Birlikler hakkında bilgi veren Kartalkaya Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Mehmet Ergücen, ''Katılımcı Sulama Yönetimi esasına dayalı olarak kurulan sulama birlikleri; Fransa’da 1865 yılında kurulmuş ve sulama birlikleri yasası çıkarılmış, Amerika’da 1902 yılında kurulmuş, Türkiye’de ise 1942 yılında Korkuteli Sulama Birliği kurulmuştur. Sulama birlikleri sulama sahasında arazisi bulunan ve sulama faaliyetlerinden faydalanan çiftçilerin bir araya gelerek oluşturdukları kurumlardır. Yüksek seçim kurulu tarafından bölgelerinde seçimi yapılan, 14 487 meclis üyesi bulunan, 378 adet sulama birliğinden oluşmaktadır. 1 450 000 adet çiftçiye ve kırsalda her hanede 5 kişi bulunduğu hesaplandığında 7 250 000 kişinin rızkına hizmet eden kuruluşlardır'' dedi.

Toplantıda Katılımcı Sulama Yönetiminin Sağladığı Faydalar hakkında şu bilgiler verildi;

1. Sulama birliklerinde yönetici olanlar aynı zamanda çiftçilerdir, yani elleri direk olarak taşın altındadır. Hadisenin gerçek sahiplerinin kendileri olması bilinciyle, problemlere çözüm üretip kaliteli hizmet sunuyorlar.

2.İşletme ve bakım giderlerini minumum seviyede tutarak, birlik bütçelerinden fazla para harcanmasını istemezler.

3. Yerinden yönetim ile acil kararlar hızlıca alınmakta ve sorunlar büyümeden ivedilikle çözüme kavuşturulmaktadır.

4.Sulama birliklerinde tahsil edilen paraların tamamı mahalline (aynı bölgede) hizmet ve yatırım olarak geri döndüğünden, su kullanıcıları ödemelere daha ılımlı bakmakta ve ödeme oranları gittikçe yükselmektedir.

5.Katılımcı yönetim duygusuyla hareket eden su kullanıcı örgütlerinde politik müdahaleler olmadığı için rantabl olmayan hizmet ve yatırımlar yapılmamakta, popilist yaklaşımlardan uzak kalınırak, kaynak israf edilmemektedir.

6. İyi hizmet veren sulama birlikleri, denk bütçe esasına göre işletme, bakım, onarım hizmetlerini vermekte olup, düzenli sulama borçlarını ödeyen çiftçilerin büyük çoğunluğu sulama birliklerinin hizmetlerinden memnuniyetini ifade etmektedirler. 6172 sayılı kanun yürürlüğe girdikten sonra; borcunu zamanında ödemeyen çiftçilerin şikayetinin çok büyük bölümü icra takibinden gelmektedir. Oysa devlet işletmeciliğinde; borç bir defaya mahsus %10 gecikme faizi uygulaması ile duruyor, çiftçi icraya verilmiyor ve 5-6 hatta 10 yıl sonra gelip sabitlenmiş borcunu ödüyor ve borçtan kurtuluyordu. Borcunu zamanında ödemeyen bu çiftçi kesimi, halen devlet işletmeciliğinin özlemini çekmektedir.(“Cümlenin maksudu bir, ancak rivayet muhtelif’ atasözünde olduğu gibi, esas şikayet para tahsili ve icra işlemleri olup, iyi hizmet veren sulama birlikleri hakkında sürekli şikayetlerde bulunmaktadırlar.)

7. Geçmiş yıllarda kırsaldaki bir çok hizmetler Toprak - Su, Köy Hizmetleri,

DSİ ve Özel İdareler tarafından karşılanırken, günümüzde kırsalda çiftçiyle muhatap olan sadece sulama birlikleri kalmıştır. Sulama haricinde bazı hizmetler (okul, cami, köy içi, mezar kazma vs.) sulama birlikleri tarafından karşılanmaktadır. Çiftçinin her ihtiyacını devletten bekleme alışkanlığı yavaş yavaş gerilemektedir'' ifadelerine yer verildi.

Toplantıda, 23 yıllık süreçte ile ilgili olarak, üç kanuna tabi olma, birlik olarak sulama ücretlerinin alacaklarının iki defa yapılandırılması, bir defa da sulama ücret tarifesinde yapılan indirimler, birliklerin kurumsallaşmasını ve enerji ücretlerinin yüksekliği gibi sorunlar, birliklerin sağlıklı faaliyet yapmalarını zorlaştırıldığı konuşuldu.

Sulama Birliklerinin, kurulduklarından bugüne kadar olan süreçte; edindikleri tecrübe, iş gücü ve pratik çözümleri ile saha da (arazide) tek kurum olarak kendini gösterdiği ve Bina, araç, gereç ve çeşitli iş makinaları donanımı ile işletme ve bakım onarımında iyi neticeler aldığı belirtildi.

Tarım sektöründe üretimin arttırılmasında en önemli girdinin su olduğu, Sulama projeleri tarımsal üretimin yanında istihdam yaratma, kırsal bölgelerden kentlere göçü önleme ve milli gelirin artmasının yanı sıra, milli gelirin uygun bir biçimde dağılımının (geniş kırsal alanlarla) sağlanması gibi çok olumlu sosyo-ekonomik faydalar sağladığı anlatıldı.

Günümüzde ve gelecekte güvenilir ve yeterli gıdayı temin etmenin birinci yolu, sürdürülebilir tarım yapılabilmesi ile mümkün olduğu, Bütün dünya tarımın, geleceğin sektörü olduğunu kabul etmiş olup bilim adamları gelecekte suyun petrolden daha önemli olacağını söylendi.

“2016 yılı Sulama Birlikleri idari ve Teknik Denetim Analiz ve Sonuçları” ile ilgili, DSÎ’nin hazırlamış olduğu raporda; özelikle 6172 sayılı kanundan sonra, birliklerde kurumsallaşma ve düzelmelerin olduğu, tahsilatlarda artış olduğu, bakım onarım harcamalarının arttığı ve sürdürülebilir sulama yönetimi için gayret sarf edildiği tespit edilmiş olup, bu rapora göre Türkiye’deki birliklerin % 74’ü başarılı, % 22’si orta durumda, %4’ü sıkıntılı olduğu belirtildi.

Sonuç olarak; Sulama Birliklerinin siyasi kimliği olan belediyelere devri ülke tarımına fayda getirmeyeceği, Başarılı birlikler göreve devam etmesinin gerektiği, DSİ tarafından iyi denetlenmeli ve yol gösterilmesinin gerektiği, Başarısız birlikler (hem hizmet üretmeyen hem de borçlu) coğrafi yakınlık göz önüne alınarak birleştirilmen, gerekenlere kayyum atanarak hizmet kalitesi yükseltilmeli, zamanla kurumsallaşması gelişen sulama birliklerinin, katılımcı sulama yönetimine uygun olarak ülke tarımına hizmetinin devamı sağlanmalı olduğu ifade edildi.

Ortak Basın Bildirisinde imzası bulunan 20.Bölge Başkanları şu şekilde yer aldı;

1- Kartalkaya Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Mehmet ERGÜCEN

2- Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail KAYNAR

3- Ayvalı Sulama Birliği Başkanı Şaban ÇAYIR

4- Hancağız Sulama Birliği Başkanı Mehmet BOZKURT

5- Andınn Sulama Birliği Başkanı Şuhagip KAYIRAN

6- Çamgazi Sulama Birliği Başkanı Osman TAŞ

7- Belkıs Sulama Birliği Başkanı Şıh ŞAHİN

8- Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet SARI

9- Kayacık Sulama Birliği Başkanı Ömer OĞUZ

10- Çelikhan Sulama Birliği Başkanı Mustafa SOBACI

11- Keysun Sulama Birliği Başkam Mehmet YILDIRIM

12- Göksün Sulama Birliği Başkanı Ramazan KILIN Ç

13- Pazarcık Ziraat Odası Başkanı Mehmet TORUN


HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim