Temelden konut almak isteyen Tüketicilerin dikkatine!

Ekonominin canlanması amacıyla konut alımlarına getirilen istisnalar bu piyasadaki bazı kötü niyetli aktörler için de yeni bir fırsat doğurdu. Bu nedenle konut gibi tüketici için çok büyük bir yatırım olan bir konuda bu işe girişmeden önce çok iyi bir ön araştırma yapılması gerekir.  Özellikle temelden girip taksitle konut sahibi olmak isteyen tüketiciler için ‘Ön Ödemeli̇ Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’ başvuru kaynağı niteliğinde.

Bu yönetmeliğe göre 30 ve üzeri sayıdaki maketten konut projelerinde müteahhidin konut satışına başlamadan evvel bina tamamlama sigortası yaptırması veya banka teminat mektubu, bağlı kredi, hakediş sisteminden birini sağlamasının zorunludur. Yine düzenlemeye göre, eğer satıcı, tüketiciye teminat olarak bina tamamlama sigortası verecekse bu sigortaya ilişkin önemli hususlar formunu ön bilgilendirme formuna ek olarak vermesi gerekir.

Diğer taraftan, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu’na göre ön ödemeli konut projelerinde teminat verilmesi zorunlu. Bu nedenle maket üzerinden ev alan tüketiciler, bina tamamlama sigortasının olmadığı projelerde mutlaka banka kredisi kullanılabilen veya banka garantörlüğünde hak ediş sistemi ile çalışan konut projelerini tercih etmelidir, yatırdıkları paranın güvencesi olduğunu kesinleştirmeden sözleşme imzalamamalıdırlar.

İşte Ön Ödemeli Konut alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Sözleşmeyi imzalamadan önce ‘Ön bilgilendirme Formu’nu istemeli, konut ve projeyle ilgili detayları içeren bu formu detaylı bir şekilde incelenmeli. Yapı ruhsatının olup olmadığı araştırılmalı. Satış vaadi sözleşmesi noterde düzenlenmeli ve tapuya mutlaka şerh konmalı. Bina tamamlama sigortası var mı ona bakılmalı bu yoksa bağlı kredi, teminat mektubu, hak ediş sistemi veya bakanlıkça onaylanan teminatlardan biri var mı araştırılmalıdır.

Cayma Hakkı var, gerekirse bu hak kullanılmalıdır.

Sözleşmeyi İmzaladıktan sonraki on dört gün içinde tüketicilerin cayma hakları vardır. Sözleşmeyi imzalayan tüketiciler bu süre içinde detaylı bir araştırma yapmalı, yasanın öngördüğü temel güvencelerin sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmelidir.

Yasal güvenceleri eksik, şüpheli durumlardan kaçınmalı, gerekiyorsa cayma haklarını kullanarak bu satıştan vazgeçmelidirler. Yasal güvencelerin verildiği teyit edildikten sonra gönül rahatlığıyla yola devam edilmelidir.

Masraf ve tazminat istenebilir mi?

Yönetmelikte yapılan değişiklikle tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeyi sonlandırması mümkündür. Ancak bu durumda kendisinden yapılan masraflarla birlikte bir miktar tazminat da istenebilir. 

Tüketici, sözleşmeden dönerse konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masrafları öder. Bunun yanı sıra satıcı, sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3-6 ay arası için yüzde 4’üne, 6-12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12-24 ay arası için yüzde 8’ine kadar tazminat ödenmesini isteyebilir.

Hem alırken, hem sözleşmeden dönerken dikkatli olunmalıdır.

Tüketici ön ödemeli/maketten/temelden konut alırken de sözleşmeyi sonlandırmak isterken de yüklenmesi gereken yükümlülüklerden haberdar olması önemlidir. Bu sebeple tüketicilerin, sözleşme imzalarken teyit etmesi gereken konularla, sözleşmeden dönmeye karar vermesi durumunda yukarıda bahsedilen yükümlülüklerle yükümlendirilebileceğini hesap etmeli buna göre davranmalıdır.

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Yazar, Nesih Tanrıverdi