Kooperatifler Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından kalkınmanın önemli bir aracı olarak kabul edilmiş, yönetimlerce desteklenmesi gereken yapılar olarak belirtilmiştir. Avrupa Birliği’nde 300 bin kooperatif 2,3 milyon kişiyi istihdam etmekte ve 83,5 milyon ortağına hizmet sunmaktadır. Kuzey Avrupa’ da ki kooperatiflerin % 80’inin kadınlar tarafından kurulduğu bilinmektedir. 
Kadınların ihtiyaç ve taleplerini gündeme getirebilmeleri için çok önemli bir alan yaratan Kadın Kooperatifleri, son 6 yılda hızlı bir biçimde yaygınlaşmış ve bugün kadın kooperatiflerinin sayısı 60’ı geçmiştir.
Sosyal, ekonomik ve kültürel olanaklardan yararlanamayan, daha önce hiç evlerinden çıkmamış kadınlar, artık kooperatiflerde buluşuyor, okul öncesi çocuk eğitim hizmetleri sunuyor, engelli çocukları için öğrenme merkezleri açıyor, sabun, hediyelik kutu, mum, unlu gıda üretimi, ahşap oyuncak üretimi, zeytinyağı üretimi,  el sanatları, kuru gıda ihracatı, lokanta işletmeciliği, ev pansiyonculuğu gibi alanlarda ortaklaşa ekonomik girişimlerde bulunuyor. Ayrıca kadınlara yönelik eğitim çalışmaları yapıyor, danışmanlık veriyor, meslek edindirme ve beceri kursları düzenliyorlar. Bugün bu kooperatifler çatısı altındaki binlerce kadın hem kendileri ve hem de çevreleri için yaşamı yeniden üretiyor, kaynaklarını çok büyük ölçüde kendileri yaratarak, çok ciddi boyutlarda toplum yararına çalışmalar yürütüyorlar.
Kurulduğu günden bu yana kadınların sosyal hayata katılımı ve ekonomiye kazandırılması açısından ciddi çalışmalar yürüten Onikişubat Belediyesi, Sosyal Eğitim Merkezleri ve Kültür Merkezi gibi fiziki hizmetin yanı sıra insan odaklı hizmet anlayışı ile hareket ediyor. Onikişubat Belediyesi bu alanlarda okuma yazma ve mesleki eğitim çalışmalarına destek veriyor.
Kadın istihdamı sağlanması konusunda farkındalık yaratan Onikişubat Belediyesi belirli noktalarda kapalı yüzme havuzları ve spor salonlarında kadınlara aktivite yapma imkânı sunuyor.
Onikişubat Bisiklet ve Yürüyüş Yolu, Bilgi ve Kültür Merkezleri, Sosyal Etkinlik Merkezi gibi alanlarda alınan kayıtlar ve yapılan araştırmalara göre en çok zaman geçiren kadınlar olmuştur. Kadınları hayata kazandırma konusunda başarı elde eden Onikişubat Belediyesi eğitim ve fiziki alanda yaptığı hizmetlerle her zaman takdir ediliyor.
Onikişubat Belediyesi Şehit İlhan Güleç Bilgi ve Kültür Merkezi’nde, kadın katılımcılarla birlikte bir ilki gerçekleştirdi. 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Kooperatifler Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale, Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri ve kooperatifçilik konusunda uzmanların da katılımıyla birlikte “Kadın Kooperatifleri” konulu toplantı düzenlendi.
Toplantıda kadın istihdamını daha fazla arttırmak, kadınların el emeği ürünlerinin sunumu ve satışı, kültürel değerleri yansıtan, sanatsal anlamı olan ürünlerin ulusal ölçekte de tanınması ve ekonomi açısından kazanım sağlanması gibi konular konuşuldu.

Editör: TE Bilişim