Eğitim sistemimiz yap-boz, deneme yanılma sistematiği içerisinde iflas etmiş durumdadır. Hemen hemen denenmemiş bir sistem bırakmadık. Aslına bakacak olursak bu güne kadar büyük şak şakalarla getirilen ya da değiştirilen sistemlerin önceki sistemlerden hiç bir fakı da yoktur. İçeriği aynı olduktan sonra isminin farklı olması neyi değiştirecek ki? LYS, OKS, SBS, -(TEOG)

Sürekli bir arayış içerisindeyiz. Yapılan değişikliklerle eğitim sistemi karalama tahtasına döndü. Çocukların sınavdaki sorularının yanında kafalarında eğitim sistemi ile ilgili sorular artıkça artıyor. Bir öğrenci eğitim hayatı boyunca birkaç sınav ve eğitim sistemiyle karşılaşıyor. Sınavı sınavla değiştirmenin ne anlamı var ki? Bir de sistem değişikliği yapılırken sanki yeniden Terbiye Talim yazılıyormuş gibi birde pilot bölge seçmeleri yok mu? Akıllara zarar…

Bizim eğitim sistemimizin öğrenciyi köreltmekten başka bir şeye yaradığını sanmıyorum. Eğitimin amacı bireyin özgürleşmesi üzerine kuruluyken, öğrenciyi kendi içine hapsetmek, sınavlarda yarış atına çevirmek ne kadar makbul bir davranıştır.

Milli Eğitim Bakanımız, “Eğitimin amacı toplumun refah süresine katkıda bulunmak”, “Elmastan değerli bir eğitim sistemimiz var” . Diyor. Bu sistemi öğrenciler, veliler ve öğretmenler niye görmüyorlar. Çok değerli olduğundan gizli mi tutuyorlar acaba?

Eğitime yüzde yüz katkı sunulduğu bir ortamda, Milli savunmadan sonra en çok bütçe ayrılan eğitim sisteminin durumu bu mu olmalı sizce? Birçok köyde taş(ı)malı eğitim sistemine geçildi. Sanki devletin ödediği servis ücreti bir öğretmen maaşından azmış gibi? Okul var, lojman var fakat öğretmen ve eğitim yok. Bu gün birçok köyde kullanılmayan okul ve lojmanlar çürümeye yüz tutmuş ya da köyde başka amaçlar için kullanılıyor.(ağıl)

Taşımalı sistem deyince aklıma geldi. Bir de biz batılı üniversitelerin taşımacılığını yapıyoruz. Zehir gibi beyinleri batılılara iksir ediyoruz. Bu gün sadece Amerika da eğitim gören öğrenci sayımız on binin üzerinde…

Kadro aynı kadro, öğrenci aynı öğrenci, okul aynı okul olduktan sonra yapılan sistem değişikliği ile sorunu çözülecek mi? Velililere okul dışında arayışlara sokmak ne kadar akılcı?

Adrese dayalı sistemin çöktüğünü piyasada hizmet veren okul servislerinin çokluğundan görebilirsiniz. Sınav odaklı tamamen ezberciliğe yönelten sistemin neresinden tutsan elbette ki elinde kalacaktır. Eşit imkânlar sunamadığınız öğrencileri merkezi(aynı) sınava tabi tutmak ve bu sınav sistemini de her 3 -4 yılda bir değiştirmek kafa kurcalamaktan başka bir şey değildir.

Şunu kabul edelim, Türkiye de sınav sistemiyle devam ettirilen eğitim sisteminin, ya da tamamen üniversite odaklı eğitimin tek amacı milyonlarca genci oyalamaktan başka bir şey değildir. Sınav kaldırıldığında bu kadar öğrenciyi bir şeylerle meşgul etmenin başka bir yöntemi yok çünkü.

Tamam, sistem değişikliği yapacaksan yap, ama önce bir ar-ge yap. Bir sistem belirle ve bu sistem üzerinde olması gerekenleri, eksikliklerini tamamla ve ondan sonra yavaştan bir değişikliğe git. Buna kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. Yalnız sen bir sabah uyanıp Teogu kaldırdım. Dersen elbette ki her şeyini bu sınava göre planlayan aileler ve öğrenciler, şaşırıp kalacaklardır. Hayatta en kötü şeydir belirsizlik.  8 yıl bu sınava çalışan bir öğrenciye nasıl anlatacağız bu sistem değişikliğini ve sonrasında henüz bir planımızın olmadığını. Arkasından YÖK bir açıklamaya yapıyor. Üniversite sınavlarında tek sınav sistemine geçileceğini. Yazık bu çocuklara, yazık bu ailelere.

Bu eğitim sistemindeki belirsizlikler ve yanlış davranışlardan dolayı ileri ki yıllarda çok pişman olacağız. Kara cehaletle savaşımızda bu kadar acz içindeysek, kimse eğitimsizlikten dert yanmasın. Eğitim şartsa, bu şartlarında belirli sistematiği olması gerekmez mi? 12 yıllık eğitim sonrasında üniversite sınavını kazanamayan insanın onca çabası boşa gidiyorsa, eğitime harcanan bütçe de boşa gidiyordur, demektir. 12 yıllık eğitimin öğrenciye bir şey katmaması kadar acı bir şey var mı? Ayrıca 12 yılda alınamayan eğitim 4 ya da 2 yıl da üniversiteler tarafından veriliyor gibi gözükmesi de ayrı bir can sıkıntısı.

Bilgiyle bilimin, ilgiyle ilimin arttığı, okumanın sadece cehaleti almasının yanında geriye baki kalacak bir şey bırakmadığı ter temiz bir eğitim ve öğretim sistemine kavuşmak ve kavuşturulmak dileğiyle…

Hoşça ve Dostça KALIN…