Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce SODES Projesi kapsamında gerçekleştirilen Maraş Oyuncakları Atölyesi Projesi hakkında KMBB Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran ‘’Maraş Oyuncakları Sergisini Açarak Kahramanmaraş’ta bir ilki gerçekleştirdik’’dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü’nce SODES Projesi kapsamında Sim-Sırma, Maraş Oyuncakları, Bez Bebek (Kitre) kurslarına katılan kursiyerlerin oluşturduğu ürünler sergilendi.

KMBB Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran“Sergi SODES projesi kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik sosyal rehabilitasyon merkezi ve Maraş oyuncakları atölyesi kurslarından çıkan ürünler sergileniyor. Bu kurslar tamamen bayanlara yönelik. Kurslarımızda Sim sırma, Ahşap oyuncak, Bez (Kitre) bebek dersleri konusunda öğrencilerimiz yaklaşık olarak 8 ay eğitim aldı. Öğrencilerimiz bu kurslarda sadece eğitim görmedi. Eğitimle birlikte çeşitli etkinliklerimiz oldu. İstanbul gezisi, Ashabı Kehf, piknikler ve sinema günleri gibi. Burası sadece kurs değil, aynı zamanda sosyal rehabilitasyon merkezi. Bu dezavantajlı hanımlarımızı sosyal hayatın içinde var olmalarını, kendilerine olan güvenlerini yeniden kazanmalarını sağlamak” dedi.

“İnsanlarımızda Eskiye Dönük Özlemler Var”

Taşkıran, “Projemiz SODES kapsamında olduğu için hanımlara servis imkânı sağlıyoruz. Hanımlarımız buradan oldukça memnun. Hatta ayrılmak bile istemiyorlar. Sergimizin Kahramanmaraş’ta ilk olduğunu düşünüyorum. ilk defa Maraş yöresine ait kültürümüzü anlatan oyuncakları sergileyip aynı zamanda da sergilenen oyuncakların, çocuklar tarafından kullanılması bize mutluluk veriyor. Yapılan tahta arabalara binen çocukları gördükçe heyecanlanıyoruz. Sergilerden elde edilen gelirler ise tamamen kursiyerlerin oluyor. Yaptıkları ürünleri satacaklar parasını kendileri alacak. Hem burada ürün yapımını öğrenip hem de aile bütçesine katkı sağlamış oluyorlar. Kurslarımızda yenilikler bitmiyor. Bundan sonraki kursumuzda Osmanlı Çarıklarını’da ekledik. Maksadımız burada geleneksel sanatlarımızı yaşatmak aynı zamanda yeni ustalar yetiştirmek. İnsanlarımızda eskiye dönük özlemler var. Daha doğrusu kültürümüze yönelik özlem var. Bu özlemi biz burada hanımlarımızla gidermeye çalışacağız” şeklinde ifade etti.

“Televizyonu Kapat, Kitabı aç”

SODES Programı kapsamında kitap okuma programlarımız var diyen Taşkıran , “ SODES kapsamında alınan kitapları her ay farklı gruplarla hafta da bir gün okuma günleri yapıyoruz. Buradaki amacımız insanların dizilerdeki hayatlara dalıp gitmelerini önlemek. Çünkü başka beklenti içine giriliyor. Bayanlarımızın gerçek hayata açılmalarını istediğimiz için mücadele ediyoruz. Bu yüzden televizyonu kapat, kitabı aç diyoruz. Burada dinlenme solunumuz da mevcut. Bayanlar gelip buraya rahatlıkla dinlenebilirler ve rahatlıkla kitaplarında okuyabilirler. Burada ki ücretsiz olarak psikolojik tanışmalıklarımızdan da yararlanabilirler. Bayanlarımız Çocuklarını bırakabilecekleri kreşimizde var. Çocuklar için kitaplarımızda mevcut. Burada her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bu mekânları sadece bayanlara yönelik yaşam merkezi haline dönüştürdük. Bayanlarımız 241 41 20 numaradan bize her zaman ulaşabilirler. Her türlü danışmanlık hizmeti için bu numaradan bize ulaşsınlar. İstiyoruz ki bayanlar aktif olarak sosyal hayatın içinde de yer alsın. Yaptıkları ürünleri üretip pazarlasınlar. Kadınlarımız mutlu huzurlu olsun istiyoruz. Çünkü kadın mutlu huzurlu olursa ailesi de mutlu huzurlu olur. Üreten kadınlar burada mutluluğu yakaladı. Mutluluğu yakaladıkları içinde aile problemleri azaldı. Üreten kadın her zaman mutlu olur” ifadesini kullandı.

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Fazilet Çomurk

Editör: TE Bilişim