerini söyleyen Tapınak Şövalyelerinin korkulu rüyasıdır.   

Burada benim amacım Pîrî Reis’in hayat hikayesini uzun uzun anlatmak değildir. Zaten Gazeteci- Yazar Sayın Metin Soylu’nun Piri Reis Haritasının Şifresi isimli kıymetli kitabında meraklı okurları doyuma ulaştıracak ve kafalarda ki pek çok soru işaretini ortadan kaldıracak bilgiler mevcuttur. Ayrıca yazımın sonunda da Piri Reis’i çalışmak isteyenlere bir kaynakça da sunacağım.  Ancak benim bu yazıyı kaleme almaktaki maksadım tarihe bir not düşebilmek ve Pîrî Reis gibi bir dehanın varlığını bir defa daha hatırlatmaktır.

Osmanlı bilim ve irfanın köşe taşı olmuş devlete yeni ufuklar çizmiş yol göstermiş bulunan pek çok bilge ve âlim var. Pîrî Reis de onlardan biridir. Osmanlı da entellektüel ortam ve ilim adamlarının çalışmaları isimli bir makaleler serisi kaleme almayı da düşünüyorum bu kısa hatırlatma serinin ilk giriş yazısı olarak da kabul edilebilir. 1554 yılında Pîrî Reis’in idamından sonraki süreci işleyecek olan araştırmalar serisinde Devlet-i Aliyye de ki sanat ilim ve irfanın izlerini sürecek ve pek çok saklı kalmış gerçeği gün yüzüne çıkartmaya çalışacağım. Ancak buradan bir kez daha söylemek istiyorum ki Pîrî Reis’i anlamazsak onu çözemezsek eserlerinin üstünde çalışma yapmazsak maalesef Yeni Dünya Düzenini kurgulayamayız en azından şu kadarını söylemek ile yetineyim. Dünya değişiyor. Küresel siyaset te, artık yeniden kurgulanıyor ve bizler bu yeni kurguda ya hizmetkar olmayı seçeceğiz, yada efendi olmayı. Türkiye de yaşanan son gelişmeler de gösteriyor ki köle ya da hizmetkar olmak gibi bir düşüncemiz çok şükür ki yok. Deccaliyet İmparatorluğuna karşı direniyoruz ve onlar ( Deccaliyet imparatorluğunu kuranlar)bilesiniz ki Pîrî Reis’in peşinden gitmemizi istemezler yazıma son vermeden önce Piri Reisin gizemli haritasına atılan iftiraları da kaleme almak,  maddeler halinde sıralamak istiyorum ki oynanan kirli oyun iyice deşifre olsun. Ayrıca yazar sayın Metin Soylu’nun Pîrî Reis Haritası’nın şifresi isimli kıymetli kitabını da siz değerli okuyucularıma ısrarla bir kez daha tavsiye etmek istiyorum. Gerçekler ne kadar çabuk ortaya çıkarsa bizlerde o kadar çabuk YENİDÜNYA DÜZENİNİ kurabilir ve Pîrî Reis’in peşinden onun çizdiği ufka doğru yelken açabiliriz. III. Selim Han buna Nizam-ı Cedid demişti. Yeni düzen yeni nizam. 1789-1807 yılları arasında Sultan Selim İmparatorluğu yeniden cihanın tepesine çıkartmaya uğraşmıştı o zaman takdiri ilahi bu başarılamadı. Ancak fırsat yeniden ayağımıza geldi. Cihanın tepesine çıkmak elimizde.

Kıymetli okuyucularım Şimdi size ismini vermeyeceğim bir Tapınak Şövalyesinin kitabından Pîrî Reis’in haritasına atılan iftiraları yazayım da tüm dünyanın hayran olduğu bir eser nasıl karalanıyormuş bir görün.  

PÎRÎ REİS HARİTASI İÇİN YAZILAN İFTİRALAR

1. Haritada bir fevkaladelik aramak boşunadır zaman kaybıdır. Hele kartografik açıdan harita tam bir faciadır.

2. Pîrî Reis’in haritası “ Osmanlı Haritacılık geleneğinin “ ne başlangıcı nede parçasıdır.

3. Sultan I. Selim Han ve Kanuni Sultan Süleyman Haritaya ve Kitab-ı Bahriyeye özel bir değer vermemişlerdir.

4. Osmanlı Devleti bahsetmeye değecek herhangi bir coğrafya geleneği geliştirememiştir. Pîrî Reis’in haritasının da Batı da herhangi bir değeri ve karşılığı yoktur.

5. Pîrî Reis’in haritası rasyonel coğrafya mefhumlarından yoksundur. Osmanlı da inanılmaz bir harita ve coğrafya cehaleti mevcuttur. 

6. Kristof Kolomb‘un haritasından ve çalışmalarından faydalanarak Pîrî Reis Kitab-ı Bahriyesini yazmış haritasını çizmiştir. Herhangi bir Osmanlı Devlet politikası gereği, çalışmalarını yapmamış, kişisel heyecan ve meraktan dolayı coğrafya ve haritacılık ile ilgilenmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin Arşiv ve kütüphanelerinden de yararlanmamıştır. Çünkü Osmanlı Türkiye’sinde onu gale alan adam yerine koyan yoktur. Pîrî Reis, malzemelerini tesadüflerin yardımıyla kendi toplamış heyecanlı bir coğrafyacıdan başkası değildir.

7. Pîrî Reis  1554 yılına kadar yaşadığı halde, 1528 yılından sonra Coğrafya ve Haritacılık konularıyla ilgilenmemiştir. Çünkü önemsenmediğini, çalışmalarına kıymet verilmediğini görmüştür. (karar siz kıymetli okuyucularımın.  Devlet kendisi ile nasıl ilgilenmemişse onu 1533 yılında Derya Sancak Beyi yani Tümamiral yapmış 1546 yılından sonrada Umman Denizi, Kızıl Deniz ve Basra körfezinde ki devlet için hayati öneme sahip operasyonlarda kullanmıştır. Vazifelerin kendisine verilme sebeplerini ise kaynaklar engin tecrübelerine ve harita bilgisine bağlamaktadırlar. Bu görevleri sırasında ki rütbesi de Mısır ve Hint Deniz Kaptanlığıdır )

PÎRÎ REİS’İN AÇTIĞI YOLDA VE ÇİZDİĞİ UFKA DOĞRU YENİDÜNYA DÜZENİNE EMİN ADIMLAR İLE İLERLEYEBİLMEK DİLEKLERİMLE

Şimdilik Hoşça Bakın Zatınıza…

Maraş Pusula Haber www.maraspusula.com / Yazar, Ömer Faruk İspir

Meraklısına Kaynakça:

1. Pîrî Reis Haritası’nın Şifresi / Metin Soylu / Truva yayınları

2. Pîrî Reis ve Nostradamus / Sercan Leylek / Postiga Yayınları

3. Pîrî Reis ve Kristof Kolomb Öncesi İslam Haritaları / Prof. Dr. Mustafa Kaçar / Boyut Yayınları

4. Pîrî Reis/ Kemalettin Çalık / Yakın Plan Yayınları

5. Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi ve Pîrî Reis Fuat Sezgin / Boyut yayıncılık

6. 500 Yılın Ardından Pîrî Reis / Nazan Karakaş Özür / Yeditepe Yayın Evi

7. Pîrî Reis ve Kolomb Sonrası Türk Haritacılığı /Svatsoucek  /Boyut Yayıncılık

8. Pîrî Reis /Prof. Dr. Ayşe Afet İnan /Türk Tarih Kurumu

9. Kitab-ı Bahriye / Pîrî Reis  / 4 cilt / TTT Vakfı Yayınları