KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız yaptı. Ziraat mühendislerinin kariyer ve istihdam olanaklarının istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Dekan Kaygısız, öğrencilere kariyer planlamalarını şimdiden yapmaları konusunda tavsiyeler verdi. Toplantının gerçekleşmesine katkı sunanlara teşekkür eden Kaygısız, etkinliğin verimli olması temennisinde bulundu.

ZMO Kahramanmaraş Şubesi Başkanı ve KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Dumlupınar ise etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sunan üniversite ve fakülte yönetimine, davetlerini kabul ederek programa katılan ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör’e teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından TMMOB ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, katılımcılara ziraat mühendislerinin istihdam imkânlarına ilişkin bilgiler verdi. Türkiye’de 2018 Şubat ayı itibariyle 40 ziraat fakültesi bulunduğunu ve bu rakama 2018 yılı içerisinde 5 ve 2019 yılı içerisinde 8 yeni fakültenin ekleneceğini belirten Güngör, “Yeni ziraat fakültelerinin açılmasına karşı değilim, buradaki mezun olan arkadaşlara iş sağlayabiliyorsanız açın. Var mı böyle bir imkân?. Evet var. Ama yapılan politikalar yanlış.” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültelerinden her yıl 4.500 kişinin mezun olduğunu bu mezunların ise yüzde 5-10 arasının devlette, yüzde 5’inin ise özel sektörde istihdam imkânı bulabildiğini ifade eden Güngör, öğrencilere eğitim sürecinde kariyer planlamalarını yapmaları, staj ve yabancı dile önem vermeleri tavsiyelerinde bulundu.

Ziraat mühendisliği mezunları arasındaki işsizlik oranının Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yüzde 12 olduğunu söyleyen Güngör, ziraat mühendislerinin istihdamının sağlanması ve özlük haklarının korunması hususunda ZMO olarak önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla son bulan programın ardından KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı tarafından ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör’e KSÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde üretilen zeytin yağı hediye etti.