Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak enerji kaynaklarından biri olan Cevizli Sucuk, Soğuk kış günlerinin gelmesiyle ilgi görmeye başladı.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin maddesi olan ve halk arasında ipe serilen tatlı olarak bilinen cevizli pekmez sucuğu, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminlerle kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini koruyor. Geçmişte insanların köylerde kendi ihtiyacı için geleneksel yöntemlerle ipe serilerek hazırlanan pekmez sucuğu, günümüzde modern tesislerde üretilerek pazara sunuluyor.

Pekmez sucuğunun üretim serüveni, Kahramanmaraş ve bölgesinde sonbaharda bağ bozumu ile başlıyor. Bertiz köylerinde zengin üzüm bağlarından elde edilen pekmez, kazanlarda nişasta ile kaynatılıp hazırlanıyor. Daha sonra ustaların ellerinde nakış nakış işlenerek ipe dizilen ceviz, pekmez şırasına birkaç kez batırılıp çıkarılması ve sonrasında fırında kurutulması ile elde ediliyor. Yüksek enerji değerine sahip olan cevizli sucuğun aynı zamanda içerdiği besin değeri bakımından da zengin protein deposu olarak biliniyor.

Pekmez, pestil ve cevizli sucuğun enerji kaynağı olduğunu ifade eden aktarlar, “Cevizli Sucuk’un faydaları saymakla bitmiyor. Kışın enerji kaynağı olan aynı zamanda Kanser, Kalp-Damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların yemesi halinde hastalıklarını iyileştirmede büyük etkiye sahip. Yüksek enerji değerine sahip olan Cevizli Sucuk, aynı zamanda içerdiği besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri haline geldi. Kışın vazgeçilmezleri arasında olan Cevizli Sucuk, kilosu 35 ila 55 TL arasında satılıyor.”

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Fazilet Çomruk