Özellikle Akdeniz ülkelerinin tarım sektöründe önemli rol oynayan ve ekonomik değeri yüksek olan Zeytin'in üreticilerinden olan Kahramanmaraş'ta, sektör buluşması düzenlendi. Buluşmanın açılış konuşmalarını yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Zeytin'in önemine dikkat çekti.

TÜİK verilerine göre, Kahramanmaraş'ta 2.5 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Meyve veren yaşta yağlık zeytin ağacı sayısı bakımından iller arasında 14.sırada bulunan Kahramanmaraş, henüz meyve vermeyen yaşta 750 bin zeytin ağacı ile iller arasında 7.sırada yer alıyor.

Kültür, Sağlık Ve Ekonomi Açısından Çok Önemli

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan,'' Zeytin gibi çok önemli çok anlamlı, medeniyetimiz, kültürümüz açısından ve sağlığımız ile ekonomimiz açısından çok önemli ve anlamlı bir stratejik bir ürünün ilimizde masaya yatırılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum'' diyerek sözlerine başladı.

Vali Özkan, ''Bitkisel üretim ve hayvansal üretimi ile kırsal kalkınma alanında tarımın iyileştirilmesi konusunda, son zamanlarda bütün bilinçli çiftçilerimizle beraber kamu kurumlarının kuruluşlarının meslek kuruluşlarının buna müdahil olması bizim açımızdan çok önemli bir çarpan etkisini oluşturulmaktadır. Mutlaka zeytinin üretimi, zeytin tüketimiyle ilgili üretim tarafı ve tüketim tarafı, sanayi, pazarlama tarafı bir bütün halinde bilimsel olarak masaya yatırılır. Zeytin medeniyetimiz açısından, tarihimiz açısından çok önemli, ezeliyle kadim kelamda da ifadesini bulan bir ürünümüz aynı zamanda insanlarımız geleneksel olarak da alışık olduğu bir ürün'' dedi.

Konseylerin, Gıda güvenliği ve güvencesi açısından ciddi bir mekanizma oluşturduğunu söyleyen Özkan, ''Küresel düzeyde muhataplarımızla konsey olduğu zaman daha çok Avrupa birliği çevresi düzeyinde ve dünya da, ürün konseylerinde karşı karşıyayız. Dolayısıyla tek bir çatıda ürün konseyleri oluşturulması çok önemli olduğuna vurgu yapmak istiyorum. Ürün konseyleri dışında tarım bakanlığımızın bu konuda ki desteklerini biliyoruz. Bizim açımızdan en önemli, en anlamlısı, İl Tarım Müdürlüğümüzle ile beraber Büyükşehir Belediyemizin ilimizde bütün Türkiye'ye örnek olabilecek şekilde zeytine yönelik büyük hassasiyet gösteriyorlar. Bu destek ile kırsal alanda yaşam kalitesinin artırılmasınında amaçlandığını söyledi.