Klasik kitabevlerinden çok farklı bir anlayışla tasarlanan ve bir milyona yakın kitabın yer aldığı, iç mekan tasarımı ve kahve kültürüyle kitapseverlere samimi ve sıcak bir ortam sunan Liman Kitap Kahve Ankara Çukurambar'da açıldı.

Dünya çapındaki kitabevi ve kültür merkezlerinden bir sentez yapılarak oluşturulan mekanın, gençlerin tek başlarına ya da arkadaşlarıyla kitap okuyup ders çalışabilmelerine imkan sağlayan ayrı okuma salonları bulunuyor. Kitabevi, dünya klasiklerinden günümüzün usta yazarlarının eserlerine, öykü kitaplarından eğitim kitaplarına kadar çok geniş yelpazede kitap çeşidi barındırıyor. Ziyaretçiler, mekanın duvarlarındaki 500'e yakın yerli yabancı yazar, şair ve müzisyenin fotoğrafı ile eserlerine ait bilgilere ulaşabiliyor.

Liman Kitap Kahve'nin sahibi Metin Özer, mekanın konseptinde çıkış noktalarının bir kitabevi açmak olduğunu, kitabevine gençlerin özellikle de yeni neslin taleplerini dikkate alarak bazı özellikler kattıklarını söyledi.

Kitabevine kahve ve yiyecek içecek konsepti ile gençlerin ve öğrencilerin ders çalışabilecekleri, nitelikli zaman geçirecekleri mekanlar eklediklerini dile getiren Özer, "Çok sesli, oldukça geniş bir yelpazeye hitap eden kitabevi formatı çıkarmaya çalıştık. Buraya gelen okurlarımız, hem geniş bir yelpazeden kitap bulacaklar hem de hoş zaman geçirecekler." dedi.

Liman'da grup çalışma odaları, bireysel çalışma alanları ve özel toplantılar için odalar da bulunduğunu belirten Özer, sabah 08.30'dan gece geç saatlere kadar açık olan kitabevinden özellikle gençlerin ve öğrencilerin yararlandığını söyledi.

"Mekanı kültür yaşam merkezi olarak düşündük"

Metin Özer, Liman'da kitap okuma alanlarının yanında kafe de bulunduğunu anlatarak, "Kahve, biraz işi sembolize ediyor. Burada okurlarımız çok zaman geçiriyorlar. Mekanı kültür yaşam merkezi olarak düşündük. Dolayısıyla burada okurlarımız geldiğinde ders çalışıyor, kahve içiyor, acıktığında atıştırmalıklardan öğünlere kadar çok geniş bir yelpazede yiyeceklere de ulaşabiliyor." diye konuştu.

Liman'ın duvarlarında 500'e yakın yerli yabancı yazar, şair ve müzisyenin fotoğrafının yer aldığını aktaran Özer, misafirlerinin mekanı gezerken aynı zamanda kültürel bir etkileşim içinde olmasını istediklerini dile getirdi. Bu konsepti oluştururken, oldukça geniş bir yazar ve okur çevresinden görüş aldıklarını, ABD, İngiltere ve Almanya gibi dünya çapındaki kitabevlerini, kültür merkezlerini incelediklerini ve bir sentez yapmaya çalıştıklarını belirten Özer, "Bu kadar fonksiyonun bir arada olduğu bir mekan belki dünyada bir ilk." dedi.

Liman'ın öğrenci ziyaretçileri

Liman Kitap Kahve ziyaretçilerinden üniversite öğrencisi İlayda Arıtürk, yeni keşfettiği kitabevinde hem ders çalışıp hem kahve içip hem de kitaplarla bir arada olabilme imkanı bulduğunu söyledi.

Buket Aliyazıcıoğlu ise kitabevinin okuma odasında arkadaşlarıyla birlikte proje ödevi hazırlamak için ihtiyaç duydukları şarj, tahta, televizyon ve projeksiyon gibi imkanları bulmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Büşra Altuğ ise sessiz bir ortam yaratılan okuma odalarında yemek yiyerek kahve içerek ders çalışabilmenin konforunu yaşadığını söyledi.

Üniversiteye hazırlanan Ömer Faruk Gümüş ise bir kütüphaneden daha geniş ders çalışma imkanı bulduğunu, kitabevinin aynı zamanda kitapları sevdirdiğini belirtti.